Izraelis Rytų Jeruzalėje pastatys tūkstantį naujų namų

Izraelis rengiasi pastatyti

Naujų gyvenviečių statybos kliudo taikos deryboms.<br>AP
Naujų gyvenviečių statybos kliudo taikos deryboms.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 30, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:26 AM

Kaip trečiadienį vakare pranešė naujakurių gyvenvietes Jeruzalėje stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Terrestrial Jerusalem“ direktorius Danny Seidemannas, kontraktai dėl 300 namų šiaurės rytuose esančioje Ramoto gyvenvietėje jau pasirašyti, o dar 797 sklypai turi būti pardavinėjami pietinėje Gilo gyvenvietėje netoli Vakarų Krante esančio Betliejaus miesto.

Izraelio sprendimas pastatyti tūkstantį naujų namų naujakuriams aneksuotoje Rytų Jeruzalėje griauna JAV diplomatijos vadovo pastangas atgaivinti taikos procesą, ketvirtadienį sakė vyriausiasis palestiniečių derybininkas.

„Izraelio vyriausybės pastarojo meto sprendimą pastatyti tūkstantį namų Rytų Jeruzalėje laikome iš esmės sugriaunančiu (JAV valstybės sekretoriaus Johno) Kerry pastangas“, - sakė Saebas Erakatas.

Abiejuose tuose Jeruzalės rajonuose gyvena daugiausia arabai. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metų Šešių dienų karą, o vėliau ją aneksavo, bet šio žingsnio tarptautinė bendrija iki šiol nepripažįsta.

D. Seidemannas sakė, kad tokie planai buvo patvirtinti pernai, prieš tai, kai Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu tyliai nurodė įšaldyti gyvenvietes, tačiau žiniasklaidai pastarojo meto žingsnius dėl jų įgyvendinimo „nutekino“ aprūpinimo būstu ir statybos ministro, griežtosios linijos šalininko Uri Arielio biuras.

„Tai nereiškia, kad įšaldymas baigėsi, tai reiškia, kad Netanyahu statybos ministras to siekia“, - nurodė D.Seidemannas.

U. Arielis ir pats yra naujakurys, be to, antras pagal rangą pareigūnas gyvenvietes remiančioje partijoje „Žydų namai“, kuri prie B. Netanyahu koalicinės vyriausybės prisidėjo po sausį įvykusių visuotinių rinkimų.

Nors gyvenviečių įšaldymas oficialiai niekada nebuvo patvirtintas, nevyriausybinės organizacijos sako, kad B.Netanyahu nenori būti laikomas žmogumi, trukdančiu JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry iniciatyvai atgaivinti taikos pastangas.

„Šiuo metu yra įšaldymas de facto, nuo rinkimų nebuvo jokių naujų vienetų“, - sakė D. Seidemannas.

Pasak jo, paviešindamas faktą, kad stumiamos anksčiau patvirtintos statybos, U. Arielis siekė priversti B. Netanyahu arba duoti savo palaiminimą, arba sustabdyti darbus.

Šios naujienos pasirodė mažiau nei savaitė po J. Kerry naujausio derybų rato su Izraelio ir palestiniečių lyderiais per jau ketvirtą vizitą regione nuo vasario, kai buvo paskirtas JAV valstybės sekretoriumi.

Sekmadienį jis pristatė 4 mlrd. dolerių vertės JAV planą palestiniečių ekonomikai skatinti, bet sulaukė šaltos reakcijos. Vienas palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso patarėjas sakė, kad vadovybė „nesiūlys politinių nuolaidų mainais į ekonominę naudą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.