Prancūzų žurnalistai praneša apie cheminių ginklų panaudojimą netoli Damasko (atnaujinta)

Vakarų vyriausybės yra sakiusios, kad tokių įrodymų neturi.

Sirija, kaip manoma, turi vieną didžiausių pasaulyje dar likusių nedeklaruotų cheminių ginklų arsenalų.<br>AP
Sirija, kaip manoma, turi vieną didžiausių pasaulyje dar likusių nedeklaruotų cheminių ginklų arsenalų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 27, 2013, 3:40 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:26 AM

Žurnalistai „kelias dienas iš eilės matė“ naudojant sprogstamuosius cheminius ginklus ir jų poveikį sukilėlių kovotojams Džobaro kaime sostinės pakraštyje, rašė reporteris Jeanas-Philippe‘as Remy.

„Dujos naudojamos fronte ir ad hoc pagrindu, vengiant plataus masto naudojimo, kuris lengvai duotų nepaneigiamų įrodymų“, - rašė jis.

Fotografas Laurent‘as Van der Stocktas pranešė, kad balandžio 13 dieną tame rajone po įtariamo cheminio ginklo panaudojimo matė kovotojus „dūstančius ir vemiančius“.

Slapta drauge su sukilėliais Damaske ir aplink jį du mėnesius buvę “Le Monde“ reporteris ir fotografas matė chemines atakas mūšio lauke, o vėliau kalbėjosi su gydytojais ir kitais liudininkais.

Jie pasakojo, kad vyrai smarkiai kosėdavo, jų akys degdavo, o vyzdžiai būdavo susitraukę.

„Netrukus jiems pasidarydavo sunku kvėpuoti, kartais – ekstremaliai; jie pradėdavo vemti arba prarasdavo sąmonę. Labiausiai paveiktus kovotojus reikdavo evakuoti, kol jie neužduso“, - rašė „Le Monde“.

Sirija, kuri nėra cheminių ginklų draudimo konvencijos narė, kaip manoma, turi vieną didžiausių pasaulyje dar likusių nedeklaruotų cheminių ginklų arsenalų.

Šį mėnesį Jungtinių Tautų (JT) tyrimų komisijos, kuri tiria įtariamus karo nusikaltimus Sirijoje, narė Carla Del Ponte sakė, jog komisija surinko aukų ir medikų liudijimus, kurie rodo, kad sukilėlių pajėgos panaudojo uždraustą nervų sistemą paralyžiuojančią medžiagą zariną.

Vakarų vyriausybės yra sakiusios, kad tokių įrodymų neturi.

Didžioji Britanija pirmadienį sakė, jog Europos Sąjunga (ES) turėtų būti pasirengusi koreguoti savo ginklų embargą Sirijai, kad bloko valstybės galėtų tiekti kai kurioms sukilėlių grupėms ginklus, be to, nurodė, kad jeigu tai nebūtų įmanoma, kiekviena šalis galėtų vykdyti savo sankcijų politiką.

„Svarbu parodyti, jog mes esame pasirengę koreguoti savo ginklų embargą, kad (Basharo al) Assado režimas gautų aiškų signalą: jis turi derėtis rimtai“, - sakė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague‘as, kurio komentarus transliavo BBC televizija.

Prancūzija konsultuojasi dėl Sirijos cheminio ginklo panaudojimo Prancūzija konsultuojasi su partnerėmis, kaip reaguoti į stiprėjančius įrodymus apie cheminio ginklo naudojimą Sirijoje, pirmadienį pranešė užsienio reikalų ministras Laurentas Fabius. „Yra vis stiprėjančių įrodymų apie lokalizuotą cheminio ginklo panaudojimą, - L. Fabius sakė žurnalistams per Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimą. - Visa tai reikia patvirtinti, su kitais mūsų partneriais tai ir darome“. „Konsultuojamės su savo partneriais, kokias konkrečias išvadas galima pasidaryti iš šito“, - sakė jis. Prancūzijos laikraštis „Le Monde“ pranešė, kad turi informacijos iš patikimų šaltinių, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos ne kartą naudojo cheminį ginklą prieš sukilėlių kovotojus Damaske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.