Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Baiminamasi, kad per dujų atakas Sirijoje žuvo per 1,3 tūkst. žmonių (vaizdai gali šokiruoti)

Vaizdai iš Sirijos sukrėtė visą pasaulį - eilėmis suguldyti negyvi vaikai ir suaugusieji, artimųjų ašaros, beviltiškos medikų pastangos padėti. Tikslus žuvusiųjų skaičius kol kas nežinomas. Oficialiai manoma, kad mirtina ataka netoli Damasko nusinešė kelių šimtų žmonių gyybes, tuo tarpu Sirijos opozicija teigia, kad aukų - iki 1 360, o kur dar šimtai sužalotųjų. Tuo tarpu kai kurie ekspertai įtaria, kad vaizdai gali būti suklastoti. Jungtinės Tautos ėmėsi tirti įvykį.

Opozicijos skaičiavimais, per dujų atakas žuvo per 1,3 tūkst. žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
Opozicijos skaičiavimais, per dujų atakas žuvo per 1,3 tūkst. žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 22, 2013, 9:37 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:45 PM

Nauji oro antskrydžiai

Praėjus dienai po galimos dujų atakos, Sirijos režimo priešininkai praneša apie naujus oro antskrydžius netoli Damasko.

Karo lėktuvai ryte bombardavo taikinius Gutoje, skelbia žinių portalas "Sham". Aktyvistų duomenimis, raketomis ir granatomis atakuoti gyvenamieji Džobaro ir Samalkos kvartalai. Džobaro rajone girdėjosi ir sprogimai, greičiausiai įvykę kariuomenės objektuose, o tai rodytų, kad puolimą surengė ir sukilėliai.

Šie pranešimai pasirodė praėjus dienai po tariamo cheminio ginklo panaudojimo keliuose Damasko priemiesčiuose. Skirtingais duomenimis, žuvo nuo 600 iki 1 360 žmonių.

Sirijos vyriausybė kategoriškai paneigė naudojusi cheminį ginklą.

Kol kas nežinoma, ar Basharas al Assadas leis Jungtinių Tautų ekspertams ištirti atitinkamus kaltinimus.

Duomenys apie aukas skiriasi

Sirijoje viešintys Jungtinių Tautų (JT) ekspertai tirs naujausius kaltinimus dėl cheminio ginklo panaudojimo, praneša užsienio agentūros.

„Mes tikimės, kad vyriausybė leis mums patekti į teritoriją, ir kad tai leis saugumo situacija“, - trečiadienį Niujorke po neeilinio JT Saugumo Tarybos posėdžio pareiškė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas Janas Eliassonas.

Šis incidentas esą yra „didelė eskalacija“. Nors kol kas nėra patvirtinimo, kad buvo panaudotos nuodingosios dujos, tačiau kaltinimai turi būti „kuo greičiau“ ištirti. Per aktyvų bombardavimą Sirijos režimas trečiadienį, sukilėlių duomenimis, panaudojo cheminį ginklą ir nužudė šimtus žmonių.

Duomenys apie aukų skaičių labai skiriasi. Opozicija kalba apie iki 1 360 žuvusiųjų ir šimtus sužeistųjų. Paskelbtuose įrašuose matyti daugybė lavonų, tarp jų - mažų vaikų. Vyriausybė Damaske kategoriškai paneigė regione naudojusi cheminį ginklą, tačiau neneigė, kad armija atakavo taikinius Damasko priemiesčiuose.

Tarptautinė bendrija pareikalavo incidento tyrimo. Tai akivaizdžiai yra siaubingas nusikaltimas, sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton reikalavo, kad JT ekspertai neribotai galėtų patekti į visas Sirijos teritorijas, kurias nori aplankyti. Vyriausybė ir kitos konflikto šalys esą turi bendradarbiauti su JT misija. Už greitą kaltinimų tyrimą buvo ir JAV, Rusija, Prancūzija, Didžioji Britanija bei Turkija.

JT ekspertų grupės vadovas Ake Sellstroemas pareiškė esąs pasirengęs tyrimui. JT, anot jo, apie tai jau kalbėjosi su Sirijos vyriausybe. „Tačiau šiuo metu saugumo padėtis to neleidžia“, - pridūrė pareigūnas.

JT ekspertai tirs kaltinimus dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje

Įtariama klastojimu

Opozicijos šaltiniai kaltino armiją surengus keletą cheminių atakų – iš jų vieną Damasko pietvakariniame priemiestyje Muadamijet al Šame, taip pat rytiniuose sostinės priemiesčiuose.

