E. Snowdenas pasiprašė politinio prieglobsčio Rusijoje

Buvęs JAV šnipinėjimo

E. Snowdenas įteikė politinio prieglobsčio Rusijoje prašymą.<br>AP
E. Snowdenas įteikė politinio prieglobsčio Rusijoje prašymą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 1, 2013, 9:08 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:55 AM

Pasak dienraščio „The New York Times“, šis asmuo sakė, kad Sarah Harrison, „Wikileaks“ veikėja, keliaujanti kartu su E. Snowdenu, sekmadienį vakare įteikė pastarojo prašymą Rusijos konsulatui tranzitinėje Šeremetjevo oro uosto zonoje.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV prezidentas Barackas Obama savo šalių saugumo agentūrų vadovams nurodė rasti išeitį iš aklavietės, kurioje atsidūrė bėgliui informacijos viešintojui Edwardui Snowdenui įstrigus Maskvos oro uoste, pirmadienį pranešė aukšto rango pareigūnas.

„Žinoma, (Putinas ir Obama) neturi sprendimo, kuris tiktų abiems šalims, todėl prezidentai nurodė FSB vadovui (Aleksandrui) Bortnikovui ir FBI direktoriui Robertui Muelleriui palaikyti nuolatinį ryšį ir ieškoti sprendimo būdų“, - sakė Rusijos Saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas interviu valstybinei televizijai „Rossija 24“.

„Jų užduotis gana nelengva, nes jų sprendimas turi atitikti tarptautinę teisę. O šiandien negalima pasakyti, kad tokios normos egzistuoja ir egzistuoja paruoštas receptas“, - kalbėjo N. Patruševas interviu, kuris visas bus transliuojamas vėliau pirmadienį.

O Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Rusija neperduos buvusio JAV žvalgybos agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno Jungtinėms Valstijoms, bet norėdamas likti Rusijoje jis „privalo liautis kenkęs mūsų partneriams amerikiečiams“.

E. Snowdenas „nėra Rusijos agentas“, sakė V. Putinas, pakartodamas, kad Rusijos žvalgybos tarnybos nebendradarbiavo su amerikiečiu bėgliu, kuris, kaip manoma, jau aštuonias paras yra įstrigęs Maskvos oro uosto tranzito zonoje, į kurią atskrido iš Honkongo.

Pasak V. Putino, E. Snowdenas turėtų pasirinkti galutinį kelionės tikslą ir ten išvykti.

Kartu Rusijos lyderis pridūrė, kad šalis anksčiau niekada nėra įvykdžiusi ekstradicijos, ir pridūrė, kad JAV slaptos informacijos viešintojas E. Snowdenas gali likti Maskvoje, jeigu tik liausis tekinęs informaciją.

„Rusija niekada nieko niekam neperduoda ir neketina to daryti, - V.Putinas pareiškė per spaudos konferenciją Maskvoje. - Jeigu jis (Snowdenas) nori likti čia, yra viena sąlyga - jis turi liautis kenkęs mūsų Amerikos partneriams, kad ir kaip keistai tai beskambėtų iš mano lūpų“.

Tuo tarpu E. Snowdenas jau devintą dieną yra Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje. Į Maskvą jis atskrido birželio 23 dieną iš Honkongo, pakeliui į Lotynų Ameriką, manoma Ekvadorą, siekdamas išvengti ekstradicijos Jungtinėms Valstijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.