Gibraltarui ispanų grasinimai priminė Šiaurės Korėją

Gibraltaras Ispanijos

Tarp Ispanijos ir Gibraltaro tvyro įtampa.<br>"Reuters"
Tarp Ispanijos ir Gibraltaro tvyro įtampa.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2013, 9:14 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:34 AM

Britų teritorijoje Viduržemio jūros regione, vadinamoje tiesiog Uola (Rock), pasipiktinimą sukėlė Ispanijos užsienio reikalų ministro Jose Manuelio Garcios Margallo komentarai sekmadienį paskelbtame interviu konservatyvios pakraipos dienraščiui ABC.

Jie pratęsė virtinę vaidų tarp Ispanijos ir Gibraltaro, kurie vyksta jau ne vieną dešimtmetį ir kuriuos dažnai išprovokuoja ginčai dėl žvejybos teisių aplink šią britų teritoriją.

„Tai, ką matėme šį savaitgalį, yra toks ginklų žvanginimas, kokio jau kuris laikas nematėme“, - interviu Didžiosios Britanijos transliuotojui „Radio 4“ sakė Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardas.

„Dalykai, kuriuos pasakė p.Garcia Margallo, labiau primena tokius pareiškimus, kuriuos girdėtum iš Šiaurės Korėjos, o ne iš partnerės ES (Europos Sąjungoje)“, - pridūrė jis.

„Matėme tai ir anksčiau, 7-ajame dešimtmetyje valdant Francisco Franco, bet aš galvoju, jog visi mes vylėmės, kad tokia politika niekada negrįš“, - sakė Gibraltaro politinis lyderis, paminėdamas velionį Ispanijos diktatorių.

Interviu dienraščiui ABC J.M.Garcia Margallo skundėsi, jog Gibraltaras vienašališkai nusprendė pastatyti dirbtinį betoninį rifą kyšulį juosiančiuose vandenyse, kad būtų užkirstas kelias, anot Gibraltaro, neteisėtiems Ispanijos žvejybos laivų įsibrovimams.

Reaguodamas Ispanijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalis svarstys galimybę įvesti 50 eurų mokestį už atvykimą arba išvykimą iš Gibraltaro; surinkti pinigai galėtų būti skirti ispanų žvejams, nukentėjusiems dėl naujojo rifo.

Taip pat ketinama prie sienos stabdyti visus betono ar kitų medžiagų, reikalingų rifui statyti, krovinius, apriboti skrydžius į Gibraltarą, pakeisti įstatymus dėl lošimų internetu, kuris įpareigotų Gibraltarą naudotis Ispanijos serveriais, jeigu jie nori veikti šioje šalyje, suteikiant galimybę Madridui rinkti mokesčius. Gibraltare yra įsikūrusios kelios didelės internetinių lošimų bendrovės.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas „rimtai susirūpino“ dėl šių įvykių pasienyje, Londone sakė jo atstovas.

Tačiau Ispanija nekėlė Britanijai klausimų dėl tokių mokesčių ar naudojimosi oro erdve suvaržymų, sakė jis.

„Siekiame jų paaiškinimų dėl pranešimų, kad jie gali taikyti Gibraltarui naujas priemones“, - pridūrė jis.

Ispanija perdavė Gibraltarą Britanijai pagal 1713 metų Utrechto sutartį, tačiau jau seniai raginama šią teritoriją grąžinti Madridui. Britanija atsisako tai padaryti, argumentuodama, kad Gibraltaro gyventojai nenori būti valdomi Ispanijos.

Naujausias ginčas įsiplieskė, kai Gibraltaras apkaltino Ispaniją tyčia stabdančią į jos teritoriją įvažiuojančius automobilius ir priekabiai juos tikrinančią, dėl ko eilėse tekdavo laukti iki šešių valandų.

Priekabus tikrinimas pasienyje buvo atšauktas liepos 29-ąją, kai Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as telefonu kalbėdamasis su J.M.Garcia Margallo dėl to išsakė „rimtą susirūpinimą“, o Britanijos URM įteikė oficialią protesto notą Ispanijos ambasadoriui Londone.

Ispanija 1969 metais uždarė savo sieną su Gibraltaru – vos 6,8 kvadratinių kilometrų ploto teritorija, kurioje gyvena apie 30 tūkst. žmonių. Ji buvo visiškai atidaryta tik 1985 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.