Nuverstojo Egipto prezidento šalininkai ragina naujus protestus

Nuverstojo Egipto prezidento Mohammedo Mursi šalininkai penktadienį po pamaldų ragina surengti naujus protestus, skelbia BBC.

Egiptas toliau kraujuoja.<br>AP
Egiptas toliau kraujuoja.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-08-16 09:17, atnaujinta 2018-03-01 22:25

Prieš dvi dienas policija likvidavo Musulmonų brolijos šalininkų stovyklas Kaire, žuvo mažiausiai 638 žmonės.

Egiptas yra kritiškoje padėtyje, policijai leista savigynai naudoti ginklus.

Laikinieji Egipto lyderiai sukritikavo JAV prezidento Baracko Obamos pasisakymus.

Ketvirtadienį B.Obama pasmerkė Egipto vyriausybės veiksmus ir nurodymą saugumo pajėgoms išardyti protestuotojų stovyklas bei nutraukė bendras karines pratybas.

JAV prezidento teigimu, bendradarbiavimas negali tęstis, kai Egipte žudomi civiliai. Tačiau B. Obama nenutraukė 1,3 mlrd. JAV teikiamos paramos Egiptui.

Penktadienį paskelbtame Egipto lyderių pranešime teigiama, kad B. Obamos žodžiai „nepagrįsti faktais“ ir jie „padrąsina ginkluotas grupes“. Teigiama, kad Egiptas susidūrė su „teroristų veiksmais“.

Musulmonų brolija paragino savo šalininkus penktadienį po pamaldų susirinkti į mečetes ir išeiti į Kairo gatves.

Baiminamasi, kad valdžiai pranešus, jog policijai suteiktas leidimas naudoti ginklus, gali atsinaujinti kraujo praliejimas.

Turkija atšaukė ambasadorių

Turkija ketvirtadienį atšaukė savo ambasadorių iš Egipto po kruvino susidorojimo su nuversto šios šalies islamiškų pažiūrų prezidento šalininkais, pranešė vienas URM atstovas.

„Mūsų ambasadorius buvo atšauktas aptarti naujausių įvykių, besivystančių Egipte“, – atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Turkijos ambasadorius Huseyinas Avni Botsali turėtų grįžti į Kairą penktadienį, pridūrė jis.

Anksčiau Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas, palaikantis nuverstą Egipto prezidentą Mohamedą Mursi ir jo Musulmonų brolijos judėjimą, paragino surengti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikimą dėl „žudynių“ Egipte.

„Tai labai didelės žudynės ... nukreiptos prieš Egipto žmones, kurie tik taikiai protestavo“, – sakė R.T.Erdoganas, kritikuodamas tarptautinės bendruomenės „tylą“.

Ragina elgtis santūriai

Argentinos diplomatė, pirmininkaujanti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, ketvirtadienį po šios institucijos neeilinio posėdžio Niujorke paragino visas Egipto krizės šalis pademonstruoti „didžiausią santūrumą“.

Argentinos ambasadorė Maria Cristina Perceval pareiškė, kad 15 Saugumo Tarybos narių apgailestauja dėl kraujo liejimo Kaire, ragindama nutraukti smurtą ir sakydama, kad reikalinga pažanga „nacionalinio susitaikymo“ procese.

Šį posėdį paprašė surengti Prancūzija, Didžioji Britanija ir Australija kitą dieną po to, kai beveik 600 žmonių žuvo, Egipto saugumo pajėgoms mėginant išardyti protesto stovyklas, įkurtas nuversto islamiškų pažiūrų prezidento M.Mursi šalininkų.

Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės Saugumo Tarybos narės, o Australija yra viena iš 15 dabartinių jos nenuolatinių narių. Argentina šiuo metu pirmininkauja Tarybai.

M.C.Perceval sakė, kad Saugumo Tarybos nares vienija „bendras troškimas“ sustabdyti neramumus.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas irgi pasmerkė tą susidorojimą, o JT žmogaus teisių vadovė Navi Pillay paragino atlikti didelio masto tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.