Šiaurės Korėja skelbia karą Pietų Korėjai (atnaujinta)

Pasaulį apskriejo žinia, kad Šiaurės Korėja paskelbė karą Pietų Korėjai. Tačiau pietiečių tai neišgąsdino. Jie priminė, kad tokie Šiaurės Korėjos išsišokimai nėra naujas reiškinys. Į karo paskelbimą rimtai sureagavo Jungtinės Amerikos Valstijos. Prancūzija paragino šiauriečius nurimti. O Rusija perspėjo Vakarų valstybes neprovokuoti įtūžusių Šiaurės Korėjos vadų. 

Pietų Korėjos ginkluotė (nuotraukoje) - gerokai galingesnė nei nuolat karu grasinančios Šiaurės Korėjos.<br>AP
Pietų Korėjos ginkluotė (nuotraukoje) - gerokai galingesnė nei nuolat karu grasinančios Šiaurės Korėjos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR, TASS, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 31, 2013, 2:09 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:33 AM

Apie tai, kaip augo įtampa tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos, skaitykite čia

Apie tai, kodėl ekspertai Šiaurės Korėjos grasinimų nevertina rimtai, saugumas/priezastys-kodel-siaures-korejos-grasinimai-gali-buti-tik-retorika.htm"="">saugumas/priezastys-kodel-siaures-korejos-grasinimai-gali-buti-tik-retorika.htm"" target="_blank">skaitykite čia

Šeštadienio rytą Šiaurės Korėja pranešė, kad pradeda karą su Pietų Korėja ir skelbia karinę padėtį. Šalis įspėjo, kad po „bet kokio provokuojamo veiksmo“ bus imtasi „griežtų priemonių“. Apie tai pranešė BBC.

Pietų Korėja teigia, kad Pchenjano grasinimai nėra nauji. „Šiandienis Šiaurės Korėjos grasinimas - tai ne naujas grasinimas, o tik grasinimų tęsinys, kuriuo tikimasi mus išprovokuoti“, - teigiama Pietų Korėjos gynybos ministerijos pranešime spaudai. Apie tai praneša AFP.

Visai kitaip priėmė Šiaurės Korėjos žinią Baltieji rūmai. „Palaikysime savo sąjungininkus iš Pietų Korėjos“, - teigė Vašingtono Nacionalinės saugumo tarnybos atstovė spaudai Keitlin Heiden. 

Anot jos, JAV toliau imasi gynybos priemonių nuo Šiaurės Korėjos: didinamas antžeminių raketų-gaudyklių skaičius. 

Anksčiau Pchenjanas paruošė raketų pajėgas pulti JAV žemyninę dalį ir karines bazes Ramiajame vandenyne.

Šiaurės Korėja grasina kariniais veiksmais nuo vasario 12 d., kai buvo nubausta už trečiąjį branduolinį bandymą. Šalis taip pat piktai sureagavo į JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Tiesa, mažai analitikų tiki, kad šalis pradės rimtą karą prieš Pietų Korėją ar JAV. BBC korespondentė Liusė Viljamson sako, kad tokie veiksmai prilygtų savižudybei. Tačiau abiem pusėms grasinant viena kitai, gali kilti nedidelių incidentų.

Abi Korėjos formaliai tebekariavo pastaruosius šešis dešimtmečius, nes 1950-1953 metų Korėjos karas buvo užbaigtas paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Grasina uždaryti bendrą pramoninį kompleksą

Šiaurės Korėja šeštadienį pagrasino uždaryti bendrą su Pietų Korėja pramoninį kompleksą, kuris yra netoli abi valstybes dalijančios sienos, pranešė valstybinė žiniasklaida; tai dar vienas Pchenjano grasinimas pastaruoju metu, kai eskaluojama įtampa Korėjos pusiasalyje. „Mes nesigailėdami uždarysime pramoninį kompleksą, jeigu Pietų Korėja bent kiek pažeis mūsų orumą“, - sakoma Korėjos centrinės naujienų agentūros pranešime. „Mes perspėjame, kad bus imtasi griežtų priemonių, jeigu (Pietų Korėja) ir toliau skelbs neapgalvotas pastabas, žeidžiančias mūsų orumą“, - pažymima pranešime, kuriame dar priduriama, jog komplekso likimas „visiškai“ priklauso nuo Seulo laikysenos. Pramoninis kompleksas, esantis Šiaurės Korėjos teritorijoje maždaug už 10 kilometrų nuo sienos, buvo įsteigtas 2004 metais kaip bendradarbiavimo abipus sienos simbolis.

