Sirija žada nustebinti pasaulį savo gynybos priemonėmis

Sirija ir toliau neigia rengusi nuodingų dujų atakas prieš civilius gyventojus, bet žada gintis, jeigu Vakarų šalys ją puls. Ir ginsis taip, jog pasaulis nustebs.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:28 PM

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas antradienį pareiškė, kad jo šalis gintųsi bet kokių Vakarų šalių karinių smūgių atveju.

„Turime du pasirinkimus: pasiduoti arba gintis mums prieinamomis priemonėmis. Antrasis pasirinkimas yra geriausias: mes ginsimės“, – W.Muallemas sakė per spaudos konferenciją Damaske.

Sirija nepasiduos

Damaskas turi gynybos priemonių, kurios „nustebins“ pasaulį, perspėjo Sirijos diplomatijos vadovas.

„Sirija nėra lengvas atvejis. Turime gynybos priemonių, kurios nustebins kitus“, – sakė W.Muallemas.

Jis perspėjo, kad bet koks užsienio smūgis Sirijai, mėginant paveikti galios pusiausvyrą kare tarp prezidento Basharo al Assado pajėgų ir sukilėlių, būtų „iliuzinis“.

„Jeigu galimo (užsienio) karinio smūgio tikslas yra pasiekti galios pusiausvyrą ... jis yra iliuzinis ir visiškai neįmanomas“, – diplomatijos vadovas sakė per spaudos konferenciją.

Pasak W.Muallemo, Vakarų karinis smūgis labiausiai pasitarnautų Izraelio ir „Al Qaeda“ interesams.

„JAV ir jų sąjungininkų vadovaujamos karo pastangos pasitarnaus Izraelio, o po to (su „al Qaeda“ siejamos džihadistų grupuotės Sirijoje) „Al Nusra Front“ interesams“, - sakė W.Muallemas.

Stebins rusiškomis raketomis?

Rusija taip pat pritaria, kad Vakarų šalys negali tikėtis „lengvos pergalės“ gynybos priemonių turinčioje Sirijoje.

Tikėtina Vakarų šalių karinė intervencija Sirijoje neatneštų „lengvos pergalės“, nes Damasko vyriausybė turi pakankamai oro erdvės gynybos sistemų, kad atremtų atakas, antradienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Jeigu JAV armija kartu su NATO surengs operaciją prieš Siriją, ten nebus lengvos pergalės“, – agentūra citavo vieną kariuomenės ir diplomatijos šaltinį.

„Daugiafunkcinės „žemė oras“ tipo sistemos „Buk M2E“ ir kitos oro erdvės gynybos priemonės, kurių turi Sirijos kariai, pateiks deramą atsaką agresoriams“, – pridūrė šaltinis.

Pasak jo, Sirija šiuo metu turi iki dešimties tokių priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų.

Sovietų Sąjungos ir Rusijos gamybos vidutinio nuotolio raketų „žemė oras“ sistemos „Buk“ gali numušti sparnuotąsias raketas, bombas ir bepiločius lėktuvus.

Sirija savo ruožtu tiki pagalba iš Rusijos.

Sirijos užsienio reikalų ministras W.Muallemas pareiškė, kad Rusija neapleis Damasko režimo, Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms svarstant galimybę imtis karinių veiksmų prieš šią šalį.

„Galiu užtikrinti, kad Rusija neapleido Sirijos. Mes toliau palaikom santykius visose srityse ir mes dėkojame Rusijai už jos paramą ne tik Sirijos gynybai, bet ir savo gynybą“, – kalbėjo W.Muallemas spaudos konferencijoje Damaske.

Reikalauja pateikti įrodymus

W.Muallemas metė iššūkį Vakarų valstybėms, ragindamas jas pateikti įrodymų, jog Sirijos prezidento B.al Assado režimas naudojo cheminius ginklus.

„Aplink mus girdime karo būgnus. Jeigu jie nori surengti ataką prieš Siriją, manau, naudojimasis cheminių ginklų dingstimi yra visiškai neteisingas. Kviečiu juos parodyti, kokius įrodymus jie turi“, – spaudos konferencijoje, kurią transliavo televizija, sakė šalies diplomatijos vadovas.

W.Muallemas šį iššūkį metė, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai ruošiasi potencialiam kariniam smūgiui Sirijos režimui, kuris kaltinamas panaudojęs cheminius ginklus prieš savo gyventojus.

Tuo tarpu Jungtinių Tautų (JT) cheminių ginklų ekspertai pirmadienį rinko įrodymus teritorijoje, kur rugpjūčio 21-ąją galbūt buvo surengta cheminė ataka, esą nusinešusi daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių gyvybių.

Inspektoriai ketino vėl aplankyti tas vietoves antradienį, bet W.Muallemas sakė, kad jų kelionė buvo atidėta iki trečiadienio, nes sukilėliai nesuteikė jų saugumo garantijų.

„Šiandien mus nustebino pats faktas, kad jie negalėjo ten patekti, nes sukilėliai nesutiko užtikrinti misijos saugumo. Taigi misija buvo atidėta iki rytdienos“, – sakė W.Muallemas.

JT pareigūnai turėjo išvykti iš Sirijos sekmadienį, bet jų misija gali būti pratęsta, tiriant pranešimus dėl cheminių ginklų panaudojimo per jau 29 mėnesius vykstantį brutalų konfliktą.

Italija – prieš karinius veiksmus be JT mandato

Italija antradienį atmetė galimybę dalyvauti bet kokioje karinėje intervencijoje į Siriją be Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos pritarimo pareikšdama, kad alternatyvos „derybų keliu pasiektam politiniam sprendimui“ nėra.

„Italija nedalyvaus jokiuose kariniuose sprendimuose be JT Saugumo Tarybos mandato“, - UR ministrė Emma Bonino sakė parlamentarams Romoje.

„Net ribotos intervencijos pasirinkimo atveju ji gali virsti neribota“, - sakė ministrė.

„Sirijos konfliktui nėra karinio sprendimo. Vienintelis sprendimas yra derybų keliu pasiektas politinis sprendimas“, - sakė ministrė, prašydama „didžiulio ryžto“ siekti derybų tarp kariaujančių šalių.

Cheminėms atakoms kelią atvėrė JAV?

Jungtinės Valstijos teikė Irakui žvalgybos informaciją apie Irano pasiruošimus puolimui per tų šalių karą, nors Vašingtonas žinojo, kad Bagdadas atsakys cheminiais ginklais, pirmadienį pranešė žurnalas „Foreign Policy“.

Cituodamas išslaptintus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) dokumentus ir interviu su buvusiais pareigūnais, žurnalas apžvelgė Jungtinių Valstijų veiksmus praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje, Vašingtonui šiuo metu svarstant galimybes suduoti karinį smūgį Damasko režimui dėl numanomo cheminių ginklų panaudojimo netoli Sirijos sostinės praeitą savaitę.

„Foreign Policy“ rašo, kad JAV 1983 metai žinojo, jog Irako lyderis Saddamas Husseinas nedvejos panaudoti prieš Irano pajėgas zarino arba iprito (garstyčių) dujas.

„Irakiečių atakoms tęsiantis ir intensyvėjant, didėja tikimybė, kad Irano pajėgos įgis sviedinį su garstyčių dujomis bei Irako žymenimis“, – rašoma slaptoje CŽV ataskaitoje, datuotoje 1983-ųjų lapkritį.

„Teheranas panaudotų tokius įrodymus Jungtinėse Tautose ir pareikštų, kad JAV prisidėjo pažeidžiant tarptautinius įstatymus“, – perspėjo agentūra.

1987 metų pabaigoje iš JAV palydovų padarytose nuotraukose matėsi, kad Iranas telkia dideles pajėgas į rytus nuo Irako pietinio Basros uostamiesčio, ruošdamasi puolimui pavasarį.

Nuotraukose taip pat matėsi, kad iraniečiai atrado strategiškai silpnų vietų Irako gynyboje.

Kaip nurodo žurnalas, ataskaita „Prie Basros vartų“ (At the Gates of Basra) buvo pateikta tuomečiam JAV prezidentui Ronaldui Reaganui, kuris paraštėje paliko pastabą: „Irano pergalė nepriimtina.“

Jungtinės Valstijos nusprendė informuoti Bagdadą ir parūpino irakiečiams žvalgybos duomenų apie Irano logistikos centrus bei priešlėktuvinės gynybos objektus.

Saddamo Husseino pajėgos smogė sutelktoms Irano pajėgoms per didelio masto puolimą 1988 metų balandį Fao pusiasalyje, taip pat panaudojo cheminius ginklus.

Kovinės cheminės medžiagos buvo panaudotos keturis kartus, o per kiekvieną tokią ataką žuvo šimtai arba tūkstančiai Irano karių, rodo CŽV duomenys.

„Irakiečiai mums niekada nesakė, kad ketina panaudoti nervus paralyžiuojančias dujas. Jiems nereikėjo to daryti – mes tai jau žinojome“, – sakė karjerą kariuomenėje baigęs JAV oro pajėgų pulkininkas Rickas Francona, kuris per 1988 metų puolimą dirbo kariniu atašė Bagdade.

Maždaug tuo pačiu metu – 1988-ųjų kovą – Saddamas Husseinas panaudojo cheminį ginklą per ataką prieš kurdų kaimą Halabdžą. Ta ataka nusinešė apie 5 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.