Armijai padeda ir jauni smogikai

Neramiame Egipte auga nauja grėsmė. Vienos Kairo mečetės apsiaustis parodė, kad šalyje vis aktyviau veikia jaunų linčiuotojų grupuotės. O valdžią perėmusi armija šių smogikų už smurtą nebaudžia, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Los Angeles Times” ir „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2013, 7:49 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:18 PM

Į Fateho mečetę keli šimtai Musulmonų brolijos rėmėjų subėgo po smurto protrūkio praėjusį trečiadienį. Tądien Kaire buvo išardytos dvi islamistų protestuotojų stovyklos, žuvo per 500 žmonių.

Minios stovyklose prieš tai reikalavo, kad Egipto armija grąžintų galias Musulmonų brolijos nariui – demokratiškai išrinktam prezidentui Mohamedui Mursi, kurį generolai liepos pradžioje pašalino iš posto.

Fateho mečetės apsiaustis prasidėjo penktadienį ir truko apie parą. Čia susirinkę armijos rėmėjai reikalavo kone sunaikinti M.Mursi šalininkus.

O atmosferą ypač kaitino organizuoti jaunų smogikų būriai, remiami Egipto armijos. Metaliniais strypais, akmenimis ir grandinėmis apsiginklavę vyrai per garsiakalbius ragino susidoroti su „teroristais”.

Žmonės jau ruošėsi mirti

Tad Fateho mečetėje su dešimtimis lavonų užspeisti žmonės ruošėsi blogiausiam scenarijui – skambino artimiesiems ir su jais atsisveikino.

„Muškite jį, muškite!” – pasigirdo riksmai Fateho mečetės kieme, kai iš jos mėgino išeiti vienas vyras.

Egiptietį pasitiko lazdų smūgių kruša, ir kruvinas vyras spruko atgal į pastatą.

„Čia – ne Egiptas. Armija turėtų būti mums pavyzdys, o dabar atrodome kaip barbarai”, – lingavo galva netoliese stovintis Hamdi Abdelgelilis.

„Tai Musulmonų brolijos kaltė”, – atšovė vyrai su lazdomis.

„Sisi, Sisi, Sisi!” – skandavo smogikai, kurių rankose šmėžavo plakatai su perversmo organizatoriaus – Egipto ginkluotųjų pajėgų vado generolo Abdelio Fattah Al-Sisi atvaizdu.

Kai šeštadienį pareigūnai šturmavo pastatą ir vilko iš jo protestuotojus, chuliganai stengėsi pastaruosius smarkiau sumušti.

„Veskite jį čia”, – šaukė armijos rėmėjai, išvydę tempiamą ir kumščiuojamą protestuotoją.

„Pasitraukite nuo manęs”, – maldavo žmogus.

Kliuvo ir policininkams. Nuo minios jie gynėsi šūviais į orą.

Gaujos puldinėja praeivius?

Organizuotų armijos rėmėjų susirinkimas prie Fateho mečetės – neatsitiktinis. Peiliais ir lazdomis ginkluoti vyrai jau penktadienį sostinėje pastatė barikadas ir pradėjo patruliavimą.

„Mes prieš juos” – toks šių brutalių grupuočių šūkis. Jų nariai save vadina liberalais, o žiniasklaidoje jie įvardijami kaip linčiuotojai arba „budrumo komitetų” nariai.

Ir prie Fateho mečetės, ir kitur Kaire jie puldinėja tuos, kuriuos įtaria esant islamiškų jėgų šalininkus. Dažnai – vien dėl to, kad jie nešioja barzdą ar visą kūną dengiantį hidžabą.

„Budrumo komitetų” kūrimąsi neseniai paskatino Egipto jaunimo organizacijos „Tamarud” („Maištininkas”) steigėjas ir lyderis Mahmoudas Badras.

28 metų žurnalistas laikomas tuo asmeniu, kuris birželio pabaigoje sukurstė masinius protestus Egipte ir taip padėjo armijai nuversti M.Mursi.

„Tamarud” aktyvistai prieš tai surinko 22 mln. egiptiečių parašų po peticija, kuria reikalauta M.Mursi atsistatydinimo. Parašų – 9 mln. daugiau nei balsų, kuriuos surinko M.Mursi per 2012-ųjų rinkimus.

B.Obamą siunčia į pragarą

Liepos 3-iąją, rengdamasis perversmui, gynybos ministras A.F.Al-Sisi į susitikimą pakvietė keletą svarbiausių Egipto lyderių. Tarp jų buvo ir M.Badras.

Tad nenuostabu, kad jo įkurtas judėjimas siejamas su Egipto kariuomene.

Manoma, kad būtent buvę 2011 metais nuversto diktatoriaus Hosni Mubarako bendražygiai, tarp jų – ir A.F.Al-Sisi, finansuoja „Tamarud”.

„Tai, kas dabar vyksta Egipte, yra milžiniška kaina, kurią tenka mokėti, kad atsikratytume Musulmonų brolijos fašistų, kol jie neužvaldė mūsų visų.

Manau, kad armija elgiasi teisingai ir veda mus ten, kur norime”, – taip kalbėjo jaunasis Egipto politikas M.Badras.

