Žudynės Egipte jau nusinešė per pusę tūkstančio gyvybių

Lietuvos ir kitų užsienio šalių turistų pamėgtoje Hurgadoje - pirmoji kruvino konflikto, nusinešusio per pusę tūkstančio gyvybių, auka. Vietos valdžia paskelbė, kad demonstrantų ir policijos susidūrimų metu ketvirtadienio naktį žuvo vienas Musulmonų brolijos narys, praneša „Die Welt“. 

Egiptą krečia neramumai.<br>„Reuters“ nuotr.
Egiptą krečia neramumai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt

Aug 15, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:38 PM

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į rugpjūčio 14 dienos įvykius Egipte ir šalyje paskelbtą nepaprastąją padėtį, rekomenduoja Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Egiptą, ypač į didžiuosius šalies miestus. 

Šiuo metu esantiems ar Egipte gyvenantiems Lietuvos piliečiams rekomenduojama būti budriems, vengti bet kokių masinių susibūrimo vietų, demonstracijų, laikytis nustatytų apribojimų, atidžiai sekti naujausius agentūrų pranešimus, su savimi visada turėti asmens tapatybės dokumentą. 

Egipte per nuverstojo islamistų prezidento Mohamedo Mursi šalininkų protesto stovyklų griovimą ir susirėmimus visoje šalyje naujausiais duomenimis mažiausiai žuvo 638 žmonės.

Pasak Sveikatos ministerijos atstovo Mohammedo Fathallah, vien Raba al Adavijos stovykloje, kurioje kelias savaites be pertraukos taikiai protestavo M.Mursi šalininkai, žuvo 137 žmonės.

Mažesnėse dviejose stovyklose Nahdos aikštėje žuvo 57 žmonės; dar 227 žuvo kituose Egipto rajonuose.

Vidaus reikalų ministerija minėjo 43 žuvusius policininkus.

Atšaukė karines pratybas

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pirmą kartą paskelbė viešą savo pareiškimą apie sparčiai blogėjančią padėtį Egipte.

B.Obama pareiškė, kad, tvyrant smurtui Egipte, protestuodama prieš šimtų demonstrantų nužudymą, JAV atšaukia bendras karines pratybas su Egipto kariškiais.

B.Obama perspėjo, kad Egiptas žengė „pavojingesniu keliu“, bet nežada įšaldyti 1,3 mlrd. dolerių pagalbos Egipto kariškiams.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia veiksmus, kurių ėmėsi laikinoji Egipto vyriausybė ir saugumo pajėgos“, – kalbėjo B.Obama, pertraukęs savo atostogas Masačusetso valstijoje esančioje Martos Vynuogyno saloje.

Dar jis nurodė, kad nepaprastoji padėtis Egipte turi būti atšaukta, turi prasidėti nacionalinio susitaikymo procesas.

Ragina sušaukti JT Saugumo Tarybą

Turkijos ministras pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį paragino skubiai sušaukti JT Saugumo Tarybą dėl Egipte surengto kruvino puolimo prieš nuverstojo prezidento M. Mursi šalininkus.

„Jungtinių Tautų Saugumo Taryba turi skubiai susirinkti ir svarstyti padėtį Egipte“, – sakė žurnalistams Ankaroje R.T.Erdoganas.

„Įvyko labai rimtos žudynės ... prieš Egipto žmones, kurie tik protestavo taikiai“, – pridūrė jis.

M.Mursi Musulmonų brolija tuo tarpu mini 2,2 tūkst. žuvusiųjų ir daugiau kaip 10 tūkst. sužeistųjų.

Musulmonų brolijos šalininkas R.T.Erdoganas, vadovaujantis islamiškajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) iš pat pradžių pasmerkė birželio pradžioje po masinių demonstracijų Egipto kariškių surengtą „perversmą“, privertusį pasitraukti iš prezidento posto M.Mursį.

„Tie, kurie paprasčiausiai kaip žiūrovai stebi šį perversmą, ne smerkdami jo, ir net neturėdami savigarbos tai laikyti perversmu, yra atsakingi už vaikų žūtį Egipte“, – sakė Turkijos premjeras.

Reagavo Prancūzija ir Vokietija

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį pareiškė, jog „būtina padaryti viską, kad būtų išvengta pilietinio karo“.   F.Hollande'as taip pat iškvietė Egipto ambasadorių, „kad informuotų apie didelį Prancūzijos susirūpinimą dėl šių tragiškų įvykių“, sakoma prezidentūros pranešime, kuriame pabrėžiama, kad Paryžius „įsipareigojęs ieškoti politinio sprendinio ir ragina kiek įmanoma greičiau surengti rinkimus“.

Vokietija ketvirtadienį iškvietė Egipto ambasadorių dėl jo šalies saugumo pajėgų kruvino susidorojimo su protesto stovyklose įsikūrusiais nuverstojo prezidento šalininkais.

„Užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle nurodymu ambasadorius buvo informuotas apie Vokietijos vyriausybės poziciją nedviprasmiškais terminais“, – sakė URM atstovė naujienų agentūrai AFP.

