Perversmas Egipte: sustabdoma konstitucija, bus rengiami nauji rinkimai, M. Mursi suimtas (atnaujinta)

M. Mursi nebėra valdžioje. Tai paskelbė Egipto kariuomenės vadovas generolas Abdulas Fattah al-Sisi trečiadienio vakarą prabilęs krizės varginamai tūkstantinei egiptiečių miniai. Jis per televiziją informavo, kad Egipte stabdoma konstitucija ir įvedama laikinoji technokratų vyriausybė.  Ji valdys iki naujų prezidento rinkimų. Konstitucinio Teismo vyriausiasis teisėjas perims prezidentines galias. Adly Mansour laikinuoju prezidentu bus prisaikdintas ketvirtadienį.

Egipto kariuomenės vadovas Abdulas Fattah al-Sisi trečiadienio vakarą prabilo krizės varginamai tūkstantinei egiptiečių miniai.<br>AP
Egipto kariuomenės vadovas Abdulas Fattah al-Sisi trečiadienio vakarą prabilo krizės varginamai tūkstantinei egiptiečių miniai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 5:49 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:26 PM

Po generolo A. F. al-Sisi kalbos iš tūkstantinės minios pasigirdo džiaugsmo šūkiai, į dangų kilo fejerverkai. Po A. F. al-Sisi kalbos tapo aišku, M. Mursi - jau nebe aukščiausia Egipto galva. Jis pasakė tai, ką minia egiptiečių ilgą laiką norėjo išgirsti. M. Mursi yra suimtas ir saugomas kariuomenės. Pasak jo aplinkos žmonių, prezidentas yra „ten, kur saugu". Prieš tai armija buvo uždraudusi išvykti iš šalies tiek M. Mursi, tiek ir Musulmonų brolijos vadams.

Nepaisant to, ir M. Mursi paskelbė pranešimą. Jis paprašė visų piliečių, civilių ir kareivių, laikytis įstatymų. M. Mursi paragino egiptiečius „išvengti kraujo praliejimo".

Po ilgai lauktos generolo A. F. al-Sisi kalbos per televiziją trumpus pranešimus perskaitė ir koptų bažnyčios vadovas bei  opozicijos figūra Mohamedas al Baradei.

„Tikimės, kad šis planas yra nauja pradžia nuo sausio 25 dieną prasidėjusios revoliucijos, per kurią Egipto žmonės sumokėjo didelę kainą, norėdami pasiekti laisvę ir orumą", - sakė opozicijos galva Mohamedas al Baradei.

Tuo tarpu, M. Mursi šalininkai - nusivylę. Kol M. Mursi atsistatydinimo siekę demonstrantai švenčia ir laido į dangų fejerverkus, M. Mursi šalininkai skandavo: "Ne, kariniam perversmui".

Prieš vidurnaktį BBC pranešė, kad sulaikyti aukšti Musulmonų brolijos atstovai - policija pradėjo suiminėti svarbius prezidento padėjėjus ir Musulmonų brolijos lyderius.

Buvo išduoti orderiai iš viso 300 Musulmonų brolijos pareigūnų areštui.

„Reuters" informuoja, kad Aleksandrijoje vyko susirėmimai tarp M. Mursi šalininkų ir jam nepritariančiųjų.  Nepatvirtintais duomenimis, per susirėmimus žuvo 7 žmonės, dešimtys sužeista.

M. Mursi žadėjo nepasiduoti

Trečiadienio pavakare išseko armijos vadų numatytas laikas, kuomet prezidentas islamistas M. Mursi turėjo atsistatydinti, „paklusdamas liaudies valiai“. Kitaip buvo žadamas karinis perversmas. Numatytas terminas prezidento atsistatydinimui buvo 17 val. 30 min. Lietuvos laiku. M. Mursi iškėlusios Musulmonų brolijos lyderiai sakė, kad buvo pasiruošę kankinystei, praneša „Reuters“.

Slenkant paskutinėms ultimatumo valandoms prezidento spaudos atstovas pareiškė, kad bus geriau, jeigu M. Mursi mirs gindamas demokratiją, o ne liks gyvas ir bus kaltinamas istorijos.

Vidury nakties emocingai kreipdamasis į televizijos žiūrovus M. Mursi pabrėžė, kad jis yra išrinktas demokratiniu būdu ir eis pareigas, gindamas konstitucinę santvarką. „Teisėtumo išsaugojimo kaina yra mano gyvybė“, - sakė jis.

Liberalieji M. Mursi oponentai sako, kad tai rodo, jog M. Mursi „neteko proto“.

Prie valstybinio transliuotojo būstinės Nilo pakrantėje stovo du armijos šarvuočiai. Iš pastato buvo evakuota dauguma darbuotojų.

Valstybinė naujienų agentūra MENA pranešė, kad civiliai darbuotojai užėmė vyriausybės kanceliariją ir neleido į pastatą įeiti ministrui pirmininkui Hishamui Kandilui.

