Iš Izraelio – nebyli parama

Nors Egipte toliau gausiai liejasi kraujas, kaimyninė žydų valstybė atrodo tarsi būtų prisisėmusi burną. Žinoma, tai nereiškia, kad krizė Kaire Izraeliui nerūpi, bet šalis regione turi svarbesnių interesų.

Kairas po praėjusio savaitgalio kiek aprimo, bet Izraelio pareigūnai ir toliau atidžiai stebi įtemptą situaciją Egipte.<br>AP nuotr.
Kairas po praėjusio savaitgalio kiek aprimo, bet Izraelio pareigūnai ir toliau atidžiai stebi įtemptą situaciją Egipte.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2013, 8:42 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:47 PM

Pirmiausia Izraelyje baiminamasi karingų islamistų grupuočių įsisiautėjimo Sinajaus pusiasalyje. Lyg tyčia čia vakar nužudyti 25 Egipto policininkai.

Vis dėlto didžiausias galvos skausmas – istorinė 1979 metų taikos sutartis su Egiptu, daugiau negu tris dešimtmečius garantuojanti sąlygišką stabilumą Artimųjų Rytų regione, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP, „Reuters” ir BBC.

Izraeliui ši sutartis leido atitraukti karius nuo neramių sienų su Sirija, Libanu ir palestiniečių teritorijomis, o Egiptą užplūdo milijardinė parama iš JAV.

Todėl nenuostabu, kad gana nepatogioje padėtyje dėl situacijos Egipte atsidūręs Izraelis viešai pozicijos nesirenka. Nors ir akivaizdu – islamistus vaikantiems kariškiams Tel Avive patyliukais plojama.

Neužstoja Musulmonų brolijos

Izraelio ir Egipto diplomatiniai santykiai niekada nebuvo puikūs – tik patenkinami.

Bet nuo 2011 metų vasario, kai po neramumų buvo nuverstas ilgametis prezidentas Hosni Mubarakas, bent jau abiejų šalių kariuomenių ryšiai tik stiprėjo.

Izraelio saugumo pareigūnai net drąsiai tvirtina, kad su kolegomis Egipte jie dabar bendradarbiauja glaudžiau nei bet kada anksčiau.

Ant svarstyklių – daug. Tad Izraelis pasistengė niekaip nereaguoti, kai liepos 3-iąją Egipto kariuomenė išstūmė iš posto pirmąjį demokratiškai išrinktą prezidentą Mohamedą Mursi.

Anot analitikų, Tel Avive tyla stojo todėl, kad M.Mursi siejamas su Musulmonų brolija – islamistine partija, iš kurios įkvėpimo sėmėsi palestiniečių judėjimas „Hamas”.

O ši Gazos Ruožą valdanti organizacija yra mirtina Izraelio priešininkė. Tel Avivas niekada nepalaikys partijų, siejamų su „Hamas”.

Su smerkimu persistengiama?

„Izraelis neprivalo paremti Egipto valdžios, ypač – viešai.

Tai – ne mūsų reikalas, todėl neturime teisės paremti egiptiečių saugumo pajėgų veiksmų”, – teigia buvęs Izraelio nacionalinės saugumo tarybos pirmininkas Giora Eilandas.

Tiesa, jis taip pat tvirtina, kad tarptautinė bendruomenė skuba, kai smerkia Egipto kariškių veiksmus. Malšinant islamistų protestus jau žuvo daugiau nei 800 žmonių.

Anot G.Eilando, Izraelio ir Vakarų interesai yra gerokai artimesni Egipto kariuomenės vadovo, generolo Abdelio Fattah Al-Sisi interesams.

„Net jei mūsų vertybės nėra tokios pačios, mūsų tikslai – panašūs.

Ilgainiui ir JAV turės suvokti, kad patikima partnerė Egipte gali būti tik pasaulietinių partijų ir kariuomenės koalicija”, – priduria G.Eilandas.

Dėmesys – bruzdesiui Sinajuje

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu padėties nekomentuoja, bet šalies gynybos pareigūnai patvirtina, kad bendradarbiavimas su Egiptu pastarąją savaitę tikrai nenutrūko.

Negana to, pranešama, kad diskusijose dėl situacijos Egipte aktyviai dalyvauja ir amerikiečiai – artimiausi Izraelio sąjungininkai.

Aktualiausia pokalbių tema esanti planavimas, kaip sustabdyti su teroristų tinklu „Al Qaeda” siejamas islamistų grupuotes Sinajuje. Jos pastaruoju metu veikia vis aktyviau.

Štai pirmadienį kovotojai užpuolė ir nužudė 25 Egipto policininkus.

Pareigūnai buvo ištraukti iš dviejų autobusiukų, suguldyti ant žemės ir šaltakraujiškai sušaudyti.

Iš Sinajaus į Elato kurortą Izraelyje neseniai buvo paleista ir raketa. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė su „Al Qaeda” siejama grupuotė.

Pagal 1979 metų taikos sutartį Egiptas privalo derinti bet kokius karinius veiksmus Sinajaus pusiasalyje su Izraeliu.

Ir žydų valstybės pareigūnai tikina, kad Kaire šio sutarties punkto laikomasi.

„Būtent todėl neįsivaizduoju Egipto nutraukiant taikos sutartį. Egiptiečiai nėra suinteresuoti dar vienu konfliktu – jiems jie neturi nei laiko, nei energijos.

Net jei amerikiečiai nutrauktų finansinę paramą Egiptui, o tai – beveik neįmanoma, Kairui mūsų reikia ir reikės”, – patikino buvęs Izraelio ambasadorius Egipte Eli Shakedas.

Kariuomenės vadas neketina atsitraukti

Griežtąją liniją palaikantis Egipto kariuomenės lyderis A.F.Al-Sisi pažadėjo atsakyti jėga į šalį krečiantį smurtą, kuris per pastarąsias šešias dienas pareikalavo daugiau nei 800 žmonių gyvybės.

Pirmąkart pasisakydamas po to, kai pareigūnai pradėjo vaikyti nuversto prezidento M.Mursi šalininkus, generolas A.F.Al-Sisi įspėjo, kad saugumo pajėgos duos atkirtį bet kokiam protestuotojų smurtui.

„Niekada netylėsime, kai griaunama šalis”, – pareiškė A.F.al Sisi, kuriam vadovaujant liepos 3-iąją buvo nuverstas M.Mursi, kilus protestams prieš islamiškų pažiūrų prezidento valdymą.

„Esame visiškai tam pasiruošę”, – pridūrė generolas, žadėdamas „stiprų atsaką” į tolesnes atakas prieš policijos nuovadas ir vyriausybinius pastatus.

Dėl šių neramumų Egiptas tapo labiau susipriešinęs nei kada nors anksčiau.

Savanoriai tvarkdariai traukė iš automobilių barzdotus vyrus, o minios skandavo „teroristai”, kai M.Mursi šalininkai šeštadienį buvo tempiami iš Al-Fateh mečetės Kaire po įtemptos apsiausties, per kurią vyko susišaudymai.

Tiesa, Egipto valdžia jau paskelbė, kad vadinamieji „budrumo komitetai” bus išformuoti, nes jų nariai vis dažniau gatvėse vykdo linčo teismus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?