Smurtas atsirito iki Egipto kurortų, turistai raginami neiti iš viešbučių

Visos ekskursijos turistams Šarm aš Šeiche atšauktos, o Hurgadoje policija įspėja turistus neiti iš savo viešbučių dėl kilusios smurto bangos. Į Hurgados viešbučių kambarius buvo išnešioti laiškai, kuriuose raginama likti viešbučio teritorijoje bei pranešama, kad visos ekskursijos – atšauktos.

Egipte - smurto protrūkis.<br>AP
Egipte - smurto protrūkis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2013, 9:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:31 PM

Kelionių portalo „TripAdvisor“ forume daug žmonių šiuo metu sunerimę ir svarsto, ar atšaukti suplanuotas atostogas Egipto kurortuose, praneša „Travelmole“.

Vienas didžiausių kelionių organizatorių „Thomas Cook“ darbuotojai, kurie yra Egipto kurortuose, praneša, kad ten ramu, ir poilsiautojai mėgaujasi poilsiu.

„Raudonosios jūros kurortai yra pakankamai toli nuo Kairo. Mes tęsiame savo atostogų programą. Kelionių užsakymo sąlygos nesikeičia“, - praneša „Thomas Cook“, tačiau patvirtina, kad kelionės, į Kairą, Luksorą, Mozės kalną yra atšauktos.

Tačiau smurtas pasiekė ir Hurgadą. „Al Dustour“ dienraštis praneša, kad per susišaudymą tarp policijos pareigūnų ir Musulmonų brolijos rėmėjų nuo atsitiktinės kulkos žuvo vienas vietos gyventojų. Sužeista trylika žmonių.

Egiptas paskelbė mėnesio trukmės nepaprastąją padėtį po to, kai daugiau nei, naujausiais oficialiais duomenimis, 638 žmonės žuvo per susirėmimus su policija. Šarm aš Šeiche paskelbta komendanto valanda ir turistams rekomenduojama šių reikalavimų laikytis.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į rugpjūčio 14 dienos įvykius Egipte ir šalyje paskelbtą nepaprastąją padėtį, rekomenduoja Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Egiptą, ypač į didžiuosius šalies miestus. 

Šiuo metu esantiems ar Egipte gyvenantiems Lietuvos piliečiams rekomenduojama būti budriems, vengti bet kokių masinių susibūrimo vietų, demonstracijų, laikytis nustatytų apribojimų, atidžiai sekti naujausius agentūrų pranešimus, su savimi visada turėti asmens tapatybės dokumentą. 

Per pusę liepos Egiptas šiemet sulaukė apie 297 tūkst. turistų. Palyginti pernai tuo pačiu metu jų čia atvyko 515 tūkstančių.

Įvykius Egipte smerkia visas pasaulis. Vakarų šalys reiškė susirūpinimą, kvietė pasiaiškinti Egipto ambasadorius.

Islamiškos politinės jėgos Artimųjų Rytų regione ragino Egipto musulmonų broliją nepasiduoti kariškių smurtui ir toliau kovoti.

Kad kariškiai greičiausiai peržengė ribas, įrodė ir laikinojo Egipto viceprezidento Mohamedo El-Baradei sprendimas trauktis iš valdžios.

„Žinau, kad yra taikių būdų nutraukti šį konfliktą. Negaliu būti atsakingas už sprendimus, su kuriais nesutinku”, – laiške laikinajam prezidentui rašė 2005 metų Nobelio taikos premijos laureatas.

Apžvalgininkų nuomone, trečiadienį Musulmonų brolijai buvo suduotas rimtas smūgis. Tarp suimtų žmonių – ir vienas judėjimo lyderių Mohammedas El-Beltagy, per susirėmimus praradęs 17-metę dukrą.

Tačiau ar jie palaužti? „Tai – dėl Dievo”, – tokius žodžius vakar skandavo protestuotojai, ir toliau žadėdami mirti už įsitikinimus.

O pro Emano mečetę prašvilpus kariškiams, aplinkui šventyklą ėmė kilti naujos barikados.

Esate Egipte? Siųskite savo įspūdžius, išgyvenimus, nuotraukas portalui lrytas.lt elektroniu paštu news@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.