Japonija ir JAV sutinka, kad negalima leisti Šiaurės Korėjai turėti branduolinį ginklą (papildyta)

Po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida sakė, kad Japonija ir JAV negali leisti Šiaurės Korėjai turėti branduolinį ginklą, skelbia "Reuters".

Paskutinėje savo 10 dienų kelionės „stotelėje“ J. Kerry pirmiausia susitiko su Japonijos užsienio reikalų ministru F. Kishida.<br>AP
Paskutinėje savo 10 dienų kelionės „stotelėje“ J. Kerry pirmiausia susitiko su Japonijos užsienio reikalų ministru F. Kishida.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:48 AM

J. Kerry sekmadienį atvyko į Tokiją. Tai paskutinė jo vizito Azijoje stotelė. JAV valstybės sekretoriaus vizito tikslas - prašyti Azijos šalis padėti suvaldyti Šiaurės Korėjos branduolinę pagalbą. Šiaurės Korėja vasario mėnesį išbandė branduolinį sprogmenį, todėl Vakarai sugriežtino sankcijas. Pchenjanas po sankcijų sugriežtinimo pradėjo grasinti JAV, Pietų Korėjai ir Japonijai.

Japonija prieš numatomą Šiaurės Korėjos raketos paleidimą sostinėje Tokijuje ir aplink ją dislokavo raketas „Patriot“.

Prieš šį diplomatijos vadovų susitikimą Japonijos premjeras Shinzo Abe, kuris su J. Kerry susitiks pirmadienį, sakė, jog Pchenjanas turi suvokti, kad elgdamasis „provokuojamai“ kenkia pats sau.

Nuogąstaujama, kad raketos paleidimas gali įvykti jau pirmadienį, per Šiaurės Korėjos įkūrėjo, velionio Kim Il-Sungo gimimo metines. J. Kerry buvimas regione, kuris užtikrina maksimalų viešumą, taip pat gali patikti režimui.

„Vyriausybė padarys visa, ką gali, kad apgintų Japonijos žmonių gyvybes ir saugumą“, - sakė Sh. Abe šalies žurnalistams.

  J.Kerry pažadėjo, kad JAV rems savo sąjungininkę. 

„Jungtinės Valstijos yra visiškai įsipareigojusios dėl Japonijos gynybos“, - sakė J.Kerry bendroje spaudos konferencijoje su F.Kishida. 

Tokie J.Kerry komentarai pasirodė po to, kai Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA penktadienį pranešė, kad bet koks Japonijos bandymas numušti raketą sukels karą, per kurį Japonija „sudegs branduolinėse liepsnose". 

„Japonija visuomet yra mūsų revoliucijos armijos taikikliuose ir jeigu Japonija padarys bent menkiausią judesį, karo kibirkštis pirmiausia palies Japoniją“, - sakoma KCNA komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.