V.Putinas Sirijoje nemato cheminės atakos įrodymų

Vašingtonas: „Šiandien niekas nėra labiau rimta“

Damasko priemiestyje dirba JT inspektoriai. Internete plinta nuotraukos, kuriose tyrėjai apžiūri tariamas cheminio ginklo liekanas.<br>AP nuotr.
Damasko priemiestyje dirba JT inspektoriai. Internete plinta nuotraukos, kuriose tyrėjai apžiūri tariamas cheminio ginklo liekanas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2013, 9:57 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:40 PM

Abiem lyderiams kalbantis telefonu, V.Putinas sakė, kad „jie neturi įrodymų, ar buvo įvykdyta kokia nors cheminių ginklų ataka, arba kas yra atsakingas“, nurodė vienas Dauningo gatvės atstovas.

Tačiau D.Cameronas tvirtino, kad esama „mažai abejonių“, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas įvykdė cheminę ataką, sakoma telefoninio pokalbio citatoje.

Britanijos lyderis reiškė abejones, ar sukilėliai yra pajėgūs įvykdyti tokią ataką, taip pat pažymėjo, jog režimas buvo surengęs didelio masto puolimą to incidento vietovėje – kelios dienos prieš numanomą cheminę ataką ir po jos.

„Režimas taip pat neleido JT (Jungtinėms Tautoms) ten patekti tuojau po įvykio, o tai rodo, jog jie turėjo ką slėpti“, – D.Cameronas sakė V.Putinui.

Tačiau abu lyderiai pakartojo savo įsipareigojimą laikytis susitarimo, sudaryto birželį Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių, kuriame skelbiama, kad niekas neturėtų naudoti cheminių ginklų ir kad jų panaudojimas užtrauktų griežtą tarptautinės bendruomenės atsaką.

Rusijos naujienų agentūra „RIA-Novosti“, cituodama Kremliaus spaudos tarnybą, nurodė, jog per tą pokalbį „daugiausia dėmesio skirta padėčiai Sirijoje, žiniasklaidai pranešant apie galimą cheminių ginklų panaudojimą netoli Damasko“.

Rusija, kuri turi veto teisę JT Saugumo Taryboje, ne kartą perspėjo Vašingtoną ir jo sąjungininkus nesiimti karinių veiksmų prieš Siriją.

Vašingtonas: „Šiandien niekas nėra labiau rimta“

Savo ruožtu Vašingtonas pirmadienį perspėjo Siriją, kad jai gresia atsakas dėl „morališkai kokčios“ cheminės atakos.

Gausėjant pranešimų, kad Vašingtonas ir jos sąjungininkai ruošiasi surengti baudžiamąjį sparnuotųjų raketų smūgį taikiniams Sirijoje, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry apkaltino prezidento Basharo al Assado režimą mėginant slėpti pėdsakus.

„Leiskite aiškiai pasakyti: beatodairiškos civilių žudynės, moterų, vaikų ir nekaltų pašaliečių žudymas cheminiais ginklais yra morališkai koktus, – J.Kerry pareiškė kalbėdamas per televiziją. – Pagal bet kokius standartus tai neatleistina, ir nepaisant pateisinimų ir išsisukinėjimų, kuriuos kai kas pateikinėjo, tai yra nepaneigiama.“

J.Kerry sakė, kad Vašingtonas pateiks daugiau įrodymų apie tai, kas kaltas dėl tos atakos, o JAV prezidentas Barackas Obama pasiryžęs prieš kaltuosius panaudoti atsakomąsias priemones.

„Turime papildomos informacijos apie šią ataką, ir ta informacija derinama bei peržiūrima su mūsų partneriais; mes pateiksime tą informaciją ateinančiomis dienomis“, – perspėjo jis.

„Nesuklyskite – prezidentas Obama įsitikinęs, kad turi būti taikoma atsakomybė tiems, kas naudoja šlykščiausius pasaulyje ginklus prieš labiausiai pasaulyje pažeidžiamus žmones. Šiandien niekas nėra labiau rimta“, – sakė valstybės sekretorius.

J.Kerry pasisakė tuo metu, kai JT inspektoriai susitiko su žmonėmis, likusiais gyvais per praėjusią savaitę įvykdytą ataką, o nepriklausoma medicinos organizacija „Gydytojai be sienų“ pranešė, jog bent 355 žuvusiesiems buvo nustatyti „neurotoksiniai simptomai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.