Žemėlapis: iš kur Vakarai gali pulti Siriją ir galimos karinės strategijos

Visi signalai iš Vašingtono ir Londono liudija, kad kariniai veiksmai prieš Siriją yra labai tikėtini. Rengiami nenumatytų atvejų planai, peržiūrimi potencialių taikinių sąrašai, į pozicijas perkeliama įvairi karinė technika, rašo BBC.

Prancūzų lėktuvnešis „Charles de Gaulle“ šiuo metu yra Tulone, Viduržemio jūros vakarinėje dalyje. Jis gali pajudėti bet kuriuo metu.<br>„Reuters“ nuotr.
Prancūzų lėktuvnešis „Charles de Gaulle“ šiuo metu yra Tulone, Viduržemio jūros vakarinėje dalyje. Jis gali pajudėti bet kuriuo metu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2013, 11:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:43 PM

JAV karinis jūrų laivynas perkėlė keletą laivų, tarp jų – keturis raketomis ginkluotus eskadrinius minininkus rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir galbūt raketinį povandeninį laivą.

Potenciali raketų paleidimo platforma yra ir britų Trafalgaro klasės povandeninis laivas.

Jeigu prireiktų – du JAV lėktuvnešiai galėtų pradėti oro antskrydžius, gali būti naudojamos ir sausumos bazės Turkijoje ir Kipre. Galėtų prisijungti ir Prancūzijos karinės oro pajėgos.

Tačiau kokių karinių veiksmų bus imamasi? Kokios galimos rizikos? Kokios priežastys slypi už tokių veiksmų? Ir ko gero svarbiausia – kaip Vakarų kariniai veiksmai gali prisidėti prie Sirijos krizės sprendimo, ir ar iš viso gali?

Karinės pajėgos, kurios gali būti panaudotos prieš Siriją:

* Keturi JAV eskadriniai minininkai - „USS Gravely“, „USS Ramage“, „USS Barry“ ir „USS Mahan“ – yra rytinėje Viduržemio jūros dalyje, ginkluoti sparnuotosiomis raketomis.

* Sparnuotosios raketos taip pat gali būti paleistos iš povandeninių laivų, taip pat ir iš Didžiosios Britanijos Trafalgaro klasės laivo. „HMS Tireless“ savaitgalį buvo matytas Gibraltare.

* Turkijos oro pajėgų bazės Incirlike ir Izmire, taip pat Jordanijoje, gali būti naudojamos antskrydžiams.

* Regione gali būti panaudoti du lėktuvnešiai - „USS Nimitz“ ir „USS Harry S Truman“.

* Regione jau anksčiau dislokuota Karališkojo jūrų laivyno specialiųjų operacijų pajėgų grupė – joje yra sraigtasparnių nešėjas „HMS Illustrious“ ir fregatos „HMS Montrose“ bei „HMS Westminster“.

* Taip pat gali būti naudojama Karališkųjų oro pajėgų Akrotiri oro pajėgų bazė Kipre.

* Prancūzų lėktuvnešis „Charles de Gaulle“ šiuo metu yra Tulone, Viduržemio jūros vakarinėje dalyje.

* Prisijungti gali ir Prancūzijos naikintuvai „Raffale“ bei „Mirage“ iš Al-Dhahra oro pajėgų bazės Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Karinių operacijų spektras, iš kurio gali rinktis JAV ir britų politiniai lyderiai, labai platus – pradedant trumpais, stipriais smūgiais į taikinius Sirijoje (tai ko gero labiausiai tikėtina), baigiant plataus masto intervencija, apimančia ir sausumos karius, kuria būtų bandoma sustabdyti šalyje pilietinį karą.

Lėtesnių karinių veiksmų priešininkai baiminasi to, ką šie veiksmai gali išprovokuoti. Vakarų karinės pajėgos gali įsitraukti į užsitęsusią kovą, visa tai gali išvirsti į antrą Iraką ar Afganistaną.

JAV generolas Martinas Dempsey dar liepos viduryje laiške senatoriui Carlui Levinui pateikė gana išsamią nuomonę apie galimus karinių veiksmų Sirijoje variantus. Tai vienas autoritetingiausių Pentagono vertinimų iš tų, kurie yra neslapti ir prieinami viešai.

1. Ribotos trukmės kariniai smūgiai iš nuotolio

Jų tikslas būtų atkreipti prezidento Basharo al Assado dėmesį ir įtikinti jį ateityje nebenaudoti cheminio ginklo. Tarp taikinių gali būti kariniai objektai, glaudžiai susiję su režimu – pavyzdžiui, elitinių dalinių būstinės ar kareivinės.

Gali būti taikoma ir į raketų gamyklas. Bet čia reikalingas atsargumas, kad nebūtų pataikyta į cheminio ginklo gamybos vietas – tuomet nuodingų chemikalų nutekėjimas galėtų padaryti dar didesnę žalą.

