Londonas pasirengęs smogti Sirijai (dar atnaujinta)

Įtampa Sirijoje pasiekė aukščiausią tašką. Vakarų šalys atvirai prabilo apie invaziją į valstybė, kuri įtariama prieš savo piliečius naudojusi cheminį ginklą. Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as pirmadienį pareiškė, kad būtų galima imtis veiksmų dėl cheminio ginklo naudojimo Sirijoje net ir be vienbalsio Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos pritarimo. Kitaip tariant, britai pasiruošę pulti Siriją bet kada. O Rusija perspėja, kad Vakarai to nedarytų.

JT inspektoriai išvyko šešių automobilių kolona iš vieno viešbučio Damaske į numanomos nuodingųjų dujų atakos vietą.<br>AP nuotr.
JT inspektoriai išvyko šešių automobilių kolona iš vieno viešbučio Damaske į numanomos nuodingųjų dujų atakos vietą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 26, 2013, 2:06 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:00 PM

JT cheminių ginklų inspektoriai pirmadienį susitiko su įtariamos dujų atakos sukilėlių kontroliuojamame Damasko priemiestyje aukomis ir iš jų paėmė reikiamus mėginius. Įdomu tai, kad nežinomi užpuolikai apšaudė į darbo vietą inspektorius vežusio transporto virtinę.

Didžioji Britanija ir JAV mano, kad cheminį ginklą panaudojo Sirijos vyriausybė, o leidimas JT tyrėjams aplankyti incidento vietą buvo suteiktas per vėlai.

W.Hague'as pirmadienį sakė, kad, jo nuomone, imtis veiksmų be vienbalsio JT Saugumo Tarybos pritarimo yra įmanoma, nes priešingu atveju būtų apskritai neįmanoma reaguoti į tokius nusikaltimus. Ministras sakė, kad tokia situacija būtų nepriimtina.

Didžiosios Britanijos vyriausybė aktyviai pasisako už tarptautinius veiksmus dėl cheminio išpuolio Sirijoje. W.Hague'as sakė, kad JT Saugumo Taryba dėl Sirijos nebuvo vieninga ir neatliko savo pareigų. Pasak jo, jei Saugumo Taryba būtų vieningai priėmusi sprendimus, Sirijos konfliktas galbūt būtų nutrauktas daug anksčiau.

JT Saugumo Tarybai priimti sprendimus dėl Sirijos kliudo veto teisę turinčios narės Rusija ir Kinija.

Pekinas pirmadienį paragino „atsargiai“ reaguoti į Sirijos cheminių ginklų krizę, didėjant spaudimui imtis tarptautinių veiksmų po numanomos nuodingųjų dujų atakos netoli Damasko.

„Visos šalys turėtų atsargiai vertinti cheminių ginklų klausimą, kad išvengtų sutrikdymo bendroje kryptyje spręsti Sirijos problemą politiniu susitarimu“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi pranešime, paskelbtame URM tinklalapyje.

Sirija pasirengusi reaguoti į visus scenarijus

Sirijos režimas pasiruošęs reaguoti į „visus scenarijus“, vienas aukšto rango saugumo pareigūnas pareiškė pirmadienį, Vakarų šalims svarstant galimybę imtis karinių veiksmų dėl įtariamų cheminių atakų. 

„Vakarų šalių grasinimai smogti Sirijai yra dalis prieš Siriją nukreipto psichologinio ir politinio spaudimo, tačiau bet kuriuo atveju esame pasiruošę atremti visus scenarijus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.   

Jordanijoje susitinka generolai

Aukšto rango kariškiai iš Vakarų ir musulmonų šalių pirmadienį susitikę Jordanijoje aptars Siriją krečiančio karo poveikį šiam regionui, pranešė Jordanijos pareigūnai.

Valstybinė naujienų agentūra „Petra“ citavo Jordanijos kariuomenės atstovą, kuris sakė, kad šį susitikimą inicijavo Jordanijos generalinio štabo vadas Meshaalas Mohamedas al Zabanas ir JAV generolas Lloydas Austinas, vadovaujantis savo šalies ginkluotųjų pajėgų centrinei vadovybei (CENTCOM), atsakingai už padėtį 20 šalių Artimuosiuose Rytuose ir Centrinėje Azijoje.

Susitikime dalyvaus JAV jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey, taip pat Saudo Arabijos, Kataro, Turkijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Kanados generalinių štabų viršininkai, nurodė „Petra“.

