Egipte – pilietinio karo nuojauta

Pirmadienį atsibudusius egiptiečius nutvilkė bloga žinia – per rytines pamaldas Kaire nužudyta daugiau nei 50 žmonių. „Išdraskyti jų vidaus organai, žaizdos galvoje”, – teigė medikai. Ar Egiptas virsta antrąja Sirija?

Po kruvino incidento Kairo priemiestyje Nasre šoko ištikti aktyvistai rodė kariškių panaudotų šovinių tūteles.<br>AP nuotr.
Po kruvino incidento Kairo priemiestyje Nasre šoko ištikti aktyvistai rodė kariškių panaudotų šovinių tūteles.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 9:15 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:32 PM

Tragedija, dar labiau pabloginusi ir taip trapią Egipto politinę padėtį, įvyko vakar paryčiais Kairo priemiestyje Nasre, šalia elitinių armijos pajėgų – Respublikos gvardijos – komplekso.

Manoma, kad būtent čia saugomas Egipto prezidentas Mohamedas Mursi, kurį praėjusį ketvirtadienį nuvertė armija, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Al Jazeera”, BBC ir „Reuters”.

Pasak generolų, islamistinės Musulmonų brolijos atstovas „nesugebėjo išpildyti žmonių reikalavimų”.

Dėl to Musulmonų brolijos nariai ir kiti prezidento rėmėjai Nasre surengė sėdimąjį protestą. Tarp trečios ir pusės ketvirtos valandos ryto čia žuvo mažiausiai 50 ir buvo sužeista 300–500 žmonių.

Šūviai pasipylė netikėtai

„Mes meldėmės per aušros maldą, kai išgirdome, kad kažkas šaudo”, – pasakojo kairietis Abdelazizas Abdelshakua, per tragediją sužeistas į kairę koją.

Pasak kraupių įvykių liudininko, armijos pareigūnas juos dar patikino, kad niekas nešaudo. Bet iš Respublikos gvardijos pusės pasipylė šūviai.

„Jie leido ašarines dujas, šaudė guminėmis ir metalinėmis kulkomis”, – prisiminė M.Mursi rėmėjas.

Sužeistieji buvo nešami ir vežami motociklais į laikinąją ligoninę, įkurdintą Nasre, Rabijos al-Adavijos mečetėje – M.Mursi rėmėjų būstinėje.

Palatos buvo pilnos sužalotų žmonių ir kruvinų drobių.

Čia sužeistieji buvo gaivinami ir siunčiami greitosios pagalbos automobiliais į ligonines.

Naujienų agentūrų nuotraukose matyti ant plytelėmis išklotų kruvinų grindų gulintys vyrų lavonai. „Reuters” žurnalistas pasakojo įvykio vietoje matęs, kaip medikai mirštančiam žmogui darė dirbtinį kvėpavimą.

Kas šaudė – neaišku

„Turime žmonių, sužeistų į galvą. Buvo naudojamos kulkos, kurios sprogo patekusios į kūną, išdraskė organus ir nuplėšė kūno dalis”, – pranešė Musulmonų brolijos atstovas spaudai Gehadas Haddadas.

Sutarimo, kas pradėjo skerdynes, nėra.

G.Haddado teigimu, į protestuotojus šaudė policija. Kai kurie protestuotojai liudijo, kad minią išguldė Egipto kariai.

Dar vienas per nelaimę gyvas likęs M.Mursi šalininkas tvirtino, kad šaudyti pradėjo iš kažkur atėję civiliškai vilkintys vyrai. „Taikiniai buvome mes”, – neabejojo maldininkas.

Armija savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame tvirtino, jog šaudynes pradėjo ginkluota teroristų grupė.

Jie esą bandė įsiveržti į Respublikos gvardijos būstinę. Per susišaudymą žuvo ir vienas karys, dar daugybė buvo sužeista. Kai kurie – sunkiai.

Pranešime taip pat nurodyta, kad per incidentą suimta apie 200 asmenų.

Jie esą turėjo amunicijos ir savadarbių benzino bombų.

Lyg naudojantis proga vakar buvo uždaryta Laisvės ir teisingumo partijos (LTP) būstinė. Joje policija neva rado ginklų.

LTP yra Musulmonų brolijos politinis sparnas, pernai per pirmuosius demokratinius rinkimus surinkęs beveik pusę egiptiečių balsų.

Po mitingų ir armijos įsikišimo ši konservatyvi politinė jėga, kaip ir M.Mursi, neteko valdžios. Prezidento postas laikinai perduotas Aukščiausiojo teismo pirmininkui Adly Mansourui.

Vakar jis pareiškė apgailestavimą dėl susišaudymo ir pakvietė egiptiečius laikytis rimties.

Galvą kelia kiti islamistai

Kaire dirbantys Vakarų apžvalgininkai vakar svarstė, kad nėra taip svarbu, kaip šis susišaudymas prasidėjo. Svarbiausia – faktas, kad buvo pralietas kraujas.

Nors per pastarosios savaitės riaušes Kaire žuvo dešimtys žmonių, žinia apie vakarykštes skerdynes ypač sukrėtė sostinės gyventojus. Tai juos gali pastūmėti į dar vieną smurto bangą.

Juolab kad LTP po žudynių Nasre pakvietė egiptiečius sukilti „prieš tuos, kurie bando pavogti jų revoliuciją su tankais”. Partija paragino tarptautinę bendruomenę įsikišti ir sustabdyti skerdynes – kad Egiptas netaptų nauja Sirija.

Iki vakarykščio incidento armijos veiksmus palaikė ultrakonservatyvi islamistinė partija „Nour” – antra pagal dydį politinė jėga Egipte.

Tiesa, per savaitgalį ji atmetė dvi A.Mansouro siūlytas kandidatūras į laikinojo premjero postą. Šiai partijai neįtiko ir kariškių parengtas naujos Konstitucijos pavyzdys.

O vakar „Nour” įvykius Nasre pavadino skerdynėmis ir pranešė, kad traukiasi iš naujo politinio žemėlapio formavimo.

Pasak ekspertų, tai dar labiau apsunkins ir taip sudėtingą Egipto politinę situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.