G.Westerwelle trečiadienį paragino visas šio konflikto šalis atsisakyti smurto ir nedelsiant grįžti prie derybų, kad būtų išspręsta susidariusi krizė.

Uždarė saugumo perėją

Egipto pareigūnai „neribotam laikui“ uždarė Rafaho perėją prie sienos su Gazos Ruožu dėl saugumo priežasčių kitą dieną po šalyje nusiritusios kruvino smurto bangos, ketvirtadienį pranešė vienas saugumo pareigūnas.

Šimtai palestiniečių keliautojų liko įstrigę abipus sienos perėjos, kuri yra vienintelė islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamoje palestiniečių teritorijoje aplenkianti Izraelį, pasakojo įvykių liudininkai.

Egipto pareigūnai kelioms dienoms buvo uždarę Rafaho perėją ir anksčiau, kai kariškiai nuvertė M.Mursi liepos 3 dieną. Vėliau perėja buvo vėl atidaryta ir veikdavo keturias valandas per parą.

„Hamas“, kuris yra Musulmonų brolijos atitikmuo palestiniečių teritorijose, trečiadienį griežtai pasmerkė saugumo pajėgų surengtą susidorojimą protesto stovyklose, įkurtose M.Mursi šalininkų.

M.Mursi yra Musulmonų brolijos narys ir buvo iškeltas į valdžią šio judėjimo.

Pasmerkė smurto proveržį

Europos ir Jungtinių Valstijų laikraščiai ketvirtadienį smerkė Egipte vykstantį susidorojimą su nuverstojo islamiškų pažiūrų prezidento šalininkais ir ragino Vašingtoną imtis veiksmų, kurie pastūmėtų abi konflikto puses susitaikymo link.

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“ trečiadienį Kaire surengtą saugumo pajėgų operaciją, per kurią žuvo daug žmonių, vadino žudynėmis ir perspėjo, kad Egipto laikinojo režimo legitimumas „kabo ant plauko“.

„Tai buvo žudynės. (Musulmonų) brolija nebuvo be nuodėmės verdančios anarchijos laikotarpiu, kai buvo pašalinta iš valdžios, bet vakarykštė operacija buvo neproporcinga bet kokioms provokacijoms, – rašoma laikraščio vedamajame. – Ji neabejotinai pasirodys esanti pačių nulemtas pralaimėjimas.“

Laikraštis „The Times“ ragino Vašingtoną imtis veiksmų, siūlydamas atidėti naikintuvų F-16 pristatymą Egipto kariškiams ir įšaldyti pernai pažadėtą papildomą finansinę paramą civilinėms reikmėms, sakydamas, kad „tylus nuolaidžiavimas bus interpretuotas musulmonų pasaulyje kaip nebylus palaikymas“.

Kreipėsi į JAV prezidentą B.Obamą

JAV dienraštis „The New York Times“ žengė dar toliau, ragindamas prezidentą Baracką Obamą įšaldyti kasmet Jungtinių Valstijų skiriamą Egipto kariškiams 1,3 mlrd. dolerių (3,39 mlrd. litų) pagalbą, sakydamas, kad naujausias kraujo praliejimas Kaire gali įžiebti pilietinį karą.

„Egipto valdantieji generolai nepalikdami jokių abejonių pademonstravo, kad jie neturi gebėjimų vesti savo šalį atgal į demokratiją ir akivaizdžiai mažai tėra tuo suinteresuoti“, – rašoma laikraščio vedamajame.

„Vašingtono įtaka Egipto visuomenės nuomonei apskritai yra ribota“, – pastebėjo „The New York Times“, atkreipdamas dėmesį, kad Jungtinės Valstijos dešimtmečius nekritikuodamos palaikė buvusio autoritarinio prezidento Hosni Mubarako režimą.

„Jau pats laikas ponui Obamai pradėti taisyti šį disbalansą. Pagalbos antidemokratiškai Egipto kariuomenei įšaldymas būtų gera pradžia“, – teigia laikraštis.

Ragina ieškoti bendro sprendimo

Tuo tarpu dienraštis „Financial Times“ (FT) savo vedamajame „Egipto demokratija žuvo smurtine mirtimi“ taip pat rašo praradęs tikėjimą kariškių palaikomos vyriausybės ryžtu ir gebėjimu vesti šalį į visas politines jėgas įtraukiančius rinkimus.

Vašingtonas turėtų įšaldyti pagalbą, „kol bus sustabdytas smurtas ir visos šalys sutiks dalyvauti derybose. Turi būti svarstoma galimybė paleisti poną Mursi“, - rašo „Financial Times“.

Tačiau dienraštis taip pat kaltina Musulmonų broliją, kuri „atmetė bet kurį pasiūlymą surengti derybas“, ir ragina Turkiją bei Katarą labiau spausti šį judėjimą ieškoti politinio krizės sprendinio.

Prancūzijos dienraštis „Le Monde“ rašo, kad susidorojimas su M.Mursi šalininkais ir nepaprastosios padėties paskelbimas buvo „siaubingas žingsnis atgal“.

Žurnalas „The Economist“ pridūrė: „Neramumų mastas ir šalies žaizdų gylis yra niūrus ir pranašingas ženklas ateičiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.