Vienas Jordanijos vyriausybės pareigūnas patvirtino informaciją apie šį susitikimą, sakydamas, kad jis vyks pirmadienį ir antradienį.

„Dalyviai vis renkasi Amane. Oficialus pranešimas bus paskelbtas, kai susitikimas prasidės“, – nurodė jis.

Užsienio reikalų ministras Nasseras Judeh sekmadienį sakė, kad šis susitikimas „buvo planuojamas mėnesius“.

Per jį „bus aptarta padėtis ir scenarijai, ypač po pastarųjų pavojingų įvykių. Armijos vadai turės surengti išsamias derybas ir išnagrinėti poveikį regionui“, pažymėjo N.Judeh.

Šis susitikimas prasideda tuo metu, kai JAV ir jų sąjungininkai Vakaruose kaltina Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą dėl praeitą savaitę galbūt surengtos cheminės atakos netoli Damasko.

B.al Assadas atmetė tuos pareiškimus kaip „įžeidimą sveikam protui“ taip pat perspėjo Jungtines Valstijas, jog bet koks puolimas prieš Siriją pasmerktas nesėkmei.

Lietuva ragina Siriją įsileisti ekspertus

Lietuva ragina Sirijos vyriausybę nedelsiant užtikrinti tinkamas sąlygas Jungtinių Tautų ekspertų grupei nešališkai atlikti tyrimą dėl galimo cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje. 

Lietuva labai susirūpinusi stebi padėtį Sirijoje ir informaciją apie galimą cheminio ginklo panaudojimą Damasko apylinkėse rugpjūčio 21 d., dėl kurio žuvo daug civilių gyventojų, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime. 

Masinio naikinimo ginklų panaudojimas yra nusikaltimas žmogiškumui, reikalaujantis tarptautinės bendruomenės pasmerkimo ir tinkamo atsako. 

Vokietija parems pasekmes dėl Sirijos cheminės atakos

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad pasisakys už atsaką Sirijos režimui, jeigu pasitvirtins pranešimai apie mirtinų cheminių ginklų panaudojimą.  „Cheminių masinio naikinimo ginklų panaudojimas būtų nusikaltimas civilizacijai“, - Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle sakė susitikęs su vokiečių ambasadoriais Berlyne. 

„Jeigu jų panaudojimo faktas bus patvirtintas, pasaulinė bendruomenė turės imtis veiksmų. Tuomet Vokietija bus tarp tų (šalių), kurios parems pasekmes“. 

„Šiuo klausimu mes daug bendraujame su Jungtinėmis Tautomis ir savo sąjungininkėmis“, - sakė jis. 

Kokios konkrečiai galėtų būti minėtos pasekmės, ministras nenurodė. 

Britų premjeras atšaukė atostogas

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sutrumpina savo atostogas, kad galėtų pirmininkauti Nacionalinio saugumo tarybos susitikimui, svarstysiančiam, koks galėtų būti geriausias atsakas į pranešimus apie cheminių ginklų atakas Sirijoje, pirmadienį pranešė šaltinis vyriausybėje. 

„Jis grįžta dėl padėtis Sirijoje bendrai... ir, kad galėtų čia būti ir toliau aptarti visas potencialias galimybes“, - sakė šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“. 

„Antradienį jis dirbs iš Dauning Strito“, - pridūrė jis. 

Kaip anksčiau pranešta, D.Cameronas atostogavo Kornvalyje, pietvakarių Anglijoje.

Rusija perspėjo Vakarus nepulti Sirijos be JT pritarimo 

Rusija pirmadienį perspėjo Vakarus prieš karinį kišimąsi į Sirijos konfliktą be JT Saugumo Tarybos pritarimo, tvirtindama, kad tokie veiksmai pažeistų tarptautinę teisę. 

„Labai nerimaudamas girdėjau, kad jau iš Paryžiaus ir Londono skelbiami pareiškimai, jog NATO gali įsikišti, siekdama sunaikinti cheminį ginklą Sirijoje, ir be JT Saugumo Tarybos leidimo“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. 

„Jėgos panaudojimas be JT Saugumo Tarybos sankcijos yra šiurkščiausias tarptautinės teisės pažeidimas, – sakė jis. – Net atmetus teisinę pusę, moralinę etinę pusę, konkrečias tarptautinės bendruomenės nesankcionuoto įsikišimo iš išorės pasekmes, tai tik dar labiau blogina padėtį toje šalyje, kuri tartum gelbėjama nuo diktatūros ir kurioje norima įkurti demokratiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.