Prieš ataką Sirijoje B.Obama nori Kongreso paramos (papildyta)

JAV lyderis patvirtino, kad nusprendė, jog šalis turi imtis karinių veiksmų prieš Siriją, taip atsakydama į Damasko režimo cheminio ginklo panaudojimą.

„Aš sieksiu gauti sankciją jėgos panaudojimui iš Amerikos žmonių atstovų Kongrese“, - sakė B.Obama.<br>AP nuotr.
„Aš sieksiu gauti sankciją jėgos panaudojimui iš Amerikos žmonių atstovų Kongrese“, - sakė B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 31, 2013, 10:21 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:24 PM

B.Obama nusprendė oficialiai paprašyti įstatymų leidėjų pritarimo kariniam smūgiui prieš Siriją.

Rezoliucijos projekte nenurodoma konkrečių datų ar terminų. Joje pabrėžiama, kad Sirijos krizę įmanoma įveikti tik politiniu keliu.

Apie tai, kad karinė operacija Sirijoje vienaip ar kitaip bus pradėta, B.Obama paskelbė šeštadienį specialiu pareiškimu. Jis pažymėjo turįs teisę priimti tokį sprendimą savarankiškai, tačiau sakė prašysiąs Kongreso pritarimo.

Senato daugumos lyderis demokratas Harry Reidas sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad balsavimas dėl rezoliucijos, leidžiančios pradėti karinę operaciją Sirijoje, gali įvykti ne anksčiau kaip rugsėjo 9 dieną, kai senatoriai sugrįš iš atostogų.

JAV lyderis patvirtino, kad nusprendė, jog šalis turi imtis karinių veiksmų prieš Siriją, taip atsakydama į Damasko režimo cheminio ginklo panaudojimą.

B.Obama teigia, kad turi įgaliojimus priimti sprendimą vienas, tačiau tiki, kad debatai yra būtini dėl šalies gerovės. JAV penktadienį pateikė informaciją, kad Sirijoje per cheminio ginklo atakas buvo nužudyta daugiau negu 1400 žmonių.

Karinė operacija gali įvykti rytoj

Per savo pareiškimą prie Baltųjų rūmų B.Obama teigė, kad „JAV turėtų imtis karinių veiksmų prieš taikinius Sirijoje“. Jis tikina, kad sieks Kongreso narių pritarimo, kai įstatymų leidėjai grįš po pertraukos. Prezidentas kreipėsi į Kongreso lyderius ir paragino apsvarstyti savo vertybes bei atsakomybę, prieš pradedant debatus dėl JAV veiksmų Sirijoje.

„Mes negalime užmerkti akių ir neužmerksime jų prieš tai, kas atsitiko Damaske“, – sakė jis.

Kaip aukščiausias armijos vadas, JAV prezidentas turi konstitucinę teisę duoti įsakymą pradėti karinius veiksmus ir be Kongreso pritarimo. „Kai kurie dalykai dabar yra svarbesni negu sukilėlių skirtumai ir politika“, – pažymėjo galingiausias pasaulio politikas.

Pasak B.Obamos, karinė operacija gali įvykti rytoj, kitą savaitę arba artimiausioje ateityje.

„Šiandien prašau Kongreso nusiųsti pasauliui žinią, kad esame vieningi kaip viena nacija“, – teigė JAV prezidentas ir pridūrė, kad politikai turi pasiųsti žinutę diktatoriui, kuris leido cheminiu ginklu nužudyti šimtus vaikų ir už tai nesulaukė atpildo.

Prezidentas nurodė, kad Kongreso lyderiai sutiko surengti debatus šiuo klausimu netrukus po to, kai jie grįš iš vasaros atostogų.

Debatų teks palaukti

JAV Kongresas pradės debatus dėl galimo karinio smūgio Sirijai per savaitę, prasidedančią nuo rugsėjo 9 dienos, šeštadienį pranešė Atstovų Rūmų respublikonų vadovybė.

„Mes džiaugiamės, kad prezidentas siekia sankcijos bet kokiems kariniams veiksmams Sirijoje“, - nurodė Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris ir kiti įtakingi įstatymų leidėjai.

Tokį pranešimą jie paskelbė netrukus po to, kai prezidentas Barackas Obama pranešė, kad jis kreipsis į šalies Kongresą su prašymu sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją.

Įsitraukė į rizikingą žaidimą

Vašingtone imta vis garsiau kalbėti, jog kariniai veiksmai prieš Siriją gali būti pradėti jau šį savaitgalį, bet B.Obamos sprendimas reiškia, kad tokia įvykių eiga dabar nereali.

Prezidentas pažymėjo, kad jis nusprendė, jog karinės jėgos smūgis turi būti kaina už tai, ką Jungtinės Valstijos įvardijo kaip „nepaneigiamą“ cheminių ginklų panaudojimą Sirijoje.

