JAV kol kas neplanuoja nutraukti karinės pagalbos Egiptui

JAV gynybos

Egiptą vis dar kankina neramumai.<br>AP nuotr.
Egiptą vis dar kankina neramumai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:10 PM

Anksčiau šį mėnesį JAV pasmerkė tai, kad Egipto saugumo pajėgos šaudė į protestavusius nušalintojo prezidento Mohamedo Mursi šalininkus. Slopinant tuos protestus žuvo beveik tūkstantis žmonių.

„Laikinoji vyriausybė turi grįžti į susitaikymo kelią, sustabdyti smurtą, grąžinti Egiptą į ekonominių, demokratinių reformų kelią, - sakė Ch.Hagelis interviu BBC, kuris buvo parodytas trečiadienį. - Dabar, ar tai geriausia daryti nutraukiant visą pagalbą?“

„Galbūt galiausiai taip įvyks, bet aš nemanau, kad galima tokios prieigos laikytis nuo pradžių; reikia reaguoti ir mes aiškiai pasakėme, ką įvykstant norėtume pamatyti“, - sakė Ch.Hagelis, kuris atvyko į Brunėjų dalyvauti regiono gynybos ministrų susitikime.

Ch.Hagelis neatmetė galimybės galiausiai nutraukti 1,3 mlrd. dolerių metinę karinę pagalbą Egiptui, bet pabrėžė dešimtmečius trunkančio aljanso su Egiptu išlaikymo svarbą ir sakė, kad šis aljansas yra stabilumo šaltinis, remiantis JAV interesus.

„Daug metų palaikėme stiprią partnerystę su Egiptu, pradedant taikos sutartimi tarp Izraelio ir Egipto, kuriai JAV tarpininkavo 1979 metais ir kuri iš esmės neleido regionui įsivelti į regioninį karą, - sakė jis. - Egiptas suvaidino atsakingą to dalį, buvo labai atsakingas partneris“.

Jungtinės Valstijos „nebūtinai sutinka su vyriausybės formomis, diktatūromis, bet mes nenorėtume matyti santykių su tokia didele ir svarbia šalimi kaip Egiptas dezintegracijos“, pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį