Rusija perspėja JAV dėl planų surengti puolimą Sirijoje

Rusijos užsienio

Rusija tebegina Damasko režimą, nors Sirija virsta griuvėsiais.<br>"Reuters" nuotr.
Rusija tebegina Damasko režimą, nors Sirija virsta griuvėsiais.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, "Interfax" ir lrytas.lt inf.

Aug 26, 2013, 11:23 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:08 PM

Sekmadienį kalbėdamas telefonu su J.Kerry, S.Lavrovas sakė, jog su „giliu nerimu“ stebi oficialius JAV pareiškimus, demonstruojančius pasiruošimą įsikišti į konfliktą Sirijoje.

„Ministras pabrėžė, jog pastarosiomis dienomis skambantys Vašingtono oficialūs pareiškimai apie JAV ginkluotųjų pajėgų pasirengimą „įsikišti“ į Sirijos konfliktą Maskvoje priimami su giliu nerimu. Įspūdis toks, kad tam tikri sluoksniai ... vis aktyviau ragina imtis karinės intervencijos „apeinant JT (Jungtines Tautas)“, atvirai stengiasi nubraukti bendras pastarųjų mėnesių Rusijos ir Amerikos pastangas surengti tarptautinę konferenciją taikiam krizės sureguliavimui“, – sakoma URM pranešime.

Ministerija pažymėjo, kad Maskvą ypač stebina kai kurių JAV administracijos pareigūnų pareiškimai, jog „įrodyta“ Sirijos vyriausybės atsakomybė dėl praeitą savaitę Damasko priemiesčiuose įvykusio incidento, per kurį, kaip įtariama, buvo panaudoti cheminiai ginklai.

Tuo tarpu J.Kerry pažadėjo atidžiai išnagrinėti Rusijos argumentus.

„Lavrovas taip pat atkreipė pašnekovo dėmesį į itin pavojingas galimos naujos ginkluotos intervencijos pasekmes visam Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionui, kur aštriai pasireiškia įtaka, daroma destabilizuojančių procesų, kuriuos vis dar patiria tokios šalys kaip Irakas ir Libija“, – nurodė Rusijos URM.

Savo ruožtu Turkijos užsienio reikalų ministras teigia, kad jo šalis prisidės prie tarptautinės koalicijos, kuri imtųsi veiksmų prieš jos kaimynę Siriją, net jeigu JT Saugumo Taryba nesugebėtų pasiekti konsensuso dėl šio klausimo.

„Jeigu šiame procese bus suformuota koalicija prieš Siriją, Turkija joje dalyvaus“, – diplomatijos vadovas Ahmetas Davutoglu sakė dienraščiui „Milliyet“.

O Prancūzijos užsienio reikalų ministras sako, kad Vakarų šalys artimiausiomis dienomis apsispręs dėl savo atsako į krizę Sirijoje, kai Damasko režimas buvo apkaltintas panaudojęs cheminius ginklus per pražūtingą ataką praeitą savaitę.

Paklaustas Prancūzijos reakcijos, naudojant „jėgą“, diplomatijos vadovas Laurent’as Fabiusas sakė, kad toks sprendimas dar nepriimtas.

„Turime įvertinti reakciją... ir tai bus nuspręsta ateinančiomis dienomis“, – nurodė jis.

Damaskas žeria kaltinimus JAV

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sakė, kad Vakarų šalių pareiškimai, jog Damasko režimas naudojo cheminius ginklus, yra „įžeidimas sveikam protui“ ir perspėjo, kad Jungtinių Valstijų laukia nesėkmė, jeigu jos atakuos Siriją.

Duodamas interviu Kremliaus politiką remiančiam Rusijos laikraščiui „Izvestija“, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, B.al Assadas sakė: „Šie komentarai (kaltinantys Sirijos režimą, kad jis naudojo cheminius ginklus), skelbiami politikų Vakaruose, yra įžeidimas sveikam protui... Tai nesąmonės.“

Sirijos lyderis taip pat kaltino Jungtines Valstijas pirmiausiai paskelbus kaltinimus, kad jo režimas naudojo cheminius ginklus per ataką netoli Damasko, kuri, anot aktyvistų, nusinešė šimtus žmonių gyvybių, ir tik vėliau pradėjo ieškoti įrodymų.

Pasak B.al Assado, teritorijoje, kurioje įvyko tas incidentas, fronto linija yra neaiški, todėl Sirijos režimas sukėlęs grėsmę savo karių gyvybėms, jeigu būtų naudojęs cheminius ginklus.

„Tai prieštarauja elementariai logikai, – pabrėžė jis. – Tokie kaltinimai yra visiškai politiniai, o jų priežastis – vyriausybės pajėgų pergalių prieš teroristus skaičius.“

Gausėjant raginimų imtis karinių veiksmų prieš Siriją, B.al Assadas perspėjo Vakarų valstybes liautis kištis į kitų šalių reikalus ir verčiau „įsiklausyti į žmonių nuomonę“.

„Jeigu kas nors svajoja paversti Siriją Vakarų marionete – tai neįvyks, – pabrėžė jis. – Esame nepriklausoma valstybė; kovosime prieš terorizmą ir kursime ryšius su kuo norime – Sirijos žmonių labui.“

Prezidentas perspėjo Jungtines Valstijas nemėginti pulti Sirijos ir argumentavo, kad pastaraisiais dešimtmečiais visos Vašingtono karinės kampanijos nepasiekdavo savo tikslų.

„Jungtinėms Valstijoms gresia nesėkmė (jeigu jos atakuos Siriją) – kaip ir visuose ankstesniuose jų pradėtuose karuose, pradedant Vietnamu, baigiant mūsų dienomis“, – pridūrė jis.

„Amerika dalyvavo daugelyje, karų, tačiau nė karto nėra pasiekusi savo politinių tikslų, dėl kurių būdavo pradedami karai. Taip, tiesa – didžiosios galybės gali pradėti karus, bet ar gali juos laimėti?“ – klausė B.al Assadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.