Rusija siunčia Sirijai naikintuvų

Rusija siunčia Sirijai

Rusija praėjusiais metais jau ne kartą gabeno į Siriją „MiG“ lėktuvus.<br>AP
Rusija praėjusiais metais jau ne kartą gabeno į Siriją „MiG“ lėktuvus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 31, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:28 AM

Stebėtojai Maskvoje šį susitarimą laiko tiesioginiu atsaku į Europos Sąjungos (ES) sprendimą nutraukti ginklų embargą Sirijos sukilėliams. Maskva ir Damaskas, be kita ko, susitarė dėl „S-300“ tipo priešraketinių sistemų tiekimo.

Minėti naikintuvai yra modernizuota „MiG-39“ versija. Rusija praėjusiais metais jau ne kartą gabeno į Siriją „MiG“ lėktuvus.

Tuo tarpu kilo neaiškumų dėl labai modernių Rusijos gynybinių raketų tiekimo Sirijai. Sirijos prezidentui Basharui al Assadui netiesiogiai patvirtinus, kad raketos jau gautos, rusų žiniasklaida pranešė, kad ginklai kol kas nepasiekė Sirijos. Anot dienraščio „Kommersant“, „S-300“ tipo raketos „žemė-oras“ į Siriją bus nusiųstos anksčiausiai 2014 metų rugsėjį.

B. al Asadas prieš tai viename interviu sakė: „Visų su Rusija pasiektų susitarimų laikomasi, dalis jų neseniai įvykdyta“.

Rusija šiemet gali ir nepristatyti Sirijos režimui itin prieštaringai vertinamo priešlėktuvinių raketų sistemų S-300 krovinio, penktadienį rašė du Rusijos laikraščiai, kurie atmetė teiginius, kad tie ginklai jau pasiekė Siriją.

Dienraštis „Vedomosti“ citavo šaltinį Rusijos gynybos pramonėje, kuris sakė, jog neaišku, ar tie ginklai bus pristatyti Sirijai šiemet, o dienraštis „Kommersant“ citavo šaltinį, sakiusį, kad ginklų pristatymas planuojamas tik antrąjį 2014 metų ketvirtį.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas interviu, regis, užsiminė, kad Rusija jau pristatė kai kurias pažadėtas raketų „žemė-oras“ sistemas S-300. Tas interviu Libano judėjimo „Hizbollah“, kuris kovoja drauge su jo pajėgomis, televizijai „al Manar“ buvo parodytas ketvirtadienį.

Tačiau „Kommersant“ ir „Vedomosti“ šaltiniai sakė, kad jokios raketos dar nepristatytos. Kontraktas buvo sudarytas 2010 metais, jo vertė, pasak „Vedomosti“, yra 1 mlrd. dolerių.

„Kommersant“ pridūrė, kad po pristatymo 2014 metais prireiks dar mažiausiai pusmečio personalo mokymams ir bandymams, kol sistemos bus visiškai parengtos veikti.

„Vedomosti“ šaltinis tuo tarpu sakė, kad nors Rusijos vyriausybė šiuo metu viešai tvirtina, kad kontraktas bus įvykdytas, tai nereiškia, kad raketos iš tikrųjų bus kada nors pristatytos.

Modernioms ir daugelio giriamoms raketų sistemoms S-300 analitikai priskiria didžiulę karinę reikšmę B.al Assado konflikte su sukilėliais, nes šiais ginklais būtų galima apsisaugoti nuo Vakarų ar Izraelio smūgių iš oro režimo taikiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.