Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Košmaras Sirijoje - dešimtys vaikų numarinti dujomis (vaizdai gali šokiruoti)

Kai pasaulis jau lyg ir apsiprato su nesibaigiančiais susirėmimais Sirijoje ir nuolatiniais pranešimais apie aukas, nuo sukilėlių besiginantis režimas smogė su dar neregėtu brutalumu. Tokios cheminės atakos nebuvo rengiamos jau kelias dešimtis metų. Šįkart išpuolis - itin dramatiškas, nes išnuodyta daugybė civilių, tarp jų - ir vaikai.

Sirijoje per nervus paralyžiuojančių dujų ataką žuvo šimtai žmonių.<br>AP nuotr.
Sirijoje per nervus paralyžiuojančių dujų ataką žuvo šimtai žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 11:01 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:15 PM

Sirijos opozicija kaltina prezidento Basharo al Assado pajėgas per cheminę dujų ataką nužudžius šimtus žmonių. Vienas opozicijos lyderių George'as Sabra nurodė, kad nuo nuodingų dujų, kurios buvo purškiamos virš rytinių Damasko priemiesčių, žuvo 1300 žmonių. Jeigu šie faktai bus patvirtinti, tai bus daugiausia gyvybių pareikalavusi cheminė ataka per kelis dešimtmečius.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba turėtų susirinkti trečiadienį apie 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku už uždarų durų pasitarti dėl pranešimų apie cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje, sakė diplomatai. 

Šis posėdis sušauktas pareikalavus Saugumo Tarybos narėms Prancūzijai, Didžiajai Britanijai, Jungtinėms Valstijoms, Liuksemburgui ir Pietų Korėjai. 

JT vadovas Ban Ki-moonas sakė žurnalistams, kad jį „sukrėtė“ pranešimai apie ataką cheminiais ginklais Sirijoje, kur JT inspektoriai tariasi su Damasku, jog jiems būtų leista apžiūrėti minėtos atakos rajoną. 

Vakarų ir regiono šalys paragino Jungtinių Tautų (JT) cheminio ginklo ekspertus, kurie į Damaską atvyko prieš tris dienas, skubiai vykti į rajoną, kuriame galėjo būti įvykdyta viena mirtingiausių atakų per daugiau nei dvejus metus trunkantį pilietinį karą.

„Šios dienos nusikaltimai yra... ne pirmieji, kai režimas panaudoja cheminius ginklus. Tačiau tai persilaužimo taškas režimo operacijose, – sakė jis per spaudos konferenciją Stambule. – Šįkart tai buvo greičiau naikinimas, nei teroras“.

Remdamasi iš Damasko priemiesčiuose esančių ligoninių surinkta informacija, opozicinė stebėjimo grupė nurodė, kad trečiadienį žuvo 494 žmonės, iš jų 90 procentų apsinuodijo dujomis, o likę žuvo per sproginimus ir nuo tradicinių kovinių ginklų.

Tuo tarpu Sirijos Nacionalinė koalicija nurodė, kad per ataką žuvo 650 žmonių. Raketos su toksinėmis medžiagomis buvo paleistos į Gutos regioną anksti trečiadienį bombarduojant sukilėlių pajėgas.

Valstybinė Sirijos naujienų agentūra pranešė, kad pareiškimai yra „nepagrįsti“, ir tai yra bandymas atitraukti Jungtinių Tautų (JT) ekspertų dėmesį, kurie atvyko ištirti galimus cheminio ginklo panaudojimo atvejus praeityje.

Aktyvistų grupės taip pat pranešė, kad žuvo šimtai žmonių, tačiau pranešimai negali būti nepriklausomai patvirtinti.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague paragino Sirijos vyriausybę tyrėjams „nedelsiant suteikti priėjimą prie teritorijos“. Jo teigimu, Londonas šį klausimą iškels JT.

Jeigu bus patvirtinti šie pranešimai, tai bus „šokiruojantis cheminių ginklų naudojimo išplitimas Sirijoje“, sakė W.Hague.

Arabų Lyga trečiadienį paragino Sirijoje esančius JT cheminių ginklų inspektorius nedelsiant aplankyti Damasko priemiesčius, kuriuose esą buvo panaudoti cheminiai ginklai.

Arabų Lygos vadovas Nabilas al Arabi savo pranešime paragino inspektorius „nedelsiant nuvykti į Rytų Gutą ir įsitikinti, kokia iš tikrųjų yra padėtis, bei ištirti šio nusikaltimo aplinkybes“.

Sirijos pareigūnai paneigė kaltinimus, kad šalies armija panaudojo cheminius ginklus per trečiadienį įvykdytas atakas teritorijose netoli šalies sostinės, per kurias žuvo arba buvo sužeisti dešimtys ar šimtai žmonių.

„Pranešimai apie cheminių ginklų panaudojimą Gutos (priemiesčiuose) visiškai klaidingi“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Kitais duomenimis, taip pat buvo naudojami karo lėktuvai, raketos bei artilerija. Ataka pirmiausia buvo nukreipta prieš Al Guta Al Šarkijos kvartalą, kuris laikomas pasipriešinimo prezidentui Basharui al Assadui bastionu, bei Moadhanidžat al Šamą. Aktyvistų duomenimis, maždaug 600 žmonių buvo sužeisti.

Sirijos sostinėje šiuo metu vieši Jungtinių Tautų (JT) ekspertai, kurie tiria galimus cheminio ginklo panaudojimo atvejus praeityje.

„Režimo pajėgos po vidurnakčio suintensyvino karines operacijas Rytų Gutos ir Vakarų Gutos zonose Damasko regione, naudodamos aviaciją ir raketų leidimo įrenginius, per kurias kelios dešimtys žmonių žuvo arba buvo sužeista“, – nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Tuo tarpu opozicijos aktyvistų tinklas, žinomas kaip Vietos koordinavimo komitetai, pranešė, kad „nusikalstamas režimas brutaliai panaudojo nuodingąsias dujas dalyje Vakarų Gutos“.

Dar viena aktyvistų grupė – Sirijos revoliucinė generalinė komisija – portale „Youtube“ paskelbtuose vaizdo įrašuose demonstravo „siaubingas žudynes, įvykdytas režimo pajėgų, naudojant nuodingas dujas, palikusias dešimtis kankinių ir sužeistųjų“.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad tas apšaudymas buvo intensyvus, o jo taikiniu tapo rytiniai sostinės priemiesčiai – Zamalka, Arbinas ir Ein Tarma.

SOHR pranešime sakoma, kad per tą incidentą žuvo „dešimtys žmonių“. Tuo tarpu sukilėlių Vietos koordinavimo komitetai pranešė, kad per tą apšaudymą žuvo arba buvo sužeisti šimtai žmonių.

Vyriausybė šių pareiškimų nekomentavo; jų taip pat negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.