Sirijos Alepe nuo kariškių raketų žuvo mažiausiai 141 žmogus (papildyta)

Mažiausiai 141 žmogus žuvo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-02-26 09:08, atnaujinta 2018-03-11 01:59

Ši tarptautinė teisių gynimo organizacija pranešė, kad raketos nukrito gyvenamuosiuose rajonuose, ir pavadino šiuos smūgius „neteisėtų atakų prieš Sirijos civilinę populiaciją eskalavimu“. Tokį pareiškimą Niujorke įsikūrusi organizacija padarė po to, kai Alepe apsilankė vienas jos tyrėjas.

Alepo mieste, kuris yra didžiausias Sirijoje, vyko vieni intensyviausių pilietinio karo mūšių. Prezidento Basharo al Assado  režimą nuversti siekiantys sukilėliai liepos mėnesį greitai užėmė kelis miesto rajonus, bet vyriausybinės pajėgos vis dar kontroliuoja kitas miesto dalis. Tūkstančiai gyventojų dėl gatvių mūšių, per kuriuos buvo sugriauti ištisi kvartalai, iš miesto turėjo bėgti.

HRW tyrėjas, kuris praėjusią savaitę apsilankė Alepe ir apžiūrėjo raketomis atakuotas vietas, sakė, kad kiekvienoje raketos nukritimo vietoje buvo sugriauta iki 20 pastatų. Tuose gyvenamuosiuose rajonuose sukilėlių kontroliuojamose Alepo dalyse ir kaimo vietovėje į šiaurę nuo miesto nesimatė jokių karinių objektų ženklų, sakė tyrėjas Ole Solvangas.

„Kai tik pagalvoji, kad blogiau būti nebegali, Sirijos vyriausybė randa būdų savo žudymo taktikai eskaluoti“, - sakė jis.

HRW nurodo, kad tarp 141 žuvusio žmogaus yra 71 vaikas. Keturi raketiniai smūgiai buvo suduoti trims opozicijos kontroliuojamiems rajonams Alepo rytuose - Džabal Badrui, Tarik Babui ir Ard Hamrai. Ketvirtas smūgis buvo suduotas į šiaurę nuo Alepo esančiam Tel Rifatui.

„Vieno smūgio žalos mastas, (karo) lėktuvų nebuvimas tuo laiku tame rajone ir pranešimai apie balistines raketas, leistas iš karinės bazės netoli Damasko, rodo, kad vyriausybinės pajėgos atakavo tuos rajonus balistinėmis raketomis“, - sakoma ataskaitoje.

Sirijos režimo priešininkų aktyvistai apie tas atakas pirmą kartą pranešė praėjusią savaitę ir nurodė, kad per jas buvo panaudotos raketos „žemė-žemė“ ir žuvo dešimtys žmonių. Nepriklausomi šaltiniai šių pranešimų patvirtinti negali, nes Sirijos valdžia smarkiai riboja prieigą prie žiniasklaidos.

HRW sako, kad remdamasi įrašais apie palaidojimus kapinėse, giminaičių ir kaimynų pasakojimais, Alepo žiniasklaidos centro bei Pažeidimų dokumentavimo centro - vietos aktyvistų tinklo - informacija, sudarė per minėtas raketų atakas žuvusių žmonių sąrašą.

Sukilėliai kontroliuoja dideles teritorijas Sirijos šiaurės rytuose. Pastarosiomis savaitėmis B.al Assado režimas toje šalies dalyje prarado kelių svarbių infrastruktūros objektų kontrolę. Tarp tų objektų yra hidroelektrinės užtvanka, svarbus naftos gavybos laukas ir dvi armijos bazės prie kelio, jungiančio Alepą su į rytus nuo jo esančiu oro uostu.

Sukilėliams Alepe yra svarbu užimti ir miesto tarptautinį oro uostą, kurį opozicijos kovotojai atakuoja jau kelias savaites.

Opozicijos pajėgos taip pat retkarčiais atakuoja - apšaudydamos iš minosvaidžių ar sprogdindamos bombas - Damasko centrą ir taip meta rimtą iššūkį režimui.

JAV ir NATO pareigūnai anksčiau sakė, kad Sirija turi nemenkus balistinių raketų pajėgumus, ir gali turėti kelis šimtus raketų, kurių skriejimo nuotolis yra maždaug 700 km ir kurios galėtų smogti taikiniams toli Turkijoje. NATO narė Turkija yra viena griežčiausių B. al Assado režimo kritikių.

NATO pastarosiomis savaitėmis palei Turkijos sieną su Sirija dislokavo raketų „Patriot“ sistemas.

Minimos raketų atakos papiktino išeivijoje veikiančios opozicijos lyderius, kurie savo rėmėjus Vakaruose apkaltino abejingumu Sirijos liaudies kančioms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.