Cheminio ginklo ataka Sirijoje sukrėtė ir Vašingtoną, ir Londoną

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį duodamas interviu

Sirijos opozicija teigia, kad dujų ataka pražudė šimtus žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
Sirijos opozicija teigia, kad dujų ataka pražudė šimtus žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2013, 4:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:57 PM

„Tai, ką matėme, aiškiai byloja, jog tai yra didelis įvykis, keliantis didžiulį susirūpinimą, ir mes jau tariamės su visa tarptautine bendruomene“, – B.Obama sakė televizijai CNN.

„Dabar renkame informaciją apie šį konkretų įvykį, bet galiu pasakyti, kad (ji) nėra panaši į kai įrodymus, kuriuos mėginome gauti anksčiau ir kurie lėmė JT (Jungtinių Tautų) tyrėjų atvykimą į Siriją“, – pridūrė prezidentas.

B.Obama susilaikė nuo tiesioginio pareiškimo, jog Jungtinės Valstijos įsitikinusios, kad tokie ginklai buvo panaudoti. Toks žingsnis teoriškai reikštų „raudonos linijos peržengimą“, kaip anksčiau yra sakęs JAV lyderis.

Didžiosios Britanijos vyriausybės nuomone, dėl šią savaitę surengtos cheminio ginklo atakos Sirijoje yra atsakingas prezidento Basharo al-Assado režimas, pareiškė penktadienį užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.

Jis reikalavo, kad JT ekspertams būtų nedelsiant suteikta galimybė aplankyti minėtų atakų vietas ir ištirti pranešimus, kad trečiadienį baisi dujų ataka nusinešė šimtus gyvybių.

W.Hague'as perspėjo, kad atakos įkalčiai kas dieną vis labiau nyksta.

„Mes esame įsitikinę, kad tai buvo Assado režimo didelio masto cheminė ataka, bet mes norėtume, kad Jungtinės Tautos turėtų galimybę tai įvertinti“, – sakė jis, atmesdamas spėliojimus, jog tokią ataką galėjo imituoti sukilėliai, kovojantys su B.al-Assado režimu.

„Vienintelis galimas paaiškinimas, iš to, ką mes matėme, – tai buvo cheminė ataka. Akivaizdu, kad daug, daugel šimtų žmonių žuvo. Kai kuriais vertinimais – daugiau kaip tūkstantis“, – pažymėjo W.Hague'as.

Nors Damaskas neigia opozicijos kaltinimus, kad režimas surengė šią ataką, W.Hague'as sako, jog nėra „kito patikimo paaiškinimo“ kaip cheminio ginklo panaudojimas, atnešęs tokius „didelius nuostolius, tokiame mažame plote“.

„Dabar mūsų prioritetas yra toks: įsitikinti, kad JT komanda gali tyrinėti vietą ir nustatyti faktus“, – pridūrė jis.

„Ir jeigu to nebus – per kelias dienas, nes laikas tokiu atveju yra esminis dalykas, įkalčiai iš nyks laikui bėgant – tuomet mums reikės grįžti į Saugumo Tarybą ir gauti stipresnį mandatą, ir pasaulis turės griežčiau kalbėti apie tai, kad būtų prieiga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.