Lietuviai Egipte džiaugiasi fanatiškos valdžios saulėlydžiu

Gyvenantys Kaire ir Hurgadoje lietuviai kaip sutarę tvirtina, kad visi pavargo nuo Musulmonų brolijos valdomo Egipto. „Egiptiečiai gyveno baimėje ir nežinioje, nes šalis vos netapo šios seniau draustos, žiaurumu pasižyminčios ir fanatiškos, draugijos įkaite“, – kalbėjo Kaire gyvenanti lietuvė Rasa Pilkionytė. Hurgadoje dirbanti Ramunė Pacevičienė antrino jai teigdama, kad šalis grįžta į savo vėžes, esą, kurorte ramu, o egiptiečiai tapo net paslaugesni ir malonesni turistams.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 18, 2013, 11:03 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:21 PM

„Kalbėjausi su savo draugais egiptiečiais, jie džiaugiasi Egipto vyriausybės siekiu Musulmonų broliją paskelbti teroristine organizacija. Ji visuomet buvo uždrausta, tačiau atėjus į valdžią dabar jau buvusiam prezidentui Mohamedui Mursi, ši šalis buvo atiduota fanatiškai nusiteikusiems musulmonams“, – kalbėjo R.Pacevičienė.

Kaltindamas Musulmonų broliją dėl kraujo liejimo, premjeras Hazemas el Beblawi pasiūlė uždrausti šį, prieš 85 metus kilusį judėjimą, kuris buvo draudžiamas ir per ankstesnio prezidento Hosni Mubarako valdymą.

Pritaria Musulmonų brolijos draudimui

12 metų Egipte gyvenančios R.Pilkionytės įsitikinimu, po Egipto užsienio reikalų ministro Nabilo Fahmy viešo pasisakymo apie situaciją Egipte, Vakarų šalims tapo aiškiau, su kuo kovojama. Esą jos suprato, kad Musulmonų brolija siekė bet kokia kaina – žudynėmis - išlaikyti valdžią.

Nors rugpjūčio 15 dieną Hurgadoje per susišaudymą tarp policijos pareigūnų ir Musulmonų brolijos rėmėjų nuo atsitiktinės kulkos žuvo vienas vietos gyventojų, buvo sužeista trylika žmonių, R.Pacevičienės tvirtinimu, šiuo metu kurortiniame mieste ramu ir saugu.

Musulmonų brolijos rėmėjai paskelbė apie naujas galimas demonstracijas sekmadienį, po to, kai policija nutraukė įtemptą padėtį dėl protestuotojų vienoje Kairo mečetėje, tačiau didesnių susirėmimų Egipte neįvyko.

„Kaire gyvenimas verda įprasta vaga. Gatvėse daug automobilių, žmonių. Kareiviai mėgina apsaugoti nuo naujų išpuolių koptų bažnyčias ir mečetes“, – pasakojo R.Pilkionytė.

Pasak Kaire gyvenančios lietuvės, Egipto žiniasklaida analizavo kiekvieną susirėmimo su Musulmonų brolija minutę. Egiptiečiams buvo parodyta, kad kariuomenė pati nepuolė Musulmonų brolijos narių ir rėmėjų: „Jie patys užbarikadavo mečetėje susirinkusius maldininkus ir jų neišleido.“

Kariuomenė saugo egiptiečius

„Kariuomenė mėgina apsaugoti egiptiečius nuo labai gerai organizuotos grupuotės. Jie susiburia į nedideles 10-20 žmonių grupeles, atlekia kaip skėriai, sumėto „Molotovo kokteilius“ ir išprovokuoja pasipriešinimą“, – pasakojo R.Pilkionytė.

Tokiai lietuvės nuomonei pritaria ir Mahmoudas Badras, kurio kampanija ir peticija padėjo nuversti islamiškų jėgų iškeltą Egipto prezidentą.

„Tai, ką dabar išgyvena Egiptas, yra kaina, didelė kaina už (tai, kad) atsikratytume Brolijos fašistinės grupės, kol ji visko neperėmė ir visų mūsų neišvarė“, - telefonu agentūrai „Reuters“ sakė 28 metų M.Badras, praneša BNS.

Jo įsitikinimu, Egiptas – labai svarbi arabų valstybė – gali nusiristi į pilietinį karą. Tačiau jis vis tiek galvoja, kad pirmojo laisvai išrinkto šalies prezidento nušalinimas buvo teisingas sprendimas, ir teisina kariškių elgesį prasidėjus smurtui.

M.Badras ir kiti du 30-ies dar neturintys judėjimo „Tamarud“ steigėjai birželio 30 dieną ragino milijonus egiptiečių išeiti į gatves ir reikalauti nuversti Musulmonų brolijos iškeltą prezidentą M.Mursi.

Armijos vadas Abdel Fattahas al Sisi, M.Badras laiko Musulmonų broliją teroristine organizacija, keliančia grėsmę Egiptui, kuriame yra Sueco kanalas ir kuris dėl savo 1979 metų taikos sutarties su Izraeliu yra gyvybiškai svarbus Artimųjų Rytų stabilumui.

Noras sukelti destrukciją šalyje

R.Pilkionytės pasakojimu, Egipte dauguma musulmonų – nuosaikūs, tačiau egzistuoja ir radikalūs, kurie šalyje sukelia destrukciją, organizuoja teroristinius aktus: „Jie būriuojasi tam tikrose vietose, turėdami labai konkrečius destrukcinius tikslus – sugriauti, sulyginti su žeme, pasėti paniką ir parodyti, kad valstybė nėra pajėgi suvaldyti šių procesų.“

Anot moters, po pastarosiomis dienomis vykusių riaušių paaiškėjo, kad Musulmonų brolija susivienijo su teroristine grupuote „Al Qaeda“: „Kur Musulmonų brolijos rėmėjai praėjo, ten paliko juodai baltas (grupuotės „Al Qaeda“ simbolis. – Red.) vėliavas, kurių pilna mieste. Religinis karas šioms grupuotėms – aukščiau visko.“

Liepos 30 dieną visame Egipte į gatves išėjo per 33 mln. žmonių, kurie protestavo prieš Musulmonų brolijos vykdomą politiką.

„Musulmonių brolijos palaikomas nuverstasis prezidentas M.Mursi įsileido į valstybę teroristinę grupuotę „Hamaz“, kuri yra Musulmonų brolijos atšaka Palestinos teritorijoje. Sinajaus pusiasalyje šios grupuotės įsirengė stovyklas, kuriose gausu įvairiausios ginkluotės“, – kalbėjo ji.

Nepaisydamas smerkiančių balsų, laikinasis premjeras Hazemas al Beblawi gyrė policiją ir karius už „savitvardą“ ir sakė, kad vyriausybė tebėra ištikima armijos nubrėžtam kursui, pagal kurį rinkimus numatoma surengti 2014 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.