Sirija. Ką daryti toliau?

Įrodymų, kad Sirija naudoja cheminius ginklus prieš savo šalies gyventojus, – vis daugiau. Tad dabar tarptautinei bendruomenei kyla klausimas: ką daryti toliau?

Tokie vaizdai iš Sirijos esą įrodo, kad režimas naudojo cheminį ginklą.<br>AP
Tokie vaizdai iš Sirijos esą įrodo, kad režimas naudojo cheminį ginklą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-27 15:16, atnaujinta 2018-03-07 15:35

Baltieji rūmai patvirtino, kad Sirijos prezidento Basharo al-Assado vyriausybė šalies pilietiniame kare tikriausiai panaudojo nedidelį kiekį cheminių ginklų. Įrodymų dėl Sirijos režimo naudojamų cheminių ginklų tikina turinti ir Jungtinė Karalystė, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP, AFP ir BBC informacija.

Ką tai reiškia? Pirmiausia cheminio ginklo panaudojimo atvejis akivaizdžiai pažeistų Jungtinių Tautų susitarimus ir gali būti įvertintas kaip karo nusikaltimas.

Tai taip pat reikštų, kad tarptautinė bendruomenė, pirmiausia JT Saugumo Taryba, privalėtų imtis veiksmų. Bet net Vašingtone iki šiol pabrėžiama, jog žvalgybos agentūros nėra 100 proc. įsitikinusios savo vertinimais, ir tvirtinama, kad prezidentui Barackui Obamai prieš imantis veiksmų reikia galutinių ir tvirtų įrodymų.

Dėl tokių pranešimų B. Obama pateko į sunkią padėtį, nes jis cheminio ginklo panaudojimą buvo paskelbęs „raudonąja linija”, kurios B. al-Assadui nevalia peržengti. Pasirodžius informacijai apie tokių ginklų panaudojimą, kai kurie karingi JAV įstatymų leidėjai ėmė raginti surengti JAV karinį atsaką, bet iki šiol prezidentas tam priešinosi.

Vos prieš kelias dienas Baltieji rūmai įvykius Sirijoje vertino kitaip, bet dabar viskas esą keičiasi.

Tiesa, ekspertai pažymi, jog Vašingtono atsargumas nestebina, mat JAV sykį jau yra suklydusi dėl masinio naikinimo ginklų Irake. 2003 metais tuometis JAV prezidentas George’as W.Bushas invaziją į Iraką motyvavo tuo, kad Irako režimas turi ir gali panaudoti cheminius bei biologinius ginklus. Jų Irake taip ir nebuvo rasta.

„Atsižvelgiant į lažybose statomas sumas ir tai, ko pasimokėme iš savo pačių nesenos patirties, vien žvalgybos vertinimų nepakanka. Priimdami sprendimus vadovausimės tik patikimais ir patvirtintais faktais, kurie suteikia tam tikro tikrumo”, – sakoma Baltųjų rūmų įstatymų leidybos reikalų biuro direktoriaus Miguelio Rodriguezo laiške JAV Kongresui.

Kol kas žvalgybininkai įtaria, kad Sirijoje buvo naudojamas zarinas – nervus paralyžiuojančios dujos. Jos gali sukelti traukulius, kvėpavimo sutrikimus ir mirtį.

Ne paslaptis, kad Sirija yra viena daugiausia cheminio ginklo atsargų turinčių valstybių pasaulyje, tačiau iki šiol prieš įsiplieskusį sukilimą masinio naikinimo ginklų nėra naudojusi.

Bet net ir be šių ginklų per Sirijos pilietinį karą įprasta ginkluotė yra mirtina – nuo 2011-ųjų, JT duomenimis, Sirijoje žuvo jau per 70 tūkst. žmonių. Todėl kritikai tikina, kad apie „raudonąją liniją” kalbančios Vakarų šalys tiesiog veidmainiauja vengdamos įsikišti į dar vieną konfliktą arabų šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.