Sąmokslo teorijos autoriai po sprogimų Bostone dairosi į Kremlių

Prieštaringai vertinamas, kadaise iš Lietuvos veikęs čečėnų sukilėlių tinklapis kavkazcenter.com pateikė naują Bostono tragedijos versiją. Čia teigiama, kad iš visą Ameriką ir pasaulį sukrėtusio teroro akto, kurio įvykdymu įtariami du čečėnai, tiesioginės naudos gali turėti dvi galingosios pasaulio valstybės - JAV ir Rusija. Prie šio globalaus plano įgyvendinimo esą galėjo prisidėti ir Kremliaus marionete vadinamo Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo administracija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2013, 6:49 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:01 PM

„Mūsų versija nepretenduoja į visišką tiesą. Taip pat mes neatmetame galimybės, kad broliai Carnajevai veikė dėl religinių įsitikinimų ir šį žingsnį galėjo žengti taip suvokdami savo pareigą, atsižvelgiant į vis didėjančią priešpriešą pasaulyje.

Atkreipiant dėmesį į tai, kad Federalinių tyrimų biuras (FTB) sprogimų Bostone pasekmes slėpė po neproporcinga slaptumo uždanga, mūsų versija remiasi Rusijos ir JAV patvirtintais atvirais, oficialiais šaltiniais“, - rašoma šiame interneto puslapyje. pateikiame sutrumpintą šios publikacijos tekstą.

Faktai

- 2011 metais pagal Rusijos Federalinio saugumo tarnybos (FSB) prašymą JAV FTB apklausė vieną iš įtariamųjų teroro akto Bostone įvykdymu – Tamerlaną Carnajevą bei jo artimuosius.

- FTB pareiškė, kad T. Carnajevas susidėjo su radikaliais islamistais ir ketina vykti į Rusiją.

- 2012 metais T. Carnajevas atvyko į Rusiją ir joje praleido pusmetį, taip pat lankėsi Dagestane.

- Brolių tėvas, Anzoras Carnajevas pasakojo, kad kartu su sūnumi Tamerlanu du kartus vyko į Čečėniją aplankyti giminaičių. Viena iš Tamerlano seserų su vyru gyvena Urus Martano mieste. Visi jos sutuoktinio broliai dirba Kremliaus marionete vadinamo šalies prezidento R. Kadyrovo kontroliuojamoje vietos Vidaus reikalų ministerijoje. Brolių tėvas, duodamas interviu „Laisvės“ radijui, atvirai pareiškė esantis R. Kadyrovo šalininkas.

- Nepaisant to, kad JAV FTP perspėjo apie T. Carnajevo ryšį su „radikaliais islamistais“, FSB niekaip nereagavo į jo viešnagę Rusijoje, visai juo nesidomėjo.

- T. Carnajevo tėvas tvirtino, kad jo sūnus visus 6 mėnesius praleido Dagestane, tačiau jo teta Patimat Suleimanova šią versiją paneigė. Pasak P. Suleimanovos, T. Carnajevas iš JAV išvyko 2012 m. sausį, o į Dagestaną atvyko apytiksliai kovą. Jo tėvas A. Carnajevas į Machačkalą (Dagestano sostinę) atvyko tik gegužę.

Kas aiškėja įvertinus šiuos faktus?

- FST žinojo apie T. Carnajevo vizitą į Dagestaną bei Čečėniją, tačiau nors ir domėjosi juo, suteikė visišką veiksmų laisvę. Informacija, ar FST pareigūnai bendravo su T. Carnajevu, slepiama.

- T. Carnajevas per savo gimines (sesers vyro brolius. – Red.) turėjo tiesioginį kontaktą su R. Kadyrovo valdomos Vidaus reikalų ministerijos ir kitų jėgos struktūrų atstovais.

- Įvertinus tai, kad JAV saugumo tarnybų prioritetu laiko grėsmės šaltinių nustatymą, šių faktų ignoravimas iš FTB pusės atrodo daugiau nei keistai.

- R. Kadyrovas – labai patogus asmuo „purviniems“ darbams. Iškilus būtinybei jį galima bet kuriuo metu likviduoti, taip paslepiant visus įrodymus. Niekas tuo nesistebės, nes vykstant kariniam konfliktui čečėnų kovotojai jį nuolat medžioja.

Klausimas: ar Rusijos Federacijos prezidentas V. Putinas galėjo duoti tokį įsakymą? Mes tvirtiname, kad galėjo.

 Maskva turi aiškių motyvų

- Per Bostono maratoną surengtame teroro akte aptiktas „Kaukazo pėdsakas“ įtikintų JAV teisėsaugą glaudžiau bendradarbiauti su Rusija kovoje su teroristais rengiant Sočio olimpines žaidynes.

- JAV suinteresuota su Rusijos teisėsauga keistis informacija apie Šiaurės Kaukaze veikiančias ir padalinius kitose šalyse turinčias tariamų teroristų grupes.

- JAV vadovybės siekis – pademonstruoti šaliai ir visam pasauliui, kad Amerika yra ne tokia galinga, kaip atrodo. Jeigu vieniši mėgėjai - diversantai gali paralyžiuoti gyvenimą tokiame mieste, kaip Bostonas, kas nutiks diversiją surengus priešiškai nusiteikusios šalies remiamiems profesionaliems teroristams? Todėl, įvertinus JAV interesus, būtina paisyti ir kitų šalių interesų, tarp jų – ir Rusijos, kuri jau seniai kovoja su tariamu tarptautiniu terorizmu.

Parengė Nerijus Povilaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.