Po B.Obamos pareiškimo Damaskas ir džiaugiasi, ir pyksta

Visą praėjusią savaitę tikinusių, kad cheminį ginklą prieš civilius esą panaudojusi Sirija bus nubausta, Baltųjų rūmų pozicija staiga pasikeitė. Kaip reaguoti į Baracko Obamos atsitraukimą, nežino net sirai, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The New York Times”, BBC ir AP informacija.

Nors šimtai sirų praėjusią savaitę skubėjo bėgti į Turkiją ar Libaną, JAV prezidentas B.Obama nutarė neskubėti suduoti karinio smūgio Sirijos režimui.<br>AP nuotr.
Nors šimtai sirų praėjusią savaitę skubėjo bėgti į Turkiją ar Libaną, JAV prezidentas B.Obama nutarė neskubėti suduoti karinio smūgio Sirijos režimui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 2, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:03 PM

Vašingtonas neslėpė nusivylimo, kai ketvirtadienį Jungtinės Karalystės parlamentarai atmetė vyriausybės raginimą kariniais smūgiais nubausti Sirijos režimą. Juk britai tradiciškai – artimiausi JAV sąjungininkai.

Dienraštis „The Sun” šeštadienį pirmajame puslapyje net išspausdino specialios JAV ir Jungtinės Karalystės partnerystės mirties liudijimą.

Bet šeštadienį visą pasaulį nustebino ir pats B.Obama. Jis pranešė, kad kreipsis į Kongresą su prašymu sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją. Kitaip tariant, niekur neskubės.

Užsitikrinti Kongreso užnugarį pagal