Turkija uždarė sienos perėją į Siriją

Niekas negalės kirsti sienos iš Turkijos į Siriją.

Niekas negalės kirsti sienos iš Turkijos į Siriją.<br>"Reuters"
Niekas negalės kirsti sienos iš Turkijos į Siriją.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

May 23, 2013, 12:27 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:52 AM

Pietryčiuose esančios Hatajaus provincijos Reichanlio pasienio mieste gegužės 11 dieną sprogus dviems užminuotiems automobiliams, žuvo 51 žmogus. Sprogimai sustiprino būgštavimus, kad Sirijos konfliktas plinta už šios šalies ribų į kaimynines valstybes.

Turkija kaltina Siriją prisidėjus prie šių sprogimų, tačiau Damaskas bet kokius kaltinimus neigia.

Tuo tarpu Turkijos muitų ministras Hayati Yazici sakė, kad už 90 km nuo Reichanlio esanti Jailadahio perėja uždaroma mėnesiui, per kurį į šalį bus įleidžiami tik Turkijos piliečiai ir užsieniečiai, ne Sirijos gyventojai, keliaujantys per Turkiją tranzitu.

Niekas negalės kirsti sienos iš Turkijos į Siriją.

Ši perėja pirmiausia buvo uždaryta išpuolio dieną, siekiant neleisti sprogdintojams pabėgti į Siriją.

Regiono valdžios pareigūnai sakė, kad, uždarius perėją, bus galima įrengti sprogmenų paieškai skirtą įrangą.

Jailadahio perėja yra vienintelė 900 kilometrų Sirijos ir Turkijos sienos atkarpoje, kurią iš Sirijos pusės tebekontroliuoja Sirijos režimas. Visas kitas perėjas perėmė B.Assado režimą nuversti siekiantys sukilėliai.

Per Jailadahio perėją eina pagrindinis kelias į Sirijos šiaurės vakarinį Latakijos rajoną, kuriame gyvena didžiulė alavitų bendruomenė, kuriai priklauso ir B. Assadas.

Derasi su Rusija

Sirijos užsienio reikalų viceministras Faisalas Mekdadas trečiadienį pareiškė, kad prezidento Basharo al-Assado vyriausybė nuspręs greitai, ar dalyvauti taikos derybose su opozicija, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Paklaustas, ar Sirijos vyriausybė prisidės prie Rusijos ir JAV pastangų surengti taikos konferenciją, F. Mekdadas atsakė: “Mes vis dar svarstome šį klausimą“.

„Galutinis sprendimas bus priimtas mums sugrįžus į Damaską“, - sakė F. Mekdadas po derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Maskvoje.

„Sugrįžę į Damaską, mes pranešime Sirijos vadovybei apie derybų rezultatus, ir tik tada bus priimtas galutinis sprendimas dėl numatomos konferencijos dalyvių sudėties“, - pridūrė jis.

Londonas nusiteikęs ryžtingai

Didžioji Britanija ir Kataras paragino Sirijos prezidentą Basharą al Assadą atsistatydinti, galingosioms pasaulio valstybėms trečiadienį susirinkus aptarti galimų būdų išspręsti Sirijos konfliktą taikiu keliu.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos paragino B. al Assadą „įsipareigoti siekti taikos“ šalyje, kurios konfliktas pareikalavo daugiau nei 94 tūkst. žmonių gyvybių ir kelia grėsmę regiono saugumui.

„Britanija seniai laikosi nuomonės, kad Assadas privalo pasitraukti, ir mes niekada negalėjome rasti jokio sprendimo, kuris būtų susijęs su jo pasilikimu“, - sakė Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as Amane prieš vadinamąjį Sirijos draugų susitikimą, kuriame bus svarstomi JAV ir Rusijos paruoštas pasiūlymas taikos deryboms.

Britanijos poziciją palaikė ir Kataras, vienas pagrindinių Sirijos opozicijos šalininkų.

„Siekiant užbaigti konfliktą, reikia rasti politinį sprendimą ir patenkinti lūkesčius Sirijos žmonių, kurie, kaip mes žinome, reikalauja pakeisti režimą ir pakeisti prezidentą Basharą al Assadą, kuris ir toliau žudo savo žmones“, - kalbėjo šeichas Hamadas bin Jassemas al-Thanis Dohoje.

Į susitikimą atvyko Britanijos, Egipto, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jordanijos, Kataro, Saudo Arabijos, Turkijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Jungtinių Valstijų užsienio reikalų ministrai.

Skirtingas konflikto šalis palaikančios Jungtinės Valstijos ir Rusija kiek anksčiau šį mėnesį pasiūlė surengti taikos konferenciją Ženevoje ir susodinti prie derybų stalo B. al Assado režimo ir sukilėlių atstovus.

W. Hague'as pabrėžė, kad konferencijoje bus siekiama susitarti dėl „vykdomąją valdžią turinčios laikinosios vyriausybės formavimo abiejų šalių sutarimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.