Jį taip pat supykdė JAV prezidento Baracko Obamos sprendimas nerengti bendrų egiptiečių ir amerikiečių karinių pratybų bei nesiųsti keturių pažadėtų naikintuvų F-16.

Vašingtonas kasmet Egiptui skiria 1,3 mlrd. dolerių karinėms reikmėms, o dar 250 mln. dolerių – ekonomikai skatinti.

„Aš pasakysiu jums, prezidente B.Obama, kodėl gi jums ir jūsų mažai, bevertei pagalbai nekeliavus tiesiai į pragarą?” – pasiūlė M.Badras. Stabdomos poilsinės kelionės į šalį

Kelionių organizatoriai „TEZ Tour” ir „Novaturas” šeštadienį paskelbė stabdantys poilsines keliones į neramumų krečiamą Egiptą. Pagal Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas atšaukiami šiandienos ir rugpjūčio 26 dienos skrydžiai į Egiptą.

Visų keliautojų, kurie dar planuoja arba jau yra įsigiję kelionių paketus į Egiptą, prašoma atidžiai sekti kelionių organizatoriaus ir Užsienio reikalų ministerijos skelbiamą informaciją.

Ministerija šeštadienį pakartojo, kad nerekomenduoja vykti į šią Šiaurės Afrikos valstybę, nes padėtis joje tebėra sudėtinga ir nenuspėjama. Tiesa, duomenų apie Egipte nukentėjusius lietuvius nėra.

Lietuva, rekomenduodama savo piliečiams nevykti į šalį, prisidėjo prie analogiškų daugelio Europos Sąjungos šalių rekomendacijų. Vokietija, Lenkija, Čekija, Ispanija, Austrija, Estija, Airija, Rumunija, Slovakija, Belgija taip pat yra nutraukusios keliones į Egiptą.

Kaire gyvenanti lietuvė Rasa Saad portalui lrytas.lt pasakojo, kad Musulmonų brolijos aktyvistai tik apsimeta aukomis. Iš tiesų tai nepaprastai gerai organizuota nusikaltėlių grupė, mulkinanti visą pasaulį.

R.Saad teigimu, puikiai ginkluoti islamistai gatvėse vaikšto su mačetėmis, pusės metro ilgio kinžalais (trumpais dviašmeniais durklais. – Red.), akmenimis. Jie degina automobilius ir pastatus, puldinėja kitokių pažiūrų praeivius.

„Gatvėse pilna paprastų žmonių, kurie būriuojasi ir saugo savo namus, parduotuves nuo šių įtūžusių barzdotų velnių, prisidengusių religijos vardu ir turinčių blogų tikslų”, – kalbėjo R.Saad.

Padėtis šalyje – vis grėsmingesnė

Egipto islamiškosios jėgos vakar skelbė apie naujas demonstracijas, taip rodydamos ryžtą nesitraukti iš gatvių net po to, kai policija ir saugumo pajėgos šeštadienį išvaikė nušalintojo prezidento M.Mursi šalininkus iš Fateho mečetės Kaire.

Šalies vidaus reikalų ministerija skelbia, kad 385 mečetėje buvę žmonės, čia subėgę po kruvinų susirėmimų penktadienį, kai žuvo mažiausiai 173 žmonės, buvo areštuoti. Bet buvo girdėti ir šūvių.

Nuo praėjusio trečiadienio, kai Egipto saugumo pajėgos šturmavo dvi pagrindines M.Mursi ir Musulmonų brolijos šalininkų stovyklas Kaire, šalyje jau žuvo daugiau nei 800 žmonių.

Per susirėmimus penktadienį žuvo ir Musulmonų brolijos aukščiausiojo vadovo Mohammedo Badie sūnus Ammaras.

Savo ruožtu Gizos rajone netoli sostinės buvo areštuotas Mohamedas al-Zawahiri – teroristų tinklo „Al Qaeda” lyderio Aymano al-Zawahiri brolis. Anot pareigūnų, jis planavo suburti ginkluotas grupuotes, kurios kovotų su policija ir saugumo pajėgomis.

Egipto vyriausybė apskritai paskelbė jau svarstanti, ar nereikėtų vėl uždrausti Musulmonų brolijos. Pernai po demokratinių rinkimų į valdžią įsiveržusi grupė ir anksčiau buvo uždrausta, bet neseniai įsiregistravo kaip nevyriausybinė organizacija.

Planai uždrausti Musulmonų broliją grindžiami tuo, kad nuo pat liepos 3-iosios, kai buvo nuverstas prezidentas M.Mursi, partijos nariai ir rėmėjai Egipte nepaliaudami sėja smurtą.

Esą visoje šalyje puolamos policijos nuovados, krikščionių bažnyčios. Pasak saugumo tarnybų, vien penktadienį žuvo mažiausiai 24 policijos pareigūnai, o Malavi mieste buvo nusiaubtos katalikų ir anglikonų bažnyčios.

Nors Musulmonų brolija bet kokius kaltinimus neigia, net ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pasmerkė abiejų konflikto pusių veiksmus.

Derybas surengę britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Prancūzijos prezidentas François Hollande’as pareiškė, kad ES užsienio reikalų ministrai turėtų skubiai susitikti ir persvarstyti santykius su Egiptu.

Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius taip pat pasmerkė smurto proveržius Egipte ir „neproporcingą jėgos naudojimą prieš demonstrantus”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.