Bostono policija sulaikė dar tris įtariamuosius dėl sprogdinimų (atnaujinta)

Kaltinami įvykdę sprogdinimus

Vienas iš įtariamųjų Diasas Kadyrbajevas turėjo automobilį BMW, kurio numeris nemažai pasako.<br>AP
Vienas iš įtariamųjų Diasas Kadyrbajevas turėjo automobilį BMW, kurio numeris nemažai pasako.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir lrytas.lt inf.

2013-05-02 08:55, atnaujinta 2018-03-07 10:31

Trys paaugliai - du kazachai ir vienas amerikietis - mokėsi universitete kartu su įtariamuoju Džocharu Carnajevu ir veikiausiai mėgino paskubomis apsaugoti jį nuo rūpesčių, o ne dalyvavo organizuotame sąmoksle.

Diasas Kadyrbajevas ir Azamatas Tažajakovas kaltinami susimokę sunaikinti Dž. Carnajevui priklausiusį nešiojamąjį kompiuterį ir kuprinę su pirotechniko užtaisais, tuo tarpu amerikietis Robelis Philliposas kaltinamas davęs klaidingus parodymus policijai.

Manoma, kad šie trys jaunuoliai mėgino padėti Dž. Carnajevui išvengti arešto, kai pamatė jo nuotrauką per televiziją, praėjus trims dienoms po balandžio 15-ąją įvykusio dvigubo sprogdinimo Bostono maratone, per kurį žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti.

Kaltinami įvykdę sprogdinimus

Anksčiau tyrėjai buvo užsiminę, kad broliai Džocharas ir Tamerlanas Carnajevai išpuolį Bostone rengė vieni, be kitų asmenų pagalbos.

26 metų T. Carnajevas ir jo jaunesnysis brolis Džocharas yra kaltinami įvykdę balandžio 15 dienos sprogdinimą Bostone, per kurį žuvo trys žmonės ir daugiau nei 264 buvo sužeisti.

JAV spauda rašo, kad du iš trijų į areštinę uždarytų asmenų yra Dž. Carnajevo bendramoksliai iš koledžo.  Žiniasklaida įvardija juos kaip Azamatą Tažajakovą ir Diasą Kadyrbajevą iš Kazachstano. Jų advokatas teigia, kad vaikinai jau beveik savaitę dienas leidžia nelaisvėje, nes baigėsi jų vizos.

Teisme jie turėtų išgirsti kaltinimus prisidėjus prie išpuolio Bostone. Trečiojo sulaikytojo asmenybė neatskleidžiama.

 Pasak prezidento Baracko Obamos, JAV pareigūnai padarė viską, aiškindamiesi grėsmes, kurias kėlė „susiradikalizavę asmenys“.

Rado Mišą

Kaip rašo internetinis laikraštis „The Huffington Post“, daug spėlionių pakurstė faktas, kad Tamerlanas palaikė glaudžius ryšius su mįslingu asmeniu, žinomu kaip „Miša“, o įtariamų brolių artimieji, įskaitant jų dėdę Ruslaną Carnį, kaltino pastūmėjus jaunuolius į ekstremizmą.

Duodamas interviu televizijai „NBC News“, R. Carnis sakė, kad Miša yra kilęs iš Rusijos arba Armėnijos, kad jis yra atsivertėlis musulmonas, taip pat „egzorcistas“, kuris specializuojasi „demonų išvarymu iš žmonių kūnų“.

Žurnalo „The New York Review of Books“ reporteris Christianas Carylas surado Mišą, kurio tikrasis vardas - Michailas Alachverdovas, vienoje neįvardijamoje gyvenvietėje Rod Ailende.

39 metų M. Alachverdovas yra „vidutinio ūgio, užsiželdęs retą gelsvai rudą barzdą“, teigė Ch. Carylas.

Pasak jo, M. Alachverdovas šiuo metu gyvena su savo mergina amerikiete ir senyvo amžiaus tėvais.

Į islamą atsivertęs M. Alachverdovas kategoriškai neigia esantis radikalių pažiūrų.Jis pripažino, kad 2009 metais susipažino su Tamerlanu, tačiau niekada nebuvo jo mokytojas.

„Jeigu būčiau buvęs jo mokytojas, būčiau pasirūpinęs, kad jie nepadarytų nieko panašaus“, - tvirtino vyras, kurio tėvas yra krikščionis armėnas, o motina - ukrainietė.

Tiria, kas išmokė pasigaminti bombas

Apie galimus įtariamuosius JAV politikai prabilo pirmadienį.

„Jungtinėse Valstijose dar esama dominančių asmenų, su kuriais norėtų pasikalbėti FTB (Federalinis tyrimų biuras)“, - Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Mike'as Rogersas sakė televizijos ABC laidai „This Week“.

Šis Mičigano valstijai atstovaujantis respublikonas atsisakė nurodyti, kiek tokių asmenų yra patekę į institucijų akiratį.

26 metų Tamerlanas buvo nukautas per susišaudymą su policija, praėjus kelioms dienoms po išpuolio, tačiau jo 19-metis brolis buvo sučiuptas gyvas ir šiuo metu laikomas vieno federalinio kalėjimo medicinos centre netoli Bostono.

Atstovų Rūmų narys Michaelas McCaulas, vadovaujantis Nacionalinio saugumo komitetui, sakė, kad įtariamieji veikiausiai buvo apmokyti ekstremistų, nes per jų išpuolį panaudoti gana sudėtingi sprogstamieji užtaisai.

Tyrėjai nurodė esantys įsitikinę, kad Carnajevų bombos, kurių korpusams buvo panaudoti greitpuodžiai, veikiausiai buvo detonuotos per didelį atstumą valdomais sprogdikliais.

M. McCaulas taip pat pažymėjo, kad iš greitpuodžių pagamintos bombos yra ypač dažnai naudojamos Pakistane ir Afganistane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.