Aktyvistų tinklas, žinomas, kaip Vietos koordinavimo komitetai, pranešė apie šimtus aukų po „nusikalstamo režimo brutalaus nuodingųjų dujų panaudojimo“.

Viename vaizdo įraše, paskelbtame portale „YouTube“, matoma, kaip lauko ligoninėje teikiama pirmoji pagalba vaikams, kuriems buvo uždėtos kvėpuoti padedančios deguonies kaukės. Gydytojai atrodė mėginantys gaivinti sąmonės netekusius vaikus.

Kitame įraše, kaip teigė aktyvistai, matomi masinės isterijos vaizdai po cheminės atakos rytiniuose priemiesčiuose.

Viena mergina, apkabinusi galvą rankomis, nuolat kartojo „Aš gyva“, o vienas vyras stengėsi ją nuraminti.

Tačiau cheminių ginklų specialistai sakė, kad tie vaizdo įrašai nėra labai įtikinantys.

„Šiuo metu nesu visiškai įsitikinęs, nes žmonės, kurie jiems (aukoms) padeda nevilki jokių apsauginių drabužių ir neužsidėję respiratorių“, – sakė Suomijoje įsikūrusio cheminių ginklų konvencijos priežiūros instituto VERIFIN direktorė Paula Vanninen.

„Iš tikrųjų jie irgi būtų paveikti; jiems pasireikštų simptomai“, – aiškino ji.

Stokholmo taikos tyrimų instituto Cheminio ir biologinio saugumo projekto vadovas Johnas Hartas sakė, kad nei vienos iš numanomų aukų „vyzdžiai nebuvo susitraukę ... kas bylotų apie fosforo organinių nervus paralyžiuojančių medžiagų poveikį“.

JAV internevcija - ne sprendimas

Ginkluota JAV intervencija Sirijoje neišspręstų pilietinio karo toje šalyje, o jos sukilėliai vargu ar palaikytų Amerikos interesus, Jungtinių Valstijų kariuomenės vadas perspėjo savo laiške Kongresui.

Pasisakydamas prieš aviacijos smūgius arba kitokius karinius veiksmus, Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey savo laiške vienam įstatymų leidėjui nurodė, kad JAV kariuomenės vadai nėra „abejingi, išvarginti arba vengiantys rizikos“, o veikiau suvokiantys tokio karo kainą ir „pragmatiškai vertinantys karinės jėgos ribas“.

Pasak jo, viena iš galimybių būtų Sirijos prezidento Basharo al Assado oro pajėgų neutralizavimas, tačiau tai galėtų įtraukti Jungtines Valstijas į karą, kurio baigtis nebūtų aiški.

„Al Assado oro pajėgų netektis panaikintų jo galimybę atakuoti opozicijos pajėgas iš oro, bet taip pat eskaluotų (padėtį) ir potencialiai dar labiau įpareigotų Jungtines Valstijas (dalyvauti) šiame konflikte“, - M.Dempsey rašo rugpjūčio 19-ąją datuotame laiške Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto nariui demokratui Eliotui Engeliui.

„Mūsų dienomis Sirijoje tenka rinktis ne vieną iš dviejų, o vieną iš daugelio stovyklų, - pridūrė M.Dempsey. - Esu įsitikinęs, kad stovykla, kurią mes pasirinksime, privalo būti pasiruošusi ginti savo ir mūsų interesus, kai pusiausvyra pakryps jos naudai.“

„Šiandien jie nėra“ tam pasirengę, pabrėžė M.Dempsy, turėdamas omenyje sukilėlius.

M.Dempsey anksčiau taip pat atsargiai vertindavo JAV kariuomenės galimybes įsikišti į konfliktą Sirijoje.

Šis keturių žvaigždučių generolas, vadovavęs kariams Irako kare, sakė, kad amerikiečių patirtis toje šalyje rodo, kaip sudėtinga atkurti stabilumą, nuvertus valdantįjį režimą.

Savo laiške M.Dempsey nurodė, kad Jungtinės Valstijos galėtų daugiau nuveikti padėdamos Sirijos nuosaikiajai opozicijai, „jeigu būtų paprašytos tai padaryti“,

Šis generolo laiškas buvo atsakymas E.Engeliui, kuris paprašė M.Dempsey pateikti savo nuomonę apie potencialias karines galimybes, iš anksto atmetant pasiūlymą rengti sparnuotųjų raketų smūgius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.