Egipte bręsta pilietinis karas? Žuvo mažiausiai 42 žmonės

Pirmadienį, medikų duomenimis, Kaire žuvo mažiausiai 42 žmonės. Islamistai protestuotojai teigia, kad juos apšaudė Egipto kariai. Per susiėmimą 200 žmonių buvo sužeista, o nuverstojo prezidento Mohammedo Mursi Musulmonų brolija paragino egiptiečius sukilti prieš kariuomenę, kurią kaltina kariniu perversmu ir demokratiškai išrinkto šalies lyderio nuvertimu. Tai gali tapti naujo pilietinio karo pradžia.

Egipte prasiveržė smurtas.<br>AP
Egipte prasiveržė smurtas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2013, 1:45 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:09 PM

Kariuomenė teigia, kad pirmadienį „teroristų grupė“ bandė pulti Respublikos gvardijos kompleksą, vienas karys žuvo bei dar 40 buvo sužeisti. Kariuomenės šaltinis teigia, kad kariai atsišaudė, nes juos užpuolė ginkluotų asmenų grupė. Tuo tarpu oficialus Musulmonų brolijos atstovas Gehadas El-Haddadas teigė, kad šaudymas prasidėjo, kai islamistai meldėsi per taikų protestą prie kariuomenės komplekso.

Dėl mažiausiai 42 islamistų žūties labiausiai konservatyvi partija „Nour“, kuri iš pradžių rėmė kariuomenės įsikišimą, pareiškė pasitrauksianti iš derybų dėl laikinosios vyriausybės formavimo. Laikinoji vyriausybė turėtų šalį valdyti iki rinkimų. „Nour“ yra antra pagal dydį po Musulmonų brolijos islamistų partija. Naujai valdžiai reikia jos paramos, kad galėtų teigti, jog turi islamistų palaikymą.

Egipto kariuomenė tvirtina, kad prezidento nuvertimas nebuvo karinis pučas, nes jie vykdė žmonių valią. Birželio 30 dieną dešimtys tūkstančių egiptiečių pradėjo protestuoti ir reikalauti M. Mursi atsistatydinimo. Kariuomenė prezidentą nušalino praėjusį trečiadienį, bet neramumai tęsiasi. Per M. Mursi šalininkų ir priešininkų susirėmimus penktadienį ir šeštadienį žuvo 35 žmonės.

Pagrobė du egiptiečių karius Egipto nušalinto islamiškų jėgų prezidento M. Mursi ginkluoti šalininkai pirmadienį Kaire pagrobė du karius, pranešė vienas armijos pareigūnas.

Anksčiau pirmadienį kelios dešimtys žmonių žuvo per susirėmimus prie armijos elitinių pajėgų būstinės. Abu pagrobti kariai, Samiras Abdallah Ali ir Azzamas Hazemas Ali, buvo įsodinti į automobilį ir priversti per garsiakalbį padaryti pareiškimus už M. Mursi ir prieš armiją, sakė minėtas pareigūnas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra MENA.

Uždarė islamiškos partijos būstinę Egipto prokurorai nurodė uždaryti Musulmonų brolijos įkurtos Laisvės ir teisingumo partijos būstinę Kaire, kai policija pirmadienį joje rado ginklų, pranešė vienas saugumo pareigūnas. Policija rado „degaus skysčio, peilių ir (šaunamųjų. - Red.) ginklų, kuriuos ketinta naudoti prieš birželio 30-osios protestus“, - pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, turėdamas omenyje demonstracijas, per kurias milijonai žmonių buvo išėję į gatves, reikalaudami islamiškų jėgų palaikomo prezidento M. Mursi atsistatydinimo. 

Turkija smerkia žudynes Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu pasmerkė pirmadienio šaudymą Kaire, per kurį žuvo mažiausiai 42 žmonės, pavadino šį incidentą „žudynėmis“ ir paragino pradėti normalizavimo procesą. Islamiškų jėgų šalininkai, kuriuos papiktino prezidento M. Mursi nušalinimas, sakė, kad žmonės žuvo tuo metu, kai į juos buvo šaudoma prie Respublikos gvardijos būstinės. Kariškiai dėl šio kraujo praliejimo apkaltino „teroristų grupuotę“, kuri bandė įsiveržti į kompleksą, ir nurodė, kad žuvo mažiausiai vienas karys, o dar 40 buvo sužeisti. „Pamatinių žmogiškųjų vertybių, kurias propaguojame, vardu griežtai smerkiu žudynes, kurios įvyko Egipte per ryto maldas“, - „Twitter“ parašė A. Davutoglu. Jis paragino pradėti politinio normalizavimo procesą, kuriuo būtų gerbiama egiptiečių valia. Turkijos vyriausybė turi islamiškų šaknų, kaip ir M. Mursi Musulmonų brolija. A. Davutoglu praėjusią savaitę pasmerkė ir kariniu perversmu pavadino Egipto armijos sprendimą nušalinti M. Mursi po kelias dienas vykusių masinių neramumų ir protestų prieš jo valdymą. Pasak turkų ministro, tai yra nepriimtina. 

Ragina atlikti nepriklausomą tyrimą

Garsus Egipto liberalų lyderis Mohamedas ElBaradei pasmerkė mažiausiai 42 žmonių nužudymą prie elitinių armijos pajėgų būstinės Kaire šį pirmadienį ir paragino atlikti nepriklausomą tyrimą. „Smurtas gimdo smurtą ir turėtų būti griežtai smerkiamas. Nepriklausomas tyrimas yra privalomas. Taiki pereiga yra vienintelis kelias“, - savo puslapyje „Twitter“ parašė šis Nobelio taikos premijos laureatas. Nacionalinis gelbėjimo frontas – M. ElBaradei vadovaujama liberalų ir kairiųjų grupių koalicija - taip pat paragino atlikti skaidrų tų įvykių tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.