Paryžius ragina susilaikyti nuo tolesnių provokacijų Paryžius prašo Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių Pietų Korėjos provokacijų po to, kai Pchenjanas pareiškė, kad santykiuose su Seulu skelbiama karinė padėtis. Tai šeštadienį pranešė oficialus Prancūzijos užsienio reikalų ministro atstovas Philippe'as Lally. „Prancūzija yra itin susirūpinusi dėl padėties Korėjos pusiasalyje, - sakė jis. - Šalis paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo bet kokių provokacijų ir įvykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus Jungtinėms Tautoms, t. y. sėsti prie derybų stalo“. Korėjos vyriausybė ir darbininkų partija anksčiau paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad „santykiai su Pietų Korėja nuo šios akimirkos pereina į karinę padėtį“, ir Šiaurės Korėja spręs visas kilusias problemas pagal „karinio laikotarpio įstatymus“. JAV valdžios institucijos pabrėžė, kad „šiuos grasinimus priima rimtai“, tačiau Seulas santūriai reagavo į Šiaurės Korėjos pareiškimą.

Rusija ragina laikytis didžiausio santūrumo Rusija šeštadienį paragino laikytis „didžiausio atsakingumo ir santūrumo“, kai Šiaurės Korėja pareiškė esanti karo padėtyje su Pietų Korėja. Taip pat perspėjo Seulą ir Vašingtoną nesiimti jokių provokacijų. „Raginame visas šalis parodyti didžiausią atsakingumą ir santūrumą, ir kad niekas neperžengtų ribos, už kurios nebebūtų įmanoma grįžti atgal“, - Rusijos URM specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjos reikalams Grigorijus Logvinovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“. „Aišku, negalime likti abejingi, kai prie mūsų rytinių sienų vyksta įtampos didinimas, - pridūrė jis. - Visa tai negali nekelti nerimo.“ Pasak G. Logvinovo, Rusija palaiko „nuolatinį ryšį“ su savo partneriais, dalyvaujantiems šešiašalėse derybose dėl Pchenjano branduolinės programos - Šiaurės ir Pietų Korėja, Kinija, JAV ir Japonija. Kitame pranešime „Interfax“ taip pat citavo vieną URM šaltinį, kuris gyrė Pietų Korėjos ir Jungtinų Valstijų pozicijas pastaruoju metu paaštrėjusioje priešpriešoje su Šiaurės Korėja. „Padėtis, be abejo, labai įtempta ir pavojinga, bet vis dėlto yra vilties teikiančių momentų: JAV ir Pietų Korėjos reakcija pasverta ir tam tikra prasme rami, - agentūra citavo šaltinį. - Būtent dėl to įvykių vystymasis kol kas nėra negrįžtamo pobūdžio.“ „Dabar ne laikas svaidytis griaustiniais ir žaibais viešojoje erdvėje, - pridūrė ministerijos šaltinis. - Atėjo laikas aktyviai neviešai diplomatijai, nukreiptai į politinių sprendinių paiešką, remiantis tarptautine teise, Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sprendimais, kurie yra privalomo pobūdžio.“ Šiaurės Korėja šeštadienį paskelbė esanti „karo padėtyje“ su Pietų Korėja, taip pat perspėjo, kad bet kokios Seulo arba Vašingtono provokacijos gali greitai peraugti į didelio masto branduolinį konfliktą. Jungtinės Valstijos pareiškė, kad šį pranešimą vertina „rimtai“, tačiau pažymėjo, jog jis atitinka jau pažįstamą scenarijų, o Pietų Korėja irgi jo per daug nesureikšmino, sakydama, jog tai tėra seni grasinimai, įvilkti į naują rūbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.