Įtampa Egipte: apsiaustoje mečetėje įkalinta apie 1000 žmonių

Maždaug 1000 Musulmonų brolijos šalininkų šeštadienio naktį praleido įkalinti vienoje Kairo mečetėje, kai ją apsiautė Egipto saugumo pajėgos. Šios nori apklausti nušalintojo Egipto prezidento Mohamedo Mursi šalininkus dėl pastarųjų dienų įvykių. Tačiau Musulmonų brolijos šalininkai nepaklūsta tokiems reikalavimams.

Neramumai Egipte neslūgsta.<br>„Reuters“ nuotr.
Neramumai Egipte neslūgsta.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-08-16 16:43, atnaujinta 2018-03-01 22:08

Penktadienį M.Mursi šalininkai išėjo į pirmąją demonstraciją po kruvino trečiadienio, kai policijai Kaire griaunant dvi protestavusiųjų stovyklas kilo susirėmimai, kurie virto žudynėmis.

Egipto policija penktadienį, kai visoje šalyje vyko kruvini susirėmimai, areštavo 1 004 įtariamus Musulmonų brolijos šalininkus, anksti šeštadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

Smurtas Egipte išsiliejo ir penktadienį. Keliuose šalies miestuose islamistai surengė eisenas, pavadinę jas „pykčio penktadieniu“, protestuodami prieš šimtus M.Mursi šalininkų nužudymą trečiadienį.

Per naujus protestus Egipte penktadienį žuvo apie 100 žmonių. „Al Jazeera“ skelbia apie 95 žuvusiuosius.

Saugumo pajėgų duomenimis, dar apie 300 asmenų buvo sužeisti. Aukų pareikalavo gatvių mūšiai tarp demonstrantų ir policijos.

Žmones į protestus "Pykčio penktadienį" sukvietė islamistinė Musulmonų brolija ir įvairios radikalios islamistinės partijos.

Smurtas plinta

Kaire penktadienį mažiausiai dviejose islamistų protestų vietose aidi šūviai, pranešė naujienų agentūrai AFP liudininkai.

Pasak jų, šaudoma prie tilto miesto centre, taip pat Ramzio aikštėje, kur susilieja nuverstojo prezidento Mohamedo Mursi šalininkų eisenos.

Egipto valstybinė televizija rodo vaizdus, kuriuose matyti kaip netoli demonstrantų esantys vyrai šaudo nuo tilto, bet neįmanoma atskirti, ar ten šaudo protestuotojai, ar saugumo pajėgų kariai.

Liudininkai taip pat sako, kad ant tilto buvo paleistos ašarinės dujos.

Pasak Sveikatos ministerijos, keturi civiliai žuvo mieste prie Sueco kanalo Ismailijoje ir dar aštuoni – šiauriniame Dumjato mieste.

Saugumo pajėgų pareigūnai agentūrai AFP sakė, kad Ismailijoje per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo penki protestuotojai, ir dar minėjo, kad sostinėje buvo nušautas vienas policijos naujokas, kai patikros postą puolė ginkluoti vyrai.

Penktadienio protestai vyko Kaire, Aleksandrijoje, Beni Suveife, įpiečiau Kairo esančiame Fajume ir Raudonosios jūros kurorte Hurgadoje.

Egipto kariai ir policininkai griežtai elgsis su bet kuriais įstatymo pažeidėjais, paskelbė penktadienį valstybinė televizija, kai šalyje sustiprintas saugumas.

Arabų šalyse - protestai

Turkijos sostinėje Ankaroje apie 3 000 žmonių susirinko prie vienos mečetės, pagerbė žuvusiuosius ir patraukė prie Egipto bei JAV ambasadų. „Islamistų judėjimo neįmanoma sustabdyti“, - skandavo jie. Demonstracijoje Stambule dalyvavo apie 1 000 žmonių.

Demonstracijos taip pat vyko Rytų Jeruzalėje, kur protestavo apie 600 radikalios palestiniečių organizacijos "Hamas" rėmėjų, bei Vakarų krante.

Po kelis šimtus žmonių į protestus susirinko keliuose Pakistano miestuose. Sudano sostinėje Chartume protesto eitynėse taip pat dalyvavo keli šimtai žmonių. Mitingai vyko ir Jordanijos sostinėje Amane.

Trečiadienį žuvo šimtai

Šimtai žmonių žuvo, o dar tūkstančiai buvo sužeisti trečiadienį, policijai vaikant demonstrantus iš dviejų didelių protesto stovyklų Kaire, kurios buvo įkurtos smerkiant kariškių įvykdytą pirmojo demokratiškai išrinkto prezidento nušalinimą liepos 3-ąją ir reikalaujant jį grąžinti į postą.

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad aukų buvo 578, bet Musulmonų brolija teigia, kad vyriausybė slepia daug didesnį žuvusiųjų skaičių.

Dešimtys šarvuočių uždarys gatves Kairo šiaurės vakarų rajonuose, kur islamistai rengė protestus, reikalaudami grąžinti į valdžią M.Mursi, pranešė valstybinė naujienų agentūra MENA.

Kariuomenės automobiliai, vežantys karius, buvo matomi Kairo centre, kur buvo įkurti patikros postai su spygliuotų vielų užtvaromis.

Protestuotojams ketvirtadienį padegus vieną vyriausybinį pastatą, pareigūnai perspėjo, kad saugumo pajėgos panaudos kovinius šaudmenis, jeigu vėl bus atakuojama policija arba viešosios institucijos.

Trečiadienį vykęs kraujo liejimas buvo jau trečios masinės M.Mursi šalininkų žudynės nuo prezidento nuvertimo.

Dėl šio puolimo Musulmonų brolija pakriko, tačiau žadėjo neatsisakyti savo priešpriešos su armijos vadu generolu Abdel Fattahu al Sisi.

„Po mūsų patirtų smūgių, areštų ir žudymų emocijos per didelės, kad jas kas nors galėtų valdyti“, – pareiškė Brolijos atstovas Gehadas El Haddadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.