B.Obama ir D.Cameronas žada rimtą atsaką Sirijai, Iranas perspėja JAV

B.Obama ir D.Cameronas tarėsi dėl veiksmų

Sirijoje gali pasirodyti ir JAV kariai.<br>AP nuotr. iš archyvo
Sirijoje gali pasirodyti ir JAV kariai.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, „Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 25, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:26 PM

„Prezidentas B.Obama paprašė šalies Gynybos departamento parengti kelis variantus skirtingoms aplinkybėms. Mes tai padarėme ir dabar esame pasirengę vykdyti bet kurį iš šių variantų - jeigu jis nutars panaudoti vieną iš jų“, - pareiškė Ch.Hagelis per savo vizitą Malaizijoje.

Sirijos informacijos ministras Omranas al-Zoubi jau pareiškė, kad smūgis Sirijai „sukels liūdnų padarinių, išprovokuos ugninį kamuolį, kuris išplis po visus Artimuosius Rytus“.

B.Obama ir D.Cameronas tarėsi dėl veiksmų

Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos prigrasino duoti „rimtą atsaką“ Sirijos valdžiai, jeigu paaiškės, kad ji yra atsakinga už cheminio ginklo panaudojimą, informuoja BBC.

Anot Didžiosios Britanijos premjero kanceliarijos, D.Cameronas ir JAV prezidentas B.Obama šeštadienį 40 minučių bendravo telefonu ir išsakė rimtą susirūpinimą dėl įvykių Damasko priemiestyje rugpjūčio 21 dieną.

Abu lyderiai priėjo prie bendros nuomonės, kad „esama vis daugiau požymių, jog tai buvo Sirijos režimo įvykdyta masinė cheminė ataka“, praneša britų premjero kanceliarija.

Sirijos valdžia ir opozicija atsakomybę už cheminio ginklo panaudojimą verčia viena ant kitos.

Kaip informuoja BBC korespondentas, „kalbėdami apie „rimtą atsaką“, lyderiai neturi galvoje karinio kontingento siuntimo į Siriją, bet numato kitus veiksmų variantus, tarp jų ir aviacijos atakas“.

Bendrauja telefonu

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry telefonu aptarė susiklosčiusią situaciją Sirijoje su šalies užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu, informuoja „France 24“.

Vašingtonas itin retai palaiko kontaktus su tokias aukštais oficialiais Sirijos pareigūnais.

J. Kerry ir V. Muallemas kalbėjo apie tarptautinės inspekcijos įsileidimą į tragedijos vietą. „Jeigu Sirijos režimui nėra ko slėpti, toks leidimas (Jungtinių Tautų komisijai) turėtų būti suteiktas be jokių kliūčių ir nedelsiant“, - pabrėžė J.Kerry.

Irano perspėjimas

Iranas sekmadienį perspėjo Jungtines Amerikos Valstijas nekirsti „raudonosios linijos“ Sirijoje, nes tuomet susilauktų „rūsčių pasekmių“, nurodo naujienų agentūra „Fars“.

„Amerika žino raudonosios linijos ribas Sirijos fronte, ir bet kuris Sirijos raudonosios linijos kirtimas turės rūsčių pasekmių Baltiesiems rūmams“, - sakė Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas Massoudas Jazayeri, reaguodamas į Vakarų pareigūnų pareiškimus apie galimą karinę intervenciją Sirijoje.

Sirija sutiko įsileisti JT ekspertus į cheminio ginklo atakos vietą

Oficiali Sirijos valdžia sutiko įsileisti Jungtinių Tautų (JT) specialistus į Gutos regioną prie Damasko, kur, manoma, buvo panaudotas cheminis ginklas. Apie tai sekmadienį skelbia naujienų agentūra AFP.

Tuo tarpu naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi vietos televizija, pastebi, kad JT ekspertų darbo grafikas jau patvirtintas.

Anksčiau skelbta, daugiau nei tūkstantis taikių gyventojų žuvo Damasko priemiestyje, kai rajoną atakavo raketos su cheminiu ginklu.

Incidentas sukėlė tarptautinį rezonansą. JT ekspertai atvyko į Siriją tirti aplinkybių, susijusių su cheminio ginklo panaudojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.