A.Butkevičius: „Užpuolę Siriją Vakarai dar kartą patirtų krachą“

Neblogai islamo pasaulį pažįstantis buvęs Seimo narys, neseniai grįžęs iš Afganistano politikos konsultantas Audrius Butkevičius teigė, jog Vakarai nepasimokė iš Arabų pavasario klaidų. Parėmę prieš korumpuotus režimus sukilusias jėgas, jie atvėrė kelią islamo fundamentalistams. Jo manymu, panašus scenarijus kartojasi ir Sirijoje.

Tarp kovotojų prieš B.al Assado režimą Sirijoje gausu islamistų, kuriems svetimos Vakarų vertybės.<br>Reuters nuotr.
Tarp kovotojų prieš B.al Assado režimą Sirijoje gausu islamistų, kuriems svetimos Vakarų vertybės.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 28, 2013, 8:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:49 PM

Tik bus dar blogiau – A.Butkevičius atkreipė dėmesį į Rusijos veiksnį: jos aktyvi pozicija rodo, kad pasaulis grįžta į šaltojo karo laikus. Kelias nuo šaltojo iki trečiojo pasaulinio karo – labai trumpas.

„Vakarai visiškai nepaiso ir nesupranta kitokio mąstymo visuomenės. Juk islamo visuomenė išauklėta taip, kad mirtis yra vartai į kitą, geresnį pasaulį. Mirti jie nebijo, todėl tokioms šalims grasinti jėga yra beprasmybė“, - tvirtino Užkaukazės ir Vidurinės Azijos šalyse dirbęs politikos konsultantas.

Taikdariai už betoninių sienų

Jis teigia, kad apskritai neverta kalbėti apie bendrą Vakarų strategiją, nes tokios nėra.

„Tik paviršutiniškai žiūrint atrodo, kad vyksta konfliktas tarp vakarietiškų liberaliosios demokratijos ir islamo vertybių. Iš tiesų politiniame lauke žaidžia tarptautinės finansinės korporacijos, veikdamos politikų rankomis. Jeigu kalbėtume apie Siriją, prieš Basharo al Assado režimą kovoja tie patys islamo fundamentalistai. Sukilėliai anaiptol nėra jėga, trokštanti demokratinės Sirijos“, - tvirtino A.Butkevičius.

Buvęs Seimo narys neseniai grįžo iš Afganistano, daug bendravo su islamiško mąstymo vietiniais žmonėmis. Jam susidarė įspūdis, jog Vakarų misija patiria pralaimėjimą.

„Praėjo dešimt metų po vadinamosios taikos misijos, o taikdariai, diplomatai, specialistai tebesėdi už betoninių užtvarų, saugomi kulkosvaidžių. Anokia čia taikos misija?“ - stebėjosi A.Butkevičius.

Arabus išlepino patys Vakarai?

Jis teigė, jog maždaug prieš 20 metų JAV ir Vakarų Europa įsileido nafta turtingą pasaulį į rinkas, suteikė jiems privilegijų.

„Arabai baigė geriausius Vakarų universitetus, jų verslo interesų gijos nusidriekė iki JAV, Vakarų Europos šalių. Islamo šalys sukišo nemažai savo aktyvų į Vakarus, atsirado konkurencija, kuri ir vaizduojama kaip civilizacijų konfliktas. Iš tiesų tai, kas vyksta islamo pasaulyje – karai, maištai, žudynės – yra Vakarų tarptautinių finansinių korporacijų veiksmai, stengiantis išspirti ant naftos statinės įsitvirtinusį konkurentą, kurį patys ir užsiaugino“, - savo požiūrį į įvykius Sirijoje dėstė A.Butkevičius.

Šaltojo karo požymiai

Jo manymu, Vakarų konfliktas su Damasko režimu yra žymiai pavojingesnis nei įvykiai Egipte, Libijoje. Su Sirija susijusią padėtį kaitina aktyvi Rusijos politika.

„Tai, kad Rusijos karinis laivynas demonstratyviai pareiškė galintis padėti Sirijai gintis, yra labai rimtas signalas. Tai – šaltojo karo požymis, šmėstelėjęs Karibų krizės šešėlis (1962 m. Karibų jūroje vos nekilo karas tarp JAV ir SSRS, kai sovietai į Kubą atgabeno raketas, o Amerikos laivynas pasirengė atakai. – Red). Nuo šaltojo iki karštojo karo kelias labai trumpas“, - su nerimo gaidele kalbėjo A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?