Sirijos režimas jau jaučia pergalę?

Kruviname Sirijos konflikte ekspertai įžvelgia lūžį. Prezidento Basharo al-Assado armija ir Libano islamistai savaitgalį triuškino sukilėlius strateginiame mieste Kusaire. Režimui tai daug žadanti pergalė, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „New York Times” informacija.

Sirų sukilėliai sugriautame Kusaire patyrė pralaimėjimą režimo pajėgoms. Sukilėliai po jo gali ir nebeatsitiesti.<br>AP
Sirų sukilėliai sugriautame Kusaire patyrė pralaimėjimą režimo pajėgoms. Sukilėliai po jo gali ir nebeatsitiesti.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:56 AM

„Reikalai klostosi gerai. Tiesiog puikiai”, – tokia trumpoji žinutė sekmadienį pasiekė Libano pietuose gyvenantį Ali. Ją parašė Ali giminaitis – Libano šiitų organizacijos „Hezbollah” kovotojas.

Jis buvo vienas tų, kuriems šį savaitgalį teko keliauti į Siriją ir padėti „Hezbollah” sąjungininkui B.al-Assadui įgyvendinti tikslą – užimti sukilėlių kontroliuotą Kusairą.

Per Kusairą veda kelias, jungiantis Siriją ir Libaną. Šiuo kanalu yra aprūpinami Chimso provincijos centro Chimso sukilėliai.

Be to, sukilimo apimta Chimso provincija yra šalies centre. Ji atkerta pietuose esantį Damaską nuo sukilėlių kontroliuojamų Sirijos šiaurės ir rytų.

Nugalėti Kusairą svarbu ir todėl, kad šis miestas stovi tarp Damasko ir Viduržemio jūros pakrantės, kur telkiasi religinė alavitų mažuma – Sirijos režimo globotiniai.

Apžvalgininkai netiki, kad B. al-Assadas šiuo metu galėtų atsikovoti šiaurines ir rytines šalies dalis.

Bet pergalė Kusaire atitinka vyriausybės užmačias atsiplėšti sau vakarus – pasienį su Libanu ir Viduržemio jūros pakrantę. Tai, ko gero, lemtų šalies skilimą į dvi dalis, nors realiai jis jau yra įvykęs.

„Tai lems režimo ir revoliucijos likimą. Jei Kusairas bus nugalėtas, tai reikš ir revoliucijos Chimse pabaigą”, – sakė Kusairo aktyvistas Tarekas.

Sekmadienį Kusairas buvo lyginamas su žeme: jis bombarduotas iš oro, gatvėse nesiliovė šūvių tratėjimas.

Mūšiai vyko ir naktį, ir pirmadienį. Vyriausybės pajėgos ir „Hezbollah” kovotojai veržėsi vis giliau į miestą.

Pagal skirtingus pranešimus, abi pusės patyrė panašių nuostolių: žuvo apie pusšimtį sirų sukilėlių ir jų priešų. Libano „Hezbollah”, kuriems B. al-Assadas tiekia ginklus, neteko mažiausiai 23 kovotojų.

Dėl „Hezbollah” vaidmens puolant Kusairą kraujas liejosi ir šiauriniame Libano mieste Tripolyje. Libano sunitai, palaikydami sukilusius sirų sunitus, susirėmė su tenykščiais alavitais. Žuvo mažiausiai trys žmonės.

Aktyvistas Tarekas taip pat rūpinosi, kas nutiks 25 tūkst. Kusairo civilių, kurie esą negalėjo pabėgti, nes vyriausybės kariai užkirto kelią iš miesto. Režimas skelbia priešingai.

„Civiliai apgulti. Jie juos išskers”, – baisėjosi aktyvistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.