Europos diplomatai renkasi tartis dėl ginklų embargo Sirijai

Europos Sąjungos (ES)

ES diplomatai tarsis dėl ginklų embargo smurto kamuojamai Sirijai.<br>AP
ES diplomatai tarsis dėl ginklų embargo smurto kamuojamai Sirijai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 27, 2013, 4:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:15 AM

ES derybas dar labiau komplikuoja tai, kad Sirijos pagrindinė opozicinė grupė liko susiskaldžiusi dėl taikos derybų su Damasku perspektyvos, nors keturias dienas derėjosi Stambule.

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague‘as sakė: „Svarbu parodyti, jog mes esame pasirengę koreguoti savo ginklų embargą, kad Assado režimas gautų aiškų signalą: jis turi derėtis rimtai“.

Pasak W. Hague‘o, ginklų embargo pakeitimu būtų paremtos bendros diplomatinės pastangos. „Susodinkime žmones prie (derybų) stalo ir pažiūrėkime, ar jų pozicijos pasikeitė“, - sakė jis.

Londonas ir Paryžius spaudė savo partnerius pakoreguoti dabartinį ginklų embargą, padedant karinei jėgų pusiausvyrai pasikeisti sukilėlių naudai, tačiau daug ES valstybių įnirtingai priešinasi tam, kad į konfliktą, kuris jau pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių, būtų nusiųsta daugiau ginklų.

Tačiau ministrai privalo rasti sprendimą, kol nesuėjo penktadienio vidurnakčio terminas dideliam ES sankcijų B. al Assado režimo atžvilgiu paketui, kuris apima ir visišką ginklų embargą.

Britanija ir Prancūzija nori, kad embargas būtų paliktas B.al Assadui, bet sušvelnintas opozicinei Sirijos nacionalinei koalicijai. Tuo tarpu grupė valstybių, tarp jų - Austrija, Suomija, Čekija ir Švedija, nenori jokių pakeitimų ar bent jau pakeitimų iki Rusijos ir JAV siūlomos taikos konferencijos.

Austrijos ministras Michaelis Spindeleggeris nurodė prieš susitikimą W. Hague‘ui pasakęs, kad yra „argumentų prieš“ ginklų embargo sušvelninimą.

Jeigu reikės koreguoti, M. Spindeleggeris viliasi, kad bus rastas kompromisas pratęsti ginklų embargą, bet skirti laiko ir „pažiūrėti, kas išeis iš“ siūlomos antrosios taikos konferencijos Ženevoje.

Keli kiti ministrai prieš pirmadienio susitikimą kalbėjo panašiai ir sakė, kad prieiga „palaukti ir pažiūrėti“ kol kas būtų geriausia.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienį Paryžiuje susitiks su Rusijos ir Prancūzijos diplomatijos vadovais ir stums konferencijos „Ženeva 2“ idėją. Tokios konferencijos tikslas būtų užbaigti daugiau kaip dvejus metus trunkantį Sirijos konfliktą, kuris, pasak aktyvistų, jau pareikalavo daugiau kaip 94 tūkst. gyvybių.

Sirijos opozicijai nesugebant susitarti, Damaskas sekmadienį padidino statomą sumą pranešdamas, kad dalyvaus naujoje Ženevos konferencijoje, ir pavadindamas tai „gera proga politiniam sprendimui“.

Opozicija seniai laikosi nuostatos, kad nesiderės tol, kol neatsistatydins B. al Assadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.