JAV oficialiai pareiškė, kad Sirija naudojo cheminį ginklą prieš savo piliečius (video)

Įtampa dėl situacijos Sirijoje pasiekė aukščiausią tašką. Pirmadienio vakarą Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry oficialiai pareiškė, kad prieš Sirijos piliečius buvo naudojamas cheminis ginklas. Prezidentas Barackas Obama svarsto apie atsaką režimui. 

J.Kerry pasisakymas nuskambėjo lyg užuomina apie karinius veiksmus Sirijoje.<br>AP
J.Kerry pasisakymas nuskambėjo lyg užuomina apie karinius veiksmus Sirijoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-08-26 23:56, atnaujinta 2018-03-01 17:45

„Visos tautos ir visos valstybės turi padaryti taip, kad cheminis ginklas daugiau niekada nebūtų panaudotas“, - sakė J.Kerry. Šis politiko pasisakymas nuskambėjo lyg užuomina apie karinius veiksmus.

Svarbus Amerikos pareigūnas teigė, kad prezidento Basharo al Assado šalininkai sunaikino įrodymus. Teigiama, kad vieta, kurioje galėjo būti panaudotas cheminis ginklas, yra pažeista – nutrinti žiauraus nusikaltimo pėdsakai.

Pirmadienį tyrimą atliko Jungtinių Tautų ekspertai. Vykdami į įvykio vietą jie buvo apšaudyti snaiperių.

J.Kerry tikino, kad Amerika turi papildomos informacijos apie išpuolius prieš Sirijos gyventojus. Ji bus paviešinta artimiausiomis dienomis.

Anksčiau saugumas/londonas-pasirenges-smogti-sirijai-dar-atnaujinta.htm"="">saugumas/londonas-pasirenges-smogti-sirijai-dar-atnaujinta.htm"" target="_blank">Vakarų valstybės pareiškė, kad yra pasirengusios invazijai į Siriją, jei informacija apie cheminį ginklą pasitvirtins.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as pirmadienį pareiškė, kad būtų galima imtis veiksmų dėl cheminio ginklo naudojimo Sirijoje net be vienbalsio JT Saugumo Tarybos pritarimo. Tai yra įmanoma, nes priešingu atveju būtų apskritai neįmanoma reaguoti į tokius nusikaltimus. Kitaip tariant, britai pasiruošę pulti Siriją bet kada.

Apie invazijos galimybę jau kalbėjo Amerikos ir Prancūzijos pareigūnai. Vokietija ir Turkija žada paramą.

Sirijos sąjungininkai JT Saugumo Taryboje - Rusija ir Kinija - perspėja Vakarų valstybes nepulti B.al Assado režimo be jų pritarimo.

Tuo tarpu Sirijos režimo atstovai tikino, kad yra pasirengę visokiems situacijos scenarijams - net karo atvejui.

Trečiadienį buvo išplatinti vaizdai, kuriuose matomi šimtai dujomis nužudytų žmonių. Tarp jų - daugybė vaikų. Šis nusikaltimas sukrėtė pasaulio bendruomenę. Sirijos prezidentas B.al Assadas neigia, kad dujas naudojo jo šalininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.