Amerikiečių kariai žudė ir savus

Ar galima įtariamą teroristą nužudyti be teismo? Tokios diskusijos nerimsta Amerikoje po to, kai demokratai pripažino, kad per bepiločio orlaivio ataką nukovė keturis JAV piliečius. Remdamasis AP, „Reuters”, BNS apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

A. al-Awlaki buvo vienas pavojingiausių teroristų, kilusių iš JAV.
A. al-Awlaki buvo vienas pavojingiausių teroristų, kilusių iš JAV.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:26 AM

Šių aukų pareikalavo dvi JAV antiteroristinės operacijos, įvykdytos Pakistane ir Jemene.

Vienas žuvusiųjų – Jemene gyvenęs „Al Qaeda” Arabijos pusiasalyje” dvasinis lyderis Anwaras al-Awlaki. Nuo tos pačios bombos žuvo ir jo 16-metis sūnus Abdulrahmanas bei Samiras Khanas.

Dar vieną amerikietį – Jude’ą Kenaną Mohamedą JAV bepilotis orlaivis nukovė Pakistane. Šis JAV pilietis 2009 metais buvo apkaltintas išpuolio prieš amerikiečių jūrų pajėgas organizavimu ir iškart po to pabėgo į Pakistaną.

Šį prisipažinimą JAV teisingumo departamento vadovas Ericas Holderis išdėstė laiške Kongreso lyderiams.

„Nuo 2009 metų JAV konkrečiai taikėsi į vieną pilietį, A. al-Awlaki, ir jį nužudė, – rašoma laiške. – Be to, JAV žino apie tris kitus JAV piliečius, kurie žuvo per antiteroristines operacijas tuo pačiu periodu. Į tuos asmenis JAV konkrečiai nesitaikė.”

Po smūgio 2011-aisiais, per kurį žuvo A. al-Awlaki, JAV pareigūnai atsisakė patvirtinti, kad teroristų vadeiva buvo nukautas iš CŽV bepiločio orlaivio.

Tai JAV išprovokavo debatus dėl to, ar prezidentas gali įsakyti nužudyti JAV pilietį, jeigu jis yra įtariamas kaip teroristas, nesuteikiant jam progos apsiginti teisme.

Oponentai taip pat atkreipė dėmesį, kad bepiločių orlaivių atakos padidino įtampą tarp JAV ir tokių šalių kaip Pakistanas.

Tačiau situacija netrukus gali pasikeisti.

Prezidento administracija nusprendė perduoti Pentagonui kai kurias nepilotuojamų orlaivių operacijas, už kurias iki šiol buvo atsakinga Centrinė žvalgybos valdyba. Tai leis Kongresui turėti daugiau įtakos priimant sprendimus dėl nepilotuojamų orlaivių panaudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.