Rusai gąsdino, kad Amerikos bombos ant Sirijos kris šiąnakt

Rusijos žiniasklaida spėjo, kad naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Amerika pradės karinius veiksmus prieš Siriją. Tačiau jų spėjimai nepasitvirtino, o balsavimas Didžiojoje Britanijoje dar labiau sumaišė delsiančios JAV kortas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 12:02 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:12 PM

Rusų žiniasklaida, kalbėdama apie galimą ataką, rėmėsi keliais požymiais.

Ketvirtadienį britų parlamentas susirinko į neeilinį posėdį, kuriame vyko audringi debatai dėl padėties Sirijoje, o premjeras Davidas Cameronas prabilo apie pasaulio atsaką. Jungtinės Tautos (JT) skubiai atšaukė savo inspektorius iš tos šalies. Tapo aišku, kad dauguma JT Saugumo Tarybos narių palaiko amerikiečių siekį nubausti Siriją valdantį režimą, kuris įtariamas panaudojęs cheminį ginklą prieš savo piliečius.

Rusijos naujienų portalas kommersant.ru teigia, kad visa tai rodo, jog Amerikos bombos Siriją griaus jau šiąnakt. Tačiau Didžiosios Britanijos parlamentarai nepritarė intervencijos į Siriją galimybei.

Antras rimtas požymis - amerikiečiai aktyviai telkia karines pajėgas. Karinis jūrų laivynas perdislokuoja jau penktąjį eskadrinį minininką rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Prieš tai amerikiečių analitikai spėjo, kad smūgis Sirijai būtų suduotas iš keturių 6-osios flotilės minininkų. Kitaip tariant, dabar Viduržemių jūroje karinių laivų yra daugiau nei tikėtasi. 

Valdomomis raketomis ginkluotas eskadrinis minininkas „USS Stout“ plaukia pakeisti laivą „USS Mahan“. Abu minininkai gali kurį laiką likti minėtame rajone. 

Kiti trys JAV eskadriniai minininkai – „Ramage“, „Barry“ ir „Gravely“ – raižo Viduržemio jūrą skersai išilgai ir gali paleisti savo raketas „Tomahawk“ į Siriją, jei bus prezidento Baracko Obamos įsakymas. Amerikos karo laivynas laiko griežtoje paslaptyje, kiek raketų „Tomahawk“ turi kiekvienas laivas. Manoma, kad jų gali būti 45.

Didžioji Britanija į bazę Kipre pasiuntė šešis „RAF Typhoon“. Naikintuvai ketvirtadienį buvo dislokuoti britų Akrotirio karinėje bazėje Kipre. 

Pritarimą Amerikos ir Didžiosios Britanijos vadovų pozicijai jau išreiškė Prancūzija, Vokietija, Turkija, Australija.

Sirijos režimą gina Kinija ir Rusija. Pastaroji dėl Amerikos ir sąjungininkų veiksmų ne tik burba, tačiau ir ėmėsi veiksmų: evakavo Sirijoje esančius Rusijos piliečius, o į Viduržemio jūros rytinę dalį pasiuntė du karo laivus.

Artimuosiuose Rytuose padėtis aštrėja ne dienomis, bet valandomis. Vis aiškiau, kad karinis konfliktas - neišvengiamas. Todėl Sirijoje visu pajėgumu vyksta pasiruošimas gresiančiam Vakarų kariniam smūgiui. 

Ministras pirmininkas Waelas al-Halki specialiame vadovybės narių iš Damasko ir regionų posėdyje pareikalavo mobilizuoti visas jėgas. Tikslas - garantuoti gyventojų aprūpinimą geriamuoju vandeniu, maisto produktais, medikamentais ir nafta, taip pat užtikrinti elektros ir ryšio tinklų darbą.

Iš kur Vakarai gali pulti Sirija ir kokios strategijos gali būti panaudotos - skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.