Ekspertų klaidos kaina Sirijoje - didžiulė

Svariu svertu diskusijose, ar bausti ir kaip cheminį ginklą tariamai panaudojusią Siriją, taps vakar darbą šalyje baigusių Jungtinių Tautų (JT) inspektorių išvados. Tiesa, jose nebus nurodyta kaltoji pusė.

Mėginius iš įtariamos dujų atakos vietos turi paimti tik patys JT inspektoriai.<br>AP nuotr.
Mėginius iš įtariamos dujų atakos vietos turi paimti tik patys JT inspektoriai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:28 PM

Netoli Damasko darbavęsi cheminių ginklų ekspertai jau gali turėti atsakymų į klausimus, kas iš tikrųjų nutiko Sirijoje rugpjūčio 21 dieną.

Dalį tyrimų jie atliko per penktadienio naktį Damasko viešbutyje. Šeštadienį tyrėjų grupė išvyko iš Sirijos.

Tačiau tarptautinei bendruomenei inspektorių darbo rezultatų reikės palaukti, remdamasis „Reuters” ir BBC informacija rašo  „Lietuvos rytas“.

Sirijoje paimti mėginiai bus tikrinami įvairiose Europos laboratorijose siekiant išsiaiškinti, ar netoli Damasko išties buvo įvykdyta cheminė ataka.

Su pirminiais inspektorių darbo rezultatais šį savaitgalį bus supažindintas tik JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Negana to, inspektoriai neieško kaltųjų. Jie gali tik pateikti įkalčius ir nurodyti, kokia amunicija buvo panaudota.

Mėginius ėmė tik patys

Nuo pirmadienio iki penktadienio netoli Damasko, kur per įtariamą cheminę ataką žuvo mažiausiai 355 žmonės, darbavęsi JT inspektoriai patiria didžiulį spaudimą.

Jie turi padaryti viską, kas įmanoma, kad jų darbo rezultatai vėliau atlaikytų nepatiklius žvilgsnius ir skrupulingas analizes.

Tad paimtų mėginių saugojimas – svarbiausia cheminių ginklų ekspertų užduotis. Inspektoriai taip pat turi užtikrinti, kad jų rankose neatsidurtų suklastotų mėginių.

Medikas Abu Akramas, padėjęs JT inspektoriams dirbti lauko ligoninėje, nustebo, kai ekspertai atsisakė paimti per rugpjūčio 21-osios ataką mirusių ir pagal musulmonų tradiciją per parą palaidotų žmonių kraujo mėginius ir raketų fragmentus.

Bet jei ekspertai būtų pasielgę priešingai, jie būtų sulaužę įrodymų rinkimo, saugojimo, disponavimo jais ir analizės taisykles. Pagal jas mėginius turi paimti tik patys inspektoriai.

„Tad jie paėmė kitų mėginių – žemės, baldų ir drabužių liekanų. Mes taip pat jiems davėme gyvūnų kūnų – pavyzdžiui, per chemines atakas nugaišusių vištų”, – pasakojo A.Akramas.

Ribojo darbo priemonės

Švedų mokslininko Ake Sellströmo vadovaujama inspektorių komanda, atvykusi į įvykio vietą, pasidalijo poromis.

Vienos jų kalbino aukas ir ligoninėse ėmė kraujo bei šlapimo mėginius.

Kitos poros rinko purvo ir galimų cheminių ginklų liekanų mėginius. O vietoje, į kurią esą pataikė raketa, inspektoriai dėvėjo specialius kostiumus, dujokaukes, turėjo oro jutiklius, buvo apsiavę batus, kurie aptraukti spalvą keičiančiu popieriumi. Jo spalva pakinta aptikus toksinių medžiagų.

„Jeigu cheminiai ginklai buvo panaudoti, mano nuomone, komanda gali gauti arba jau gavo tai patvirtinančių įrodymų”, – kalbėjo nusiginklavimo ekspertas Ralfas Trappas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad inspektoriai Sirijoje galėjo naudotis tik būtiniausiais kilnojamaisiais instrumentais.

Tad ekspertai galėjo ištirti tiktai vadinamuosius aplinkos mėginius – purvą, amunicijos fragmentus, cheminių medžiagų liekanas.

Laukia JT žingsnių

Sirijoje dirbusių 20 inspektorių komanda, kurioje yra ir Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) atstovų, jau greičiausiai tikrino mėginius ieškodami zarino, iprito dujų ar kitų nuodingų medžiagų.

Cheminių ginklų ekspertas Dieteris Rothbacheris, iki 2009-ųjų dirbęs OPCW ir apmokęs kai kuriuos JT inspektorių komandos narius, irgi mano, kad ekspertai jau turi kai kuriuos analizės rezultatus.

„Dabar, žinoma, kyla klausimas, kaip Jungtinės Tautos elgsis su šiais duomenimis”, – kalbėjo D.Rothbacheris.

Tolesni JT veiksmai iš tiesų svarbūs. Mat nors Vašingtonas jau pareiškė esantis įsitikinęs, kad Sirijos režimo pajėgos panaudojo cheminius ginklus prieš civilius, daugelis kitų vyriausybių neskuba daryti išvadų ir laukia, ką pasakys JT.

Anot organizacijos generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono, ekspertai paliks Siriją šiandien, o tada JT Saugumo Taryba svarstys jų darbo rezultatus.

Prisimenamos klaidos prieš Irako karą

Irako karo šmėkla sužlugdė Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono planus prisidėti prie galimų karinių smūgių Sirijai.

Šalies Bendruomenių rūmai ketvirtadienio vakarą nedidele balsų persvara atmetė Vyriausybės prašymą suteikti leidimą tokiems veiksmams. Balsavimo rezultatai gali sukelti įtampą tarp Londono ir Vašingtono.

Parlamento sprendimas tapo žeminančiu pralaimėjimu ir D.Cameronui. Tai veikiausiai pakenks jo viltims būti perrinktam 2015 metais.

D.Cameronui įtvirtinti Jungtinės Karalystės kaip patikimiausios JAV karinės sąjungininkės įvaizdį sutrukdė kartūs prisiminimai apie Londono įtraukimą į karą Irake 2003 metais.

Tada Tony Blairo vyriausybė padėjo JAV įsiveržti į Iraką dėl klaidingos žvalgybininkų prielaidos, kad Saddamas Husseinas turi masinio naikinimo ginklų. Vėliau paaiškėjo, kad jų Irake bent jau po invazijos nebuvo.

Jungtinės Karalystės parlamentarams atmetus vyriausybės raginimą suduoti karinius smūgius Sirijai, JAV ieško kitų partnerių ir neatmeta galimybės veikti prieš Damaską vienašališkai.

Vašingtonas jau pareiškė esantis įsitikinęs, kad Sirijos režimo pajėgos panaudojo cheminius ginklus prieš civilius. Veikti prieš Damaską, regis, beveik apsisprendė ir Paryžius.

Prancūzijos prezidentas François Hollande’as pareiškė, kad potencialiems kariniams smūgiams Sirijai gali būti pasirengta iki kito trečiadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.