Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Atskleista JAV žvalgybos informacija apie cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje

Baltieji rūmai neabejoja dėl ginklo panaudojimo

Kraupūs vaizdai iš Damasko priemiesčių pasaulį apskriejo rugpjūčio 21-ąją.<br>AP nuotr.
Kraupūs vaizdai iš Damasko priemiesčių pasaulį apskriejo rugpjūčio 21-ąją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 28, 2013, 8:48 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:13 PM

„Praeitą trečiadienį, praėjus kelioms valandoms po šiurpios cheminės atakos į rytus nuo Damasko, vienas Sirijos gynybos ministerijos pareigūnas apimtas panikos skambinėjo cheminių ginklų dalinio vadui, reikalaudamas atsakymų apie smūgį nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuris pražudė per tūkstantį žmonių“, – sakoma pranešime. 

„Tų pokalbių pasiklausė JAV žvalgybos tarnybos, – nurodė žurnalas. – Tai svarbi priežastis, kodėl Amerikos pareigūnai dabar sako esantys tikri, kad tos atakos buvo Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo darbas – ir kodėl JAV kariuomenė tikriausiai atakuos tą režimą artimiausiomis dienomis.“ 

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai JAV pajėgos ruošiasi smogti Sirijai, nors Vakarų valstybės tvirtina nesiekiančios pakeisti tos šalies režimą – tik nubausti B.al Assado vyriausybę dėl cheminių ginklų panaudojimo prieš civilius. 

Pagrindimą karinei intervencijai išdėstė JAV viceprezidentas Joe Bidenas, kuris pirmąkart po praeitą savaitę įvykdytos atakos, tikriausiai nusinešusios šimtus žmonių gyvybių, pareiškė, kad ją galėjo surengti tik B.al Assado pajėgos. 

Tačiau Damaskas neketina pasiduoti dėl gresiančio karinio atsako: režimo pareigūnai žadėjo atremti bet kokią ataką „netikėtomis“ priemonėmis, o Sirijos sąjungininkės Rusija ir Iranas perspėjo sunkiomis pasekmėmis. 

Didžioji Britanija ir Prancūzija taip pat pasisakė už jėgos panaudojimą Sirijoje, tuo tarpu Baltieji rūmai pažadėjo šią savaitę pateikti išslaptintų įrodymų, kurie esą byloja, jog rugpjūčio 21-osios cheminė ataka buvo Damasko režimo pajėgų darbas. 

Baltieji rūmai neabejoja dėl ginklo panaudojimo

Jungtinės Valstijos antradienį pažadėjo paskelbti savo žvalgybos išvadas dėl prieš savaitę Sirijoje įvykdytos cheminės atakos ir sakė, jog „absurdiška“ kaltinti ką nors kitą nei B.al Assado režimą. 

Akcentuodami signalus, kad laukiami JAV kariniai veiksmai būtų riboto masto, Baltieji rūmai nurodė, kad nesiekia sukelti „režimo pasikeitimo“ Sirijoje, ir atsisakė pasakyti, ar sieks Jungtinių Tautų (JT) mandato tokiam smūgiui. 

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, jog „niekam, kas vertina logiškai, neturėtų kilti abejonių, kad Sirijos režimas yra atsakingas už cheminių ginklų panaudojimą rugpjūčio 21 dieną prie Damasko“. 

„Užuominos, jog yra kokių nors abejonių dėl to, kas yra už tai atsakingas, yra tokios pat absurdiškos“, kaip ir argumentai, kad tos atakos iš viso nebuvo, sakė jis. 

J.Carney komentarai atrodo kaip naujas JAV užsipuolimas Sirijos sąjungininkės Rusijos atžvilgiu. 

Maskva suabejojo JAV teiginiais, kad prezidento B.al Assado režimas yra atsakingas už siaubingą praėjusios savaitės cheminę ataką prieš civilius gyventojus, kai, kaip manoma, žuvo šimtai žmonių. 

Nors pareigūnai tvirtina, kad prezidentas Barackas Obama dar nepriėmė sprendimo dėl to, kaip reaguoti į tą ataką, Vašingtone beveik neabejojama, kad jis nuspręs suduoti ribotos apimties karinį smūgį taikiniams Sirijoje. 

Pareigūnai teigia, kad po kelis mėnesius trukusio vengimo įsitraukti į dar vieną karą Artimuosiuose Rytuose jų veiksmais siekiama tik nubausti B.al Assadą už cheminių ginklų panaudojimą, kuriuo, pasak jų, buvo pažeistos tarptautinės normos. 

