ES riboja ginklų teikimą Egiptui, peržiūrės ekonominę paramą

ES parama Egiptui 2012-2013 siekia beveik 5 mlrd. eurų.

Egipto kariuomenė nebegaus paramos iš Europos Sąjungos.<br>AP nuotr.
Egipto kariuomenė nebegaus paramos iš Europos Sąjungos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:52 PM

„ES pabrėžė, kad peržiūrės teikiamą ekonominę paramą, taip pat nebus teikiama įranga ir ginklai, kurie gali būti panaudoti vidaus represijoms“, - telefonu iš Briuselio sakė L.Linkevičius po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo.

Pasak L.Linkevičiaus, ministrų pavedimu, ES paramą Egiptui peržiūrės ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton kartu su Europos Komisija.

ES ministrai į neeilinį posėdį susirinko reaguodami į smurto protrūkį Egipte, kuris nusinešė beveik 1000 žmonių gyvybių, kai Egipto saugumo pajėgos pradėjo susidorojimą su Musulmonų brolijos protestuotojais.

ES parama Egiptui 2012-2013 siekia beveik 5 mlrd. eurų.

Stabdo ginklų ir saugumo įrangos pardavimą

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai sutarė įšaldyti saugumo įrangos ir ginklų pardavimą Egiptui, sakoma ES užsienio politikos vadovės C. Ashton pranešime trečiadienį.

28 valstybių bloko užsienio reikalų ministrai, skubiai susirinkę aptarti, kaip atsakyti į smurtą Egipte, sutarė peržiūrėti pagalbos skyrimą šiai šaliai, pridūrė ji.

„Mes griežtai smerkiame visus smurto aktus ir manome, kad pastarojo meto kariškių veiksmai buvo neproporcingai dideli“, – sakė C.Ashton per spaudos konferenciją po keturias valandas trukusio ministrų posėdžio.

Ji pažymėjo, kad ES prašė visas (konflikto) šalis nutraukti smurtą ir ragino jas visas kartu, visaapimančiu procesu susitarti dėl politinio sprendimo krizei įveikti.

„Mes peržiūrėsime pagalbą Egiptui, bet pagalba, kurios labiausiai reikia, liks“, – pridūrė C.Ashton.

„Visoms ES narėms labai rūpi toliau teikti paramą Egipto žmonėms“, – pabrėžė ji.

ES ministrai sutarė sustabdyti eksporto licencijų Egiptui išdavimą bet kuriai įrangai, kuri gali būti panaudota represijoms šalies viduje, bei iš naujo įvertinti ginklų eksporto licencijas ir peržiūrėti paramą saugumo srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.