JT didžiosios šalys pradeda derybas dėl Sirijos rezoliucijos

Tyrimui reikia laiko

Inspektoriai apklausia nuo atakų nukentėjusius žmones.<br>"Reuters" nuotr.
Inspektoriai apklausia nuo atakų nukentėjusius žmones.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 28, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:49 PM

Didžioji Britanija nori, kad rezoliucija leistų imtis „visų reikiamų priemonių civiliams gyventojams apsaugoti“, tačiau Rusija matyt griežtai priešinsis Vakarų planuojamiems smūgiams į Sirijos vyriausybės objektus, gavus pranešimų apie vyriausybės pajėgų praėjusią savaitę panaudotus cheminius ginklus netoli Damasko.

Prieš tai Sirijos ministras pirmininkas Waelas al-Halqi pareiškė, kad jo šalis įsiveržėliams taps kapinėmis, jeigu bus karinė intervencija.

Sirija...nustebins agresorius, kaip ji nustebino juos“ 1973 metais per Jom Kipuro karą, kai arabų pajėgos sudavė staigų smūgį Izraeliui, ir „taps įsiveržėlių kapinėmis“, taip, anot valstybinės televizijos, sakęs premjeras.

Tyrimui reikia laiko

Jungtinių Tautų ginklų ekspertai trečiadienį grįžo iš Damasko priemiesčio, kuriame, kaip įtariama, buvo įvykdyta antra cheminė ataka, prieš dieną atidėję savo darbą dėl saugumo, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Rajoną kontroliuojantys sukilėliai sakė, kad inspektoriai į Rytų Gutos priemiestį, vieną iš rajonų, kuriame, kaip įtariama, praėjusią savaitę buvo panaudoti cheminiai ginklai, atvyko šešiais automobiliais.

Į šiaurės rytus nuo Damasko esančioje Rytų Gutoje juos saugojo sukilėlių kovotojai, pranešė Sirijos revoliucijos generalinės komisijos atstovas.

Pirmadienį į šį rajoną vykusius JT inspektorius apšaudė nežinomi snaiperiai, kurių paleistos kulkos apgadino pirmojo kolonoje automobilio padangas ir priekinį stiklą, informavo JT.

Tą pačią dieną inspektoriams pavyko patekti į Muadamijeto Šamo rajoną Damasko pietvakariuose ir paimti mėginių iš šios vietovės, kurioje, kaip įtariama, rugpjūčio 21 dieną taip pat buvo panaudoti cheminiai ginklai.

Tačiau antradienį, kaip planuota, inspektoriai negalėjo sugrįžti į Rytų Gutą, nes nepavyko užtikrinti jų saugumo.

13 JT inspektorių ir septyni vertėjai su pagalbiniais darbuotojais į Siriją atvyko rugpjūčio 18 dieną tirti, ar per visą 29 mėnesius užsitęsusį ir daugiau nei 100 tūkst. gyvybių nusinešusį konfliktą nebuvo panaudoti cheminiai ginklai.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas trečiadienį pareiškė, kad inspektoriams prireiks keturių dienų tyrimui dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje užbaigti.

Inspektorių surinkti duomenys bus išanalizuoti ir tyrimo rezultatai bus perduoti JT Saugumo Tarybai dėl „bet kokių veiksmų, kurių, jos nuomone, reikia imtis“.

Sukilėliai keršija

JT atstovas Martinas Nesirky sakė, kad JT vadovas galvoje turėjo keturias darbo dienas, vadinasi, inspektorių misija gali užtrukti bent iki penktadienio.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai svarsto potencialią karinę intervenciją Sirijoje dėl įtariamo cheminių ginklų panaudojimo.

Prezidento Basharo al Assado režimo priešininkai sako, kad per rugpjūčio 21 dienos ataką, vyriausybės pajėgoms panaudojus nuodingąsias dujas Rytų Gutoje ir Muadamijoje, žuvo daugiau nei 1 tūkst. 300 žmonių, tarp jų buvo ir vaikų.

Damasko režimas šiuos kaltinimus kategoriškai atmeta.

Sirijos sukilėliai trečiadienį pranešė paleidę raketas „Katiuša“ į vyriausybės pajėgų pozicijas Damasko centre, keršydami už Sirijos režimo pajėgų surengtą cheminių ginklų ataką prieš civilius gyventojus.

Tuo tarpu Vakarų galingosios valstybės ruošiasi imtis karinių veiksmų prieš prezidento Basharo al Assado režimą, įtariamą praėjusią savaitę sostinės priemiestyje panaudojus cheminius ginklus, nuo kurių, kaip pranešama, žuvo šimtai žmonių.

Opozicijos aktyvistai išplatino filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip paleidžiamos, pasak jų, dvi vietoje pagamintos raketos „Katiuša“, „atsakant į cheminiais ginklais įvykdytas žudynes Rytų Gutoje“.

Sukilėliai tai pat iš minosvaidžių apšaudė oro pajėgų žvalgybos būstinę rytinėje Damasko dalyje, tačiau žmonės per išpuolį nenukentėjo, nurodė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Išpuolis buvo įvykdytas praėjus kelioms valandoms po to, kai vyriausybės pajėgos paleido dvi raketas tipo „žemė-žemė“ į Damasko rytinį Džobaro priemiestį, kur prasidėjo susirėmimai, ir į Kadamą, pranešė Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija.

Pasak pranešimo, panašūs išpuoliai apyaušriu buvo surengti ir Rytų Gutoje, viename iš dviejų Damasko priemiesčių, kuriuose, kaip pranešama, rugpjūčio 21 dieną buvo įvykdyta cheminė ataka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.