Egipte per protestus nušauti trys žmonės, bet kariškiai teigia šaudę tuščiais šoviniais

Egipte kariškių

Egipto kariuomenės atstovas teigia, kad kariai naudojo tik tuščius šovinius ir ašarines dujas.<br>AP
Egipto kariuomenės atstovas teigia, kad kariai naudojo tik tuščius šovinius ir ašarines dujas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“-AFP-BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2013, 7:59 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:39 PM

Pasak atstovo, kariai šaudė tik tuščiais šoviniais ir dujų užtaisais. Kol kas neišsiaiškinta, ar incidento vietoje be armijos buvo kitų saugumą užtikrinančių pajėgų.

Anksčiau buvo pranešta, kad Egipto sostinėje penktadienį aidėjo šūviai - saugumo pajėgos nušovė mažiausiai tris nuverstojo prezidento M. Mursi šalininkus; incidentas kilo kai kelių šimtų protestavusiųjų minia mėgino prasibrauti arčiau prie Gvardijos kareivinių, kur laikomas M.Mursi.

Vienas liudininkų sakė „Reuters“ reporteriui matęs, kaip keli žmonės, kliudyti šratų (gal kulkų) krinta ant žemės. Respublikos gvardijos kareivines saugo saugumo pajėgos, tačiau kas šaudė, kol kas nežinoma.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, kad trys žmonės buvo nušauti, dar daugelis sužeista per susišaudymą, kilusį tarp karių ir tūkstančių M.Mursi šalininkų, kurie skandavo „išdavikai“, „Mursi yra mūsų prezidentas“.

Pasak korespondento, du žmonės buvo uždengti paklodėmis, įsitikinus, jog jie negyvi; trečiajam kulka suskaldė galvą, iš kurios išvirto smegenys.

Tūkstančiai islamistų išėjo ir į Aleksandrijos bei Asjuto gatves protestuoti prieš M.Mursi nuvertimą ir atmesti liberaliųjų oponentų siūlymą formuoti laikinąją vyriausybę.

Ismailijos mieste prie Sueco kanalo kariai šaudė į orą, kai M.Mursi šalininkai mėgino veržtis į gubernatoriaus biurą. Protestavusieji atsitraukė, nukentėjusiųjų nebuvo.

Liberalioji Egipto koalicija skubėjo raginti savo šalininkus, kad šie išeitų į gatves ir stotų prieš protestuojančius islamistus. Tačiau tai tik dar labiau didina susirėmimų tarp šių dviejų grupių pavojų.

Viena ryškiausių Musulmonų brolijos įsteigtos Laisvės ir teisingumo partijos veikėjų Hoda Ghaneya (Hoda Ghaneja) sakė, kad ji ir du jos sūnūs po penktadienio pamaldų atėję į mitingą Kaire pasirengę pasiaukoti.

„Mes mirsime ne aukodamiesi už Mursį, bet už tai, kad egiptiečiai atgautų savo laisvę“, - sakė ji agentūros „Reuters“ korespondentui netoli Raba Adavėjos mečetės viename Kairo priemiesčių, kur pastarosiomis dienomis islamistai rengia savo protesto akcijas. Paleido parlamentą

Laikinasis Egipto prezidentas, kurį paskyrė išrinktą prezidentą M. Mursį nušalinusi kariuomenė, penktadienį dekretu paleido parlamentą, skelbia „Reuters“.

Pernai prieš M. Mursi išrinkimą kariuomenės vadovaujami Egipto lyderiai paleido žemuosius parlamento rūmus, ir iki šiol veikė tik aukštieji rūmai.

Penktadienį Egipto valstybinė televizija paskelbė, kad laikinasis prezidentas Adli Mansouras paleido ir aukštuosius parlamento rūmus bei paskyrė Mohamedą Ahmedą Faridą žvalgybos vadu. Jis pakeis M. Mursio paskirtąjį Mohamedą Raafatą Shehatą, kuris nuo šiol bus A. Mansouro patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.