„Al Qaeda“ sąmokslas Jemene sužlugdytas

Pareigūnai sužlugdė „al Qaeda“ kovotojų sąmokslą užgrobti Jemene

Jemenas yra „al Qaeda“ bastionas Arabijos pusiasalyje.<br>AP
Jemenas yra „al Qaeda“ bastionas Arabijos pusiasalyje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2013, 8:47 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:12 AM

Laikraštis rašo, jog tai esąs pirmas paaiškėjęs požymis dėl „al Qaeda“ grėsmės, kuri sekmadienį privertė laikinai uždaryti JAV diplomatines misijas šiame regione, pobūdžio.

Naujienos apie sužlugdytą sąmokslą pasirodė tokiu pačiu metu kaip ir pranešimai apie naują ataką iš bepiločio lėktuvo Pietryčių Jemene, kur žuvo septyni žmonės, tačiau nežinia, ar abu šie įvykiai yra tarpusavyje susiję, nurodo „The New York Times“.

Jemeno saugumo pareigūnai laikraščiui nesakė, kaip sąmokslas buvo sužlugdytas. Tačiau jie minėjo, kad „al Qaeda“ agentai planavo, vilkėdami Jemeno armijos uniformas, perimti kanadiečių valdomą naftos terminalą „Mina al Dhaba“ prie Arabijos jūros Jemeno pietryčiuose. Tada jie ketinę nužudyti ar pagrobti ten dirbančius užsieniečius.

Jemeno vyriausybės atstovas vėliau naujienų agentūrai AFP sakė, kad sužlugdytas „al Qaeda“ planas užimti du miestus ir naftos eksporto terminalą.

„Pagrindinis sąmokslo tikslas buvo perimti dviejų miestų pietryčiuose – Mukalos ir Ghail Bavazyro – kontrolę“, – nurodė Rajehas Badi, dar pridūręs, kad taikytasi ir į netoli Mukalos esančią naftos eksporto įmonę „Mina al Dhaba“. Taip pat ketinta pagrobti ten dirbančius užsieniečius.

„Jie ketino apsimesti sargais, reikalaujančiais premijų, ir paskui šturmuoti uostą“, – sakė jis.

„Jei nepavyktų užvaldyti tų objektų, plane buvo numatyta paimti įkaitais užsienio specialistus“, – pridūrė R.Badi.

Ataką įvykdyti planuota 27-tą Ramadano dieną – pirmadienį, rugpjūčio 5 dieną. Bet sąmokslas buvo atskleistas dviem dienomis anksčiau, pažymėjo jis.

Jemenas yra „al Qaeda“ bastionas Arabijos pusiasalyje; šis „al Qaeda“ padalinys laikomas turinčiu daugiausiai galimybių rengti didelio masto atakas prieš Vakarams svarbius objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.