Apžvalgininkų teigimu, toks prezidento sprendimas rodo, kad B.Obama ryžosi įsitraukti į rizikingą žaidimą su įstatymų leidėjais, ypač į jo politiką šnairai žiūrinčiais respublikonų parlamentarais, ir kad jo negąsdina britų ministrų pirmininko Davido Camerono skaudi nesėkmė užsitikrinti parlamento paramą kariniams veiksmams.

„Mūsų kariuomenė yra dislokavusi resursus šiame regione“, - sakė B.Obama.

„Mes esame pasirengę smogti kada nuspręsime“, - pridūrė jis.

JAV laivai Viduržemio jūroje yra pasirengę atakuoti taikinius.

Pastarosiomis dienomis Amerika aktyviai telkė pajėgas Viduržemio jūroje. Šiuo metu tame regione yra penki eskadriniai minininkai: „USS Mahan“, „USS Ramage“, „USS Barry“, „USS Gravely“ ir „USS Stout“. Penktadienį prie jų prisijungė ir amfibinis laivas „USS San Antonio“ su keliais šimtais jūrų pėstininkų.

Nors eskadrinių minininkų ginklų kiekis laikomas paslaptyje, bet kiekviename jų gali būti po 40 sparnuotųjų raketų.

JAV nustatė, kad per cheminio ginklo ataką netoli Damasko žuvo 1429 civiliai. Iš jų - 426 vaikai.

JAV Valstybės sekretorius Johnas Kerry teigė, kad Sirijos režimas atakai Damaske ruošėsi iš anksto - cheminiai ginklai jau buvo paruošti tris dienas prieš puolimą.

„Jūs patys skaitėte ir matėte kas nutiko rugpjūčio 21 dieną Sirijoje. Jūs savo akimis matėte kenčiančius nuo traukulių, kosėjančius, putomis apsipylusius ir negyvus žmones. Tai buvo civiliai žmonės, moterys. Tai buvo vaikai. Mes tikrai žinome, kad B.al-Assadas turi didžiausią cheminių ginklų arsenalą Artimuosiuose Rytuose. Jis naudojo juos daug kartų. Ir tai darė prieš savo žmones“, - penktadienį pabrėžė J.Kerry.

V.Putinas įgėlė žodžiais

Šeštadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priminė savo kolegai Amerikoje Barackui Obamai, kad šis yra Nobelio taikos premijos laureatas.

Jis kvailyste laiko tvirtinimus, kuriuos reiškia kaltinantieji Siriją cheminio ginklo panaudojimu.

„Sirijos armijos puolimo sąlygomis kalbėti, kad cheminį ginklą panaudojo Sirijos vyriausybė – klaiki kvailybė“, – sakė V.Putinas žurnalistams Vladivostoke.

Apie amerikiečius, tvirtinančius, kad Sirijos vyriausybė panaudojo masinio naikinimo ginklą, V.Putinas pasakė, tegu jie įrodo tai.

„Jie sako, kad turi įrodymų, tai tegu pateikia juos JT inspektoriams ir Saugumo Tarybai, – pažymėjo jis. – Nuorodos, kad jie guri tokių įrodymų, bet jie esą slapti ir jų negalima niekam pateikti, neatlaiko jokios kritikos, tai paprasčiausiai savo partnerių negerbimas“.

„Jeigu yra įrodymų, juos būtina pateikti. Jeigu jie nepateikti, vadinasi, jų nėra“,– pabrėžė V.Putinas.

V.Putinas per spaudos konferenciją Vladivostoke kartojo, kad JAV ne kartą buvo karinių konfliktų įvairiuose pasaulio regionuose iniciatorė.

„Argi tai išsprendė nors vieną problemą? Afganistanas, Irakas... – juk nėra ten nei ramybės, nei demokratijos, kurios neva siekė mūsų partneriai, nėra paprasčiausios pilietinės taikos ir pusiausvyros“, – kalbėjo V.Putinas.

„Į visa tai reikia pažiūrėti, pirmiau negu priimant sprendimą smogti raketomis ir bombomis; tai žinoma atneš aukų, taip pat ir tarp taikių gyventojų. Argi nereikia apie tai pagalvoti? Įsitikinęs, kad reikia“, – pabrėžė jis.

Rusijos prezidentas pasvarstė, ar atitiktų JAV interesus veiksmai, kurie „griautų tarptautinę saugumo sistemą, fundamentalius tarptautinės teisės pamatus“.

„Argi tai sustiprins tarptautinį JAV prestižą? Vargu. Mes raginame kaip reikiant pagalvoti, prieš priimant tokius sprendimus, kurie akivaizdžiai prieštarauja tarptautinės bendruomenės nuomonei ir griauna visą saugumo sistemą“, – sakė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.