Pasak pareigūnų, galimų JAV veiksmų nereikėtų vertinti kaip intervencijos į įnirtingą Sirijos pilietinį karą ar bandymo tiesiogiai nuversti B.al Assado režimą. 

JT ginklų ekspertai atnaujino tyrimą dėl cheminių ginklų

 Jungtinių Tautų (JT) inspektoriai trečiadienį išvyko į vietą Damaske, kur, kaip įtariama, buvo įvykdytos atakos panaudojant cheminius ginklus, nors dieną prieš tai saugumo sumetimais buvo sustabdę savo misiją, pranešė AFP fotografas. 

Ginklų ekspertų komanda įsėdo į šešis automobilius. Į kurią vietą jie ketino vykti, neaišku. 

Pirmadienį pradėję savo misiją inspektoriai susidūrė su snaiperių ugnimi, bet vis tiek sugebėjo aplankyti dvi lauko ligonines Moadamijet al Šame į pietvakarius nuo Damasko ir surinkti įrodymus apie įtariamas praėjusios savaitės chemines atakas. 

Tačiau antradienį jie negalėjo nuvykti į antrą vietą Rytų Gutoje Sirijos sostinės šiaurės rytų pakraštyje, nes nebuvo galima užtikrinti jų saugumo. 

Prezidento B.al Assado režimo oponentai sako, kad daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių mirė, kai jo pajėgos rugpjūčio 21 dieną paskleidė toksines dujas dviejuose rajonuose. Režimas šiuos kaltinimus kategoriškai atmeta. 

B.Obama raginamas prašyti Kongreso pritarimo kariniams veiksmams

Dešimtys JAV įstatymų leidėjų paragino prezidentą Baracką Obamą tartis su Kongresu ir prašyti jo leidimo surengti karinę intervenciją Sirijoje. 

Keli įstatymų leidėjai stengėsi įjungti stabdžius procese, kurį respublikonas Kongreso narys Scottas Rigellas, parengęs laiško B.Obamai juodraštį, įvardijo potencialiu prezidento įgaliojimų viršijimu, jeigu jis nuspręs atakuoti Siriją dar negavęs sutikimo iš Kapitolijaus. 

Kongresas atostogaus iki rugsėjo 9-osios, bet „nariai gali susirinkti jūsų prašymu“, S.Rigellas rašo savo laiške, kurį iki antradienio pasirašė 40 įstatymų leidėjų, įskaitant šešis demokratus. 

„Esame pasiruošę grįžti į sesiją, apsvarstyti mums pateiktus faktus ir pasidalyti sprendimų našta dėl JAV įsitraukimo į sparčiai eskaluojamą Sirijos konfliktą“, – pridūrė jis. 

S.Rigellas ir kiti nepritaria scenarijui, kad sprendimas panaudoti jėgą būtų paskelbtas prezidento įsaku be Atstovų Rūmų ir Senato sutikimo, kaip nutiko prieštaringai vertinamo konflikto Libijoje atveju. 

Nors Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edas Royce'as pasmerkė cheminių ginklų naudojimą kaip „peržengiantį visas ribas“, jis perspėjo, kad JAV intervencija gali lemti Sirijos krizės „eskalavimą“. 

B.Obamos „administracija turėtų kreipti į Kongresą ir paaiškinti savo planus“, nurodė E.Royce'as. 

„Pasekmės per didelės, kad Kongresas būtų paliktas nuošalyje“, – pažymėjo jis. 

1973 metų Rezoliucija dėl karo įgaliojimų ragina prezidentus siekti Kongreso patvirtinimo bet kokiam JAV karių pasiuntimui į „karo veiksmus“, trunkančius ilgiau nei 60 dienų. 

Dauguma prezidentų ignoravo reikalavimą siekti tokio leidimo – jie pasirinkdavo tiesiog informuoti Kongresą apie savo sprendimus. 

Baltųjų rūmų atstovas J.Carney antradienį sakė, kad su Kongreso nariais konsultuojamasi, o įstatymų leidėjai, tarp jų Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris pripažino, kad jie yra informuojami apie potencialius veiksmus. 

J.Carney nenurodė, kad B.Obama sieks JAV Kongreso pritarimo kariniams veiksmams, kurie, kaip mano ekspertai, bus sparnuotųjų raketų smūgiai Sirijos kariniams objektams. 

Tačiau tiek demokratai, tiek respublikonai reiškė susirūpinimą dėl bet tokių didelio masto karinių veiksmų, akcentuodami nestabilumą Artimųjų Rytų regione ir potencialų antiamerikietiškų nuotaikų sustiprėjimą šiuo itin opiu metu. 

