JAV žada pagalbą Sirijos opozicijai

Užėmė istorinę mečetę

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry siekia, kad konfliktas Sirijoje būtų baigtas.<br>AP
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry siekia, kad konfliktas Sirijoje būtų baigtas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2013, 5:51 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:55 PM

Po užsienio pareigūnų ir Sirijos opozicijos derybų Romoje J. Kerry taip pat sakė, kad Vašingtonas suteiks tiesioginę pagalbą maistu ir vaistais sukilėliams, kovojantiems su Sirijos prezidento Basharo al Assado režimu.

„JAV teiks papildomą 60 mln. dolerių neletalinę pagalbą, kad ateinančiais mėnesiais paremtų Sirijos opozicinės koalicijos pastangas, - sakė J. Kerry. - Mes siųsime medicininius krovinius ir maistą (sukilėlių) Aukščiausiajai karinei tarybai, tad bus (teikiama) tiesioginė pagalba“.

„Visi sirai ... turi žinoti, kad gali turėti ateitį“, - pridūrė jis.

Romoje susitikę „Sirijos draugų“ grupės Jungtinių Valstijų, Europos ir arabų šalių pareigūnai ketvirtadienį pažadėjo suteikti daugiau konkrečios paramos su prezidento Basharo al Assado režimu kovojančiai opozicijai.

„Ministrai pažadėjo skirti daugiau politinės ir materialinės paramos (Nacionalinei) Koalicijai, kaip vienintelei teisėtai Sirijos žmonių atstovei, ir parūpinti daugiau konkrečios pagalbos pačioje Sirijoje“, sakoma susitikimo organizatorės Italijos pranešime, kuris buvo paskelbtas po vienuolikos šalių ir Sirijos opozicijos pareigūnų susitikimo.

Pareiškime taip pat „pabrėžiamas poreikis pakeisti jėgų pusiausvyrą sausumoje“ ir žadama pasistengti padėti sukilėlių pajėgoms „pasinaudoti savigyna“.

Šeštadieniui planuotas Sirijos opozicijos vadovų susitikimas, kuriame tikėtasi išrinkti sukilėlių kontroliuojamos šalies teritorijos ministrą pirmininką, atidėtas, nenurodant naujos susirinkimo datos, pranešė vienas opozicijos koalicijos narys.

„Konferencija atidėta, nauja data nenustatyta. Aš kol kas negaliu atskleisti priežasčių, neatmetu ir atšaukimo“, - sakė ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP Nacionalinės koalicijos narys Samiras Nasharas.

„Mes sutarėme formuoti vyriausybę reikalams tvarkyti išvaduotoje teritorijoje“, - praėjusią savaitę sakė Nacionalinės koalicijos atstovas Walidas al-Bunni (Validas Bunis) ir tada pridūrė, kad Stambulo susitikime būsią nuspręsta dėl vyriausybės sudėties ir išrinktas jos vadovas.

Pasak W.al-Bunni, tikimasi, kad ši vyriausybė turės būstinę sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Sirijos šiaurėje.

Užėmė istorinę mečetę

Sirijos sukilėliai Alepo mieste ketvirtadienį užėmė Omejadų mečetę - po kelias dienas trukusių įnirtingų susirėmimų, per kuriuos istorinis pastatas buvo apgadintas, pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Režimo pajėgos auštant buvo priverstos atsitraukti ir užėmė pozicijas pastatuose aplink šią 13-ojo amžiaus mečetę, nurodė „Syrian Observatory for Human Rights“.

Per mūšį kilus gaisrui mečetės muziejuje, įgriuvo jo lubos. Spalio mėnesį per susirėmimus ten apdegė senoviniai baldai ir viena puošnių kolonadų.

Musulmonai šioje vietoje meldžiasi nuo 8-ojo amžiaus, bet pirmąjį pastatą 13-ajame amžiuje sugriovė mongolai.

Kitur Alepo senamiestyje, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, mūšiai ketvirtadienį vyko aplink Teisingumo rūmus ir Septynių fontanų aikštėje.

Tą tvirtovę, kurioje senovėje galėjo prisiglausti 10 tūkst. vyrų įgula, šiuo metu kontroliuoja prezidentui Basharui al Assadui lojalios pajėgos.

Sukilėlių kovotojai, kurie bando ją apsupti, tvirtina, kad armijai yra likęs tik vienas tiekimo kelias.

Nors sukilėliai šalies šiaurėje esančioje Alepo provincijoje užėmė dideles teritorijos dalis ir virtinę svarbių karinių bazių, kovos Alepo mieste aklavietėje yra jau keli mėnesiai.

„Syrian Observatory for Human Rights“, kuri savo informaciją renka iš didelio aktyvistų tinklo, medikų ir teisininkų, nurodė, kad trečiadienį Sirijoje dėl smurto žuvo 157 žmonės, tarp jų - 63 civiliai gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.