Kodėl čečėnai smogė Amerikai - mįslė ne tik ekspertams

Pasaulio bendruomenei svarstant, kodėl du jauni čečėnai, broliai Carnajevai įvykdė sveiku protu nesuvokiamą išpuolį per Bostono maratoną, dėmesys vėl sutelktas į Kaukazo tautos atstovus. Rusija regis nepraleidžia progos Bostono tragediją panaudoti saviems propagandiniams tikslams, vėl formuojama nuomonė, esą visi čečėnai linkę į terorizmą.

E. Račius pažymi, kad Jungtinės Valstijos niekaip neprisidėjo prie čečėnų tautos kančios ar vargų.<br>AP
E. Račius pažymi, kad Jungtinės Valstijos niekaip neprisidėjo prie čečėnų tautos kančios ar vargų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-04-23 08:20, atnaujinta 2018-03-07 21:24

Viešojo saugumo tarnybos vadas, čečėnų tautybės generolas Sergejus Madalovas tikina, jog niekuo nepateisinamo terorizmo negalima sieti su jokia tauta.

Rusijos pozicija nestebina

Lietuvoje daugybę metų gyvenantis čečėnas, Viešojo saugumo tarnybos vadas, generolas Sergejus Madalovas nesistebi tokia Rusijos pozicija. Pasak S. Madalovo, čečėnai visada buvo priešai ir trukdė imperiniams siekiams. Tačiau karininkas griežtai atsisakė vertinti teroristinį išpuolį ar net diskutuoti apie jo priežastis.

„Aš, kaip ir mano tėvas, kuris buvo teisėsaugos darbuotojas ir visą gyvenimą kariavo su banditais, negaliu toleruoti tokių dalykų. Aš esu karininkas ir tarnauju Lietuvai. Yra įstatymai ir privalu jų laikytis, o kas nesilaiko – privalo atsakyti“, - lrytas.lt žurnalistui sakė generolas S. Madalovas.

Karininkas sakė nemanantis, jog lietuvius paveiks Rusijos formuojama stereotipinė nuomonė, esą visi čečėnai yra teroristai.

„Kokie čia čečėnai... Jie gyveno Kirgizijoje, o paskui kažkaip Amerikoje atsirado. Gal ten į narkotikų vartojimą įsitraukė, maža kas galėjo įvykti“, - apie visą pasaulį sukrėtusius brolius Carnajevus svarstė generolas S. Madalovas.

Tuo pačiu S. Madalovas pripažino, jog tarp išeivių iš Čečėnijos pasitaiko visokių žmonių.

„Mano tėvas sakydavo taip: kiekvienas čečėnas privalo gyventi savo žemėje ir dirbti. O jeigu jis bėglys – reikia pažiūrėti kas jis toks. Gal „žulikas“, gal žudikas... O gal tik apsimeta nukentėjusiu nuo valdžios. Ir tarp čečėnų yra žmonių, kurie naudojasi (kariniu konfliktu. – Red.), šantažuoja, daro kriminalinį „biznį“. Tokių žmonių tarp pabėgėlių yra labai daug, gal net dauguma“, - lrytas.lt sakė Viešojo saugumo tarnybos vadas.

Pasak čečėnų generolo, visa jo giminė gyvena tėvynėje, nežiūrint sunkių gyvenimo sąlygų, stengiasi atstatyti savo šalį.

„Aš paskirtas tarnauti Lietuvai, tą ir darau. Kiekvienas turi būti savo vietoje“, - sakė S. Madalovas.

Viešojo saugumo tarnybos vadas sakė nebendraujantis su pabėgėliais iš Čečėnijos, nes tarp jų yra ne tik geros reputacijos žmonių.

„Lietuva yra pati geriausia šalis gyventi, o lietuviai – patys nuostabiausi žmonės“, - lrytas.lt sakė čečėnų generolas.

Abejoja, kad religija buvo lemiamas veiksnys

Islamo ekspertas Egdūnas Račius kol kas abejoja, jog religiniai įsitikinimai turėjo lemiamos reikšmės rengiant sprogdinimus Bostone, dėl kurių pagrindiniai įtarimai šiuo metu krinta ant dviejų jaunų čečėnų kilmės brolių.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius E. Račius BNS sakė, jog viešai skelbiama informacija leidžia daryti išvadą, kad broliai Tamerlanas ir Džcoharas Carnajevai yra susiję su sprogdinimais per Bostono maratoną balandžio 15 dieną, nors galutinai spręsti apie jų vaidmenį išpuolių metu kol kas anksti.

„Kaip žmogus, bandantis spėlioti, ekstrapoliuoti, sakyčiau, kad žmonės, kurie nebūtų susiję su tuo įvykiu, nebūtų atlikę daugybės vėliau sekusių veiksmų, kurie jiems inkriminuojami, ir nebūtų taip bėgę nuo policijos. Šia prasme, iš to jau leidžiama suprasti, kad jie vienaip ar kitaip yra susiję“, - teigė ekspertas.

Paklaustas, kiek įtakos rengiant sprogdinimus galėjo turėti brolių religiniai įsitikinimai, E. Račius teigė, jog per anksti dviejų jaunų vyrų motyvus sieti su islamu ar juo labiau kokiu nors islamistiniu judėjimu.

„Jų pačių suvokimas „kas man yra religija“ teoriškai galimas kaip vienas iš veiksnių, bet tikrai nenorėčiau tikėti, kad jis yra lemiamas, nes yra per anksti. Bent jau jaunesnio brolio atveju, kuris yra tik devyniolikos. Tiesiog praėjo per mažai laiko, kad jo psichikoje galėtų būti taip giliai įsirėžę, jog jis jau būtų susiformavęs kaip vadinamasis užkietėjęs džihadis, kuris yra apsisprendęs pasiaukoti dėl kažkokių labai aukštų siekių“, - kalbėjo jis.

Jis teigė buvęs nustebintas, kai paaiškėjo, jog sprogdinimais įtariami asmenys yra čečėnų kilmės.

„Kai mėgini galvoti, kas yra potencialiausi Jungtinėms Valstijoms neprielankūs asmenys, tai čečėnų kilmės žmonės, ar jie gyventų Rusijos Federacijoje, ar už jos ribų, vargu ar natūraliai patektų į tą kategoriją.

Jungtinės Valstijos niekaip neprisidėjo prie čečėnų tautos kančios ar vargų, skirtingai, jeigu lyginsime su Irako ar Afganistano atvejais. Tai čečėnai lyg ir neturėtų turėti tiesioginių priekaištų. Čia yra nemažai mano asmeninio nustebimo ir, aš manau, daugelio, kurie seka ir kuriems tai yra įdomu“, - dėstė E. Račius.

Kilmės nederėtų sureikšminti

Profesorius E. Račius pažymėjo, kad brolių kilmės nereikėtų pernelyg sureikšminti, nes didžiąją gyvenimo dalį jie praleido ne Čečėnijoje, o pastarąjį dešimtmetį apskritai gyveno JAV.

„Faktas, kad jie yra etniniai čečėnai tam tikra prasme yra antraplanis. Aš gal net apskritai sakyčiau, kad mes kalbame apie unikalų atvejį, kad tai yra amerikiečiai, pirmiausia jaunesnio brolio atveju, kuris tikrai mažas būdamas atvyko į Jungtines Valstijas, suaugo ir sąmoningą gyvenimą gyveno JAV“, - kalbėjo VDU profesorius.

Pasak E. Račiaus, net ir pasauliniame karingų islamistinių judėjimų kontekste čečėnų kilmės asmenys pastaraisiais metais buvo beveik nepastebimi.

„Antrojo Čečėnijos karo metu buvo galima stebėti reiškinių kai čečėnų separatistai iš nacionalinių separatistų virsdavo į radikalius džihadžius. Jie pradėjo dalyvauti platesniame džihadizmo kontekste ir kai Rusija gana sėkmingai juos išstūmė iš savo teritorijos kai kurie iš atsidūrė tiek Afganistane, o po 2001 metų ir Pakistane. Aš nepasakysiu vienetai ar dešimtys, bet tai yra labai nedidelės grupės ir dabar, praėjus dešimčiai metų, tikėtina, kad didelė dalis jų buvo sunaikinti antiteroristinėje kampanijoje arba kai kurie galbūt net atsisakė tos veiklos“, - dėstė ekspertas.

„Šiai dienai man asmeniškai nežinoma kokia nors stambesnė grupuotė ar net individualūs veikėjai, kurie būtų čečėnai pagal tautybę ir dalyvautų globaliame džihade. Jei jie ir dalyvauja, tai nėra aukšto rango veikėjai, kurie būtų matomi ar kaip ideologai, ar kaip išpuolių vykdytojai“, - teigė E. Račius.

Surengė teroro aktą

Bostone balandžio 15-ąją vykusio kasmetinio maratono metu įvyko du sprogimai, kurie metu žuvo trys žmonės, o apie 180 buvo sužeista. Tai buvo didžiausias teroristinis išpuolis JAV nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

Tirdami išpuolį JAV pareigūnai surado T. ir Dž. Carnajevus, kuriuos praėjusį penktadienį bandė sulaikyti, tačiau sulaukė ginkluoto pasipriešinimo. Sulaikymo metu žuvo vyresnysis brolis 26 metų T. Carnajevas, o sužeistas 19 metų Dž. Carnajevas paspruko, tačiau jis vėliau buvo surastas ir sulaikytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.