„Nors cheminių ginklų panaudojimas kelia didelį nerimą ir yra nepriimtinas, manau, kad nėra jokio karinio sprendinio sudėtingai Sirijos krizei, – sakė Atstovų Rūmų narė demokratė Barbara Lee. – Kongresas turi surengti išsamius debatus, prieš Jungtinėms Valstijoms imantis bet kokių karinių veiksmų Sirijoje – arba kitur.“ 

Kai kurie įstatymų leidėjai, tarp jų respublikonai senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas bei Senato demokratas Billas Nelsonas pasisako už karinį smūgį, bet kitų pozicija išlieka santūresnė. 

J.Carney atmetė prielaidą, kad ši intervencija rengiama tam, kad būtų pakeistas Sirijos režimas, bet S.Rigellas reikalavo, kad administracija paaiškintų, ko tikimasi pagal jos suplanuotą scenarijų. 

„Kaip tai atrodys po mėnesio, šešių mėnesių, po metų?“ – S.Rigellas sakė naujienų agentūrai AFP. 

Pasak jo, skeptiška Kongreso pozicija dėl galimybės paveikti Sirijos konflikto baigtį yra „garantuota“, atsižvelgiant į tai, jog esama daug nežinomų veiksnių, įskaitant faktą, kad B.al Assadą prie Sirijos valdžios vairo pakeisiančios jėgos nebūtinai būtų draugiškos Jungtinėms Valstijoms. 

B.Obama ir D.Cameronas neabejoja dėl cheminio ginklo

Britų ministro pirmininko D.Camerono biuras trečiadienį paskelbė, kad nei jis, nei JAV prezidentas Barackas Obama neabejoja, kad Sirijos prezidento B.al Assado režimas panaudojo cheminius ginklus prieš savo žmones. 

„Abu lyderiai sutarė, jog visa prieinama informacija patvirtina, kad įvyko ataka (panaudojant) cheminius ginklus, ir pažymėjo, kad net Irano prezidentas bei Sirijos režimas tai pripažino“, - sakė Dauningstrito atstovas po antradienį vakare įvykusio telefoninio D.Camerono ir B.Obamos pokalbio. 

„Abu jie sutiko, jog neturi abejonių, kad atsakingas yra Assado režimas“, - pridūrė atstovas.

 Didžioji Britanija pateiks JT Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą, kuriame „smerkiama cheminių ginklų ataka, įvykdyta Sirijos prezidento Basharo al Assado“ ir leidžianti imtis priemonių civiliams gyventojams apsaugoti nuo Damasko režimo veiksmų, trečiadienį nurodė ministras pirmininkas Davidas Cameronas

„ Ši rezoliucija bus pasiūlyta per penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių susitikimą vėliau šiandien Niujorke“, – sakoma D.Camerono pranešime socialiniame tinkle „Twitter“, Vakarų valstybėms ruošiantis galimiems kariniams veiksmams prieš Sirijos režimą. 

„Visuomet sakydavome, jog norime, kad JT Saugumo Taryba tesėtų savo įsipareigojimus dėl Sirijos. Šiandien jie turi galimybę tai padaryti“, - sakė D.Cameronas. 

Dauning Strito atstovė sakė, kad projektas susijęs su JT chartijos 7-uoju skyriumi ir kad juo siekiama apsaugoti civilius gyventojus nuo cheminių ginklų, kuriuos, kaip teigia Vakarų valstybės, B.al Assado pajėgos panaudojo per praėjusios savaitės ataką prie Sirijos sostinės. 

Al Qaeda“ žada keršto ugnikalnį

Su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė pagrasino surengti „keršto ugnikalnį“ prieš Sirijos vyriausybės saugumo ir karinius taikinius, atsakant į numanomą nuodingųjų dujų ataką netoli Damasko, antradienio vakarą pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Monitoring Group“. 

Viena grupuotė „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kuopelė savo pranešime, paskelbtame po susitikimo su aštuoniomis Sirijos grupuotėmis, pareiškė, kad nubaus Siriją už virtinę žudynių, įskaitant praeitą savaitę įvykdytą numanomą cheminę ataką. 

„Frakcijų susirinkimas nusprendė surengti invaziją „Keršto ugnikalnis“, atsakant į režimo žudynes prieš mūsų žmones Rytų Gutoje, iš kurių vėliausios buvo žudynės panaudojus cheminius ginklus“, – SITE citavo pranešimą, datuotą rugpjūčio 26-ąją. 

„Jos nusprendė smogti pagrindiniams režimo objektams kalėjimu paverstame Damaske, įskaitant saugumo tarnybas, palaikymo ir aprūpinimo punktus, mokymo centrus ir infrastruktūrą“, – sakoma ISIL pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.