Gali būti taikoma į oro gynybos pajėgas bei vadovybės centrus, taip įspėjant, kad Vakarai turi galimybių, jei reikės, imtis karinių veiksmų ir ateityje.

Šio pasirinkimo varianto esmė – kad būtų veikiama greitai, su mažiausia rizika Vakarų karinėms pajėgoms. Turėtų būti pasirenkami tokie ginklai, kaip „Tomahawk“ sparnuotosios raketos, paleidžiamos iš JAV karinio jūrų laivyno laivų bei JAV ir galbūt Didžiosios Britanijos povandeninių laivų.

Veiksmai gali būti papildyti iš oro paleidžiamomis raketomis, bet vėlgi tai turėtų būti daroma iš nuotolio (raketos paleidžiamos ne iš Sirijos oro erdvės). Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos oro pajėgos gali bombarduoti taikinius Sirijoje iš savo bazių, kaip jau buvo daroma per Libijos krizę ir, prancūzų atveju, Malyje.

2. Skubi parama Sirijos opozicijai

Generolas M.Dempsey šį variantą pateikė kaip pirmąjį. Tai apimtų opozicijos pajėgų apmokymus ir konsultavimą. Tai būtų jau daromo darbo pratęsimas.

Tačiau šis metodas jau žlugo dėl augančio opozicijos susiskaldymo ir baimės Vakaruose, kad geriausi kovotojai gali būti susiję su Al Qaeda tipo organizacijomis.

3. Neskraidymo zonos nustatymas

To tikslas būtų užkirsti kelią Sirijos valdžiai naudoti oro pajėgas bombarduoti maištininkus žemėje ir tiekti paramą izoliuotoms bazėms šalies teritorijoje. Dėl to greičiausiai reikėtų išardyti Sirijos gynybos sistemą, taip pat reikalingos pajėgos, galinčios numušti Sirijos karinius lėktuvus, pasirodančius danguje.

Apie tokią neskraidymo zoną buvo diskutuojama daugiau kaip metus, ir iš principo tam nepritarta. Sirijos gynybos sistema prieš pilietinį karą buvo galinga ir gerai integruota. Joje – daug sovietinės eros ginklų, bet daug ir kur kas modernesnių rusiškų gynybinių sistemų.

Tačiau šios sistemos kaip visumos efektyvumas yra abejotinas. Teritorijų užleidimas maištininkams reiškia, kad valdžia praradusi tam tikras strategines pozicijas. Taip pat Izraelio karinės pajėgos pademonstravo, kad gali nebaudžiamai apšaudyti taikinius Sirijos teritorijoje (nors kai kurios šių atakų galėjo būti surengtos pasitelkus nuotolinius ginklus).

Yra aišku, kad neskraidymo zonos nustatymas Jungtinėms Valstijoms būtų labiau rizikingas, reikėtų surinkti nemažas pajėgas ir išlaikyti ten ilgą laiką – tai būtų ne tik kariniai lėktuvai, bet ir tanklaiviai, lėktuvai su aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemomis (AWACS), ir taip toliau.

4. Buferinės zonos sukūrimas

Tai idėja sukurti „rojų“ Sirijos viduje – greičiausiai šalia sienų su Turkija ir Jordanija. Iš tų zonų galėtų veikti maištininkai, čia galėtų trauktis pabėgėliai. Apie šią galimybę taip pat buvo anksčiau diskutuojama, bet nepritarta.

Tokioms saugumo oazėms reikalinga įkurti ir ribotą neskraidymo zoną, kiltų rimtas klausimas, kaip tai gali būti ginama ant žemės. Pavyzdžiui, jeigu Sirijos valdžios pajėgos apšaudytų zoną, kas tada?

Kita idėja, apie kurią kartais užsimenama – nevažinėjimo zona. Tai būtų efektyvi priemonė apriboti prezidento Assado antžeminių pajėgų naudojimą. Bet tam ir vėl būtų reikalingos oro pajėgos, ir šis variantas atrodo panašus į plataus masto karo Sirijoje pradžią.

5. Sirijos cheminio ginklo arsenalo kontrolė

Tai buvo ketvirtasis generolo M.Dempsey pateiktas variantas, kaip užkirsti cheminio ginklo naudojimo ir platinimo galimybes. Tai galėtų būti padaryta sunaikinant Sirijos cheminio ginklo atsargas, taip pat kliudant jį transportuoti ir konfiskuojant pagrindinius įrenginius. Bet tam reikėtų didelio JAV įsikišimo, taip pat ir sausumos karių, bei neribotos trukmės.

Iš generolo M.Dempsey laiško aišku, kad jis apskritai yra prieš karinius veiksmus. Tačiau tai, suprantama, buvo dar iki cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje. Panašiausia, kad bus pasirinktas pirmasis karinės jėgos panaudojimo būdas – trumpas ir stiprus karinis smūgis, pasiunčiantis žinutę Sirijos režimui.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.