Izraelio ministras teigia, kad Sirijoje buvo panaudotas cheminis ginklas

J. Stavridis pažymėjo, kad padėtis Sirijos konflikte blogėja.

Ministras nenurodė, kuo grindžia prielaidą, kad cheminiai ginklai buvo panaudoti.<br>"Reuters"
Ministras nenurodė, kuo grindžia prielaidą, kad cheminiai ginklai buvo panaudoti.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2013, 2:53 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:41 PM

Šis trečiadienį išsakytas naujai paskirto žvalgybos ir strateginių reikalų ministro Yuvalio Steinitzo pareiškimas kertasi su JAV išvadomis, jog nėra jokių įrodymų, kurie pagrįstų Damasko režimo ir sukilėlių tarpusavio kaltinimus, esą cheminė ataka buvo surengta prieš vieną kaimą šalies šiaurėje.

Y. Steinitzas, duodamas interviu Izraelio armijos radijui, nenurodė, kuo grindžia prielaidą, kad cheminiai ginklai buvo panaudoti.

Pasak ministro, ši tema bus pagrindinė derybose su atvyksiančiu JAV prezidentu Baracku Obama.

Izraelis seniai reiškė nuogąstavimus, kad Sirijos cheminio ginklo atsargos gali patekti į kovotojų grupuočių, tokių kaip „Hizbollah“ arba su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios organizacijos, rankas.

Sirijos vyriausybė ir sukilėliai antradienį kaltino vieni kitus, jog cheminė ataka buvo surengtą prieš vieną kaimą netoli šiaurinio Alepo miesto.

Sirijos valstybinė žiniasklaida pranešė, jog teroristai paleido raketų su cheminėmis medžiagomis į Chan al Asalo (kaimą) Alepo provincijoje“, o informacijos ministras Omranas al Zohbi šią ataką vadino pavojinga eskalacija.

Užsienio reikalų viceministras Faisalas Muqdadas nurodė, kad žuvo 31 žmogus, o valstybinė žiniasklaida pridūrė, jog dar apie 100 buvo sužeisti.

Sukilėliai neigė šiuos pranešimus ir kaltino režimo pajėgas įvykdžius pražūtingą ilgojo nuotolio raketų ataką, kuri žmonėms sukėlė „kvėpavimo problemų“.

Tuo metu NATO šalys svarsto planus imtis karinių veiksmų Sirijoje, tačiau bet kokia intervencija būtų surengta tik Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai paskelbus atitinkamą rezoliuciją ir pritarus visoms 28 aljanso narėms, antradienį pareiškė NATO pajėgų aukščiausiasis vadas admirolas Jamesas Stavridis.

J. Stavridis sakė JAV Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui, kad kai kurios NATO narės svarsto galimybę smogti Sirijos priešlėktuvinės gynybos tinklui. Panaši strategija buvo sėkmingai panaudota Libijoje 2011 metais.

Tačiau bet kokia NATO intervencija galėtų būti surengta tik po tokios pačios procedūros, kuri vyko prieš pradedant karo veiksmus Libijoje - reikėtų sulaukti JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ir Aljanso narių pritarimo, pažymėjo J. Stavridis.

„Žvelgiame į įvairias operacijas ir esame pasiruošę, jeigu būsime pakviesti, įsitraukti, kaip padarėme Libijoje“, - aiškino jis.

Vienintelis NATO įsitraukimas į Sirijoje vykstantį žiaurų pilietinį karą buvo raketų „Patriot“ baterijų dislokavimas Turkijoje prie abiejų šalių sienos, siekiant užkirsti kelią bet kokioms aviacijos ir raketų atakoms iš Sirijos teritorijos.

J. Stavridis pažymėjo, kad padėtis Sirijos konflikte blogėja.

„Sirijos padėtis nuolat blogėja: 70 tūkst. žuvusiųjų, milijonas pabėgėlių, išstumtų iš šalies, ko gera, 2,5 (mln.) pabėgėlių šalies viduje; nuožmiame pilietiniame kare nesimato jokio pabaigos ženklo“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.