Musulmonų brolijos, kuriai priklauso ir M. Mursi, spaudos atstovas sakė, kad prezidento rėmėjai yra pasiruošę kankinystei.

„Vienintelis dalykas, ką galime padaryti – mes stovėsime tarp tankų ir prezidento“, - sakė vienas iš rėmėjų.

Prieš pat pasibaigiant karinio ultimatumo terminui, M. Mursi dar kartą pareiškė, kad neketina atsistatydinti. Savo pareiškime jis įspėjo, kad jo teisėtas išrinkimas yra vienintelis saugiklis prieš smurtą ir nestabilumą.

Lėtas perversmas

Pasibaigus armijos duotam terminui, dar ilgai nebuvo matyti jokių ženklų, kad armija imtųsi kokių nors veiksmų, neįvykdžius jos reikalavimų.

Kai armija iš karto, kai tik pasibaigė pačios duotas terminas, neparodė jokių perversmo ženklų, dalis egiptiečių neslėpė nusivylimo.

„Tai tipiška egiptietiška maniera, Egiptas vėluoja į savo pačių perversmą“, - egiptiečių tinklaraštininką Su Zee cituoja AP.

Tiesa, M. Morsi pirmasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Essamas al Haddedas, praėjus 15 minučių po nustatyto termino pabaigos, "Facebook" parašė, kad karinis perversmas vyksta.

„Kai rašau šias eilutes, aš aiškiai suvokiu, kad tai gali būti paskutinės eilutės, kurias aš skelbiu šiame puslapyje, - rašė E. al Haddedas. - Dėl paties Egipto ir dėl istorinio tikslumo pavadinkime tai, kas vyksta, tikruoju vardu: karinis perversmas“.

AFP pranešė, kad Egipto saugumo tarnybos uždraudė prezidentui M. Mursi ir vyresniesiems islamistams išvažiuoti iš šalies.

„Reuters“ pranešė, kad praėjus pusantros valandos po termino pabaigos prezidentas vis dar dirbo savo kabinete.

M. Mursi paragino egiptiečius kariniam perversmui priešintis taikiai, nenaudoti smurto.

Kairo gatvėse buvo matyti ginkluotos karinės mašinos.

„Tankai pradėjo judėti gatvėmis“, - „Twitter“ paskelbė Musulmonų brolijos atstovas Gehadas al Haddadas, patvirtindamas, kad vyksta tikras karinis perversmas.

Kaip rašo AP, netrukus po to, kai baigėsi atsistatydinimui duotas terminas, virš centrinės Kairo aikštės, pavirtusios banguojančia Egipto vėliavų jūra, praskrido karinis sraigtasparnis.

„Išeik, išeik!“ - M. Morsi skandavo minia, nekantriai laukdama, kokių veiksmų imsis armija.

"New York Times" reporteris Kareemas Fahimas "Twitter" paskelbė nuotrauką, kaip islamistai bando užstoti kelią Kairo gatve važiuojančioms karinėms mašinoms. Pasak jo, kareiviai šaudo į orą, juos vaikydami.

Lietuviai raginami nevykti į Egiptą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragina Egipto politines jėgas susitarti.

„Dabartinė politinė situacija Egipte verta didelio susirūpinimo. Nėra kito kelio ją išspręsti kaip tik susitarti. Raginame visas susijusias politines partijas susilaikyti nuo prievartos ir įsitraukti į dialogą. Mes ir toliau labai įdėmiai seksime situaciją“, - sako L. Linkevičius.

Užsienio reikalų minsiterija Lietuvos gyventojams rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į didžiuosius Egipto miestus.

M. Mursi dirbo kaip įprastai

Kaip praneša BNS, Egipto prezidentas trečiadienį praleido įprastai dirbdamas savo prezidentiniame biure, kuris yra Respublikos gvardijos kvartale Kaire.

Prezidentui patariantis komunikacijos reikalais Yasseras Haddara sakė, kad dar nežinoma, ar prezidentas grįš į prezidento rūmus, kuriuose jis nakvojo praėjusią naktį.

Pasak jo, M. Mursi trečiadienį nebendravo su kariškių vadovybe.

Naktį per televiziją kreipdamasis į egiptiečius prezidentas žadėjo priešintis „kariniam pučui“, priminė Y. Haddara, bet tai bus daroma taikiai, be smurto kariškių ar policijos atžvilgiu, arba tarp šių dviejų pajėgų.

Tuo tarpu prezidento patarėjas nacionalinio saugumo srityje trečiadienį sakė, kad vyksta „karinis pučas“ ir kad laukiama kariškių ir policijos veiksmų, kuriais būsią išvaikyti M. Mursi šalininkai.

„Šią dieną ir šiais laikais joks karinis pučas negali sėkmingai baigtis be žymių aukų didelių liaudies pajėgų akivaizdoje“, - sakė Essamas El-Haddadas, prezidento nacionalinio saugumo patarėjas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.