Šiaurės Korėja ruošiasi atlikti ketvirtą branduolinį bandymą?

Šis draudimas pirmadienį tebegaliojo šeštą dieną iš eilės.

Žvalgybos pranešimai leidžia manyti, jog Pchenjanas paruošė dvi vidutinio nuotolio raketas.<br>AP
Žvalgybos pranešimai leidžia manyti, jog Pchenjanas paruošė dvi vidutinio nuotolio raketas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:13 PM

„Esama tokių ženklų“, - suvienijimo ministras Ryoo Kihl-jae  sakė viename parlamento komiteto posėdyje, kai įstatymų leidėjai paprašė jį patvirtinti tuos pranešimus.

Vasarį Šiaurės Korėjos atliktas trečias branduolinis bandymas ir vėliau paskelbtos Jungtinių Tautų (JT) sankcijos pradėjo naują karinės įtampos eskalavimą, kurį tarptautinė bendruomenė desperatiškai stengiasi nutraukti.

Kaip rašo dienraštis „JoongAng Ilbo“, Pietų Korėjos žvalgyba praeitą savaitę pastebėjo neįprastai aktyvų žmonių ir mašinų judėjimą Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone Pungjė-ri vietovėje.

„Mėginame išsiaiškinti, ar tai tikri pasiruošimai branduoliniam bandymui, ar tik apgaulė, siekiant padidinti spaudimą mums ir Jungtinėms Valstijoms“, - laikraštis citavo vieną neįvardytą Pietų Korėjos vyriausybės pareigūną.

Žvalgybos pranešimai taip pat leidžia manyti, jog Pchenjanas paruošė dvi vidutinio nuotolio raketas ant mobiliųjų paleidimo platformų savo rytų pakrantėje ir ketina atlikti jų bandomuosius paleidimus iki velionio šalies įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinių balandžio 15-ąją.

Raketos paleidimas būtų labai provokuojantis veiksmas, juolab, kad Šiaurės Korėjos vienintelė sąjungininkė Kinija praeitą savaitgalį pareiškė griežtą įspėjimą Pchenjanui, o Jungtinės Valstijos nutarė atidėti savo planuotą raketų bandymą.

Pietų Korėjos prezidentės Park Geun-Hye vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Kim Jang-Soo sakė, kad raketų bandymai gali būti atlikti prieš arba po trečiadienio - datos, iki kurios Šiaurės Korėja ragino užsienio diplomatus palikti Pchenjaną.

Japonija įsakė savo ginkluotosioms pajėgoms numušti bet kokias Šiaurės Korėjos raketas, skriejančias jos teritorijos link, pirmadienį pranešė Gynybos ministerijos atstovas Tokijuje.

Kaip nurodė dienraštis „The New York Times“, JAV ir Pietų Korėja suplanavo atsaką į Šiaurės Korėjos veiksmus, kuris būtų riboto masto, siekiant išvengti konflikto peraugimo į didelio masto karą.

Remdamasis neįvardytais JAV pareigūnais, laikraštis pridūrė, kad naujoji „kovos su provokacijomis“ strategija numato nedelsiamą, tačiau proporcingą „atitinkamą atsaką“, jeigu Šiaurės Korėja nuspręstų paleisti raketą arba surengti sausumos pajėgų smūgį.

Šiaurės Korėjos karinga retorika labai suintensyvėjo pastarosiomis savaitėmis, beveik kasdien grasindama smogti JAV karinėms bazėms Pietų Korėjoje, reaguojant į tebevykstančias Pietų Korėjos ir JAV bendras karines pratybas.

Pasaulyje didėja susirūpinimas, kad ši krizė gali tapti nevaldoma, o Kinija praeitą savaitgalį, regis, atsakė į raginimus laikytis griežtesnės pozicijos Pchenjano atžvilgiu|.

„Niekam neturi būti leista stumti šį regioną ir netgi visą pasaulį į chaosą dėl savanaudiškų tikslų“, - Kinijos prezidentas Xi Jinpingas sekmadienį pareiškė viename tarptautiniame forume, surengtame šalies pietuose.

Nors jis konkrečiai neminėjo Šiaurės Korėjo, Xi Jinpingo pranešimas buvo interpretuojamas kaip aiškus perspėjimas Pchenjano režimui, labai priklausomam nuo Kinijos ekonominio ir diplomatinio palaikymo.

Šeštadienį Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė Jungtinių Tautų (JT) vadovui Ban Ki-moonui, kad Pekinas „neleis kelti sumaišties prie Kinijos slenksčio“.

Jungtinės Valstijos, kurios į Šiaurės Korėjos grasinimus reagavo ginklų žvanginimu, šetadienį pasiūlė tam tikrų nuolaidų, atidėdamos planuotą tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.

Vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad gynybos sekretorius Chuckas Hagelis atidėjo raketos „Minuteman 3“ bandymą, nes jis „galėtų būti kai kieno klaidingai suprastas kaip užuomina, jog mes ketiname aštrinti dabartinę krizę su Šiaurės Korėja“.

Kaip pranešama, Šiaurės Korėja mobilizavo iki šiol neišbandyto modelio vidutinio nuotolio raketas „Musudan“, galinčias nuskrieti apie 3 000 kilometrų, o nešant lengvas kovines galvutes jų pasiekiamas atstumas teoriškai galėtų būti padidintas iki 4 000 kilometrų.

Tokios raketos galėtų smogti bet kuriam taikiniui Pietų Korėjoje ir Japonijoje, taip pat galbūt netgi JAV JAV karinėms bazėms Ramiojo vandenyno saloje Guame.

Nėra įrodymų, kad Šiaurės Korėja turi tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių smogti toliau esantiems JAV taikiniams, o daugelis ekspertų teigia, kad Pchenjanas veikiausiai neturi ir branduolinių užtaisų, kuriuos galėtų skraidinti vidutinio nuotolio raketos.

Pchenjane dirbantys užsienio diplomatai praeitą savaitgalį susitiko pasitarti dėl Šiaurės Korėjos vyriausybės perspėjimo, kad jų saugumas negalės būti užtikrinamas po balandžio 10 dienos, jeigu įsipliekstų konfliktas.

Daugumos tų šalių vyriausybės leido suprasti neplanuojančios artimiausiu laiku evakuoti savo darbuotojų, o kai kurios teigė, jog Pchenjano perspėjimas tėra mėginimas pakurstyti tarptautinį nerimą dėl šios krizės.

Vienintelis konkretus žingsnis, kurio ėmėsi Šiaurės Korėja - sprendimas neįleisti darbuotojų iš Pietų Korėjos į abiejų šalių bendrą Kesongo pramonės kompleksą, esantį komunistinės valstybės teritorijoje už 10 kilometrų nuo smarkiai įtvirtintos sienos.

Šis draudimas pirmadienį tebegaliojo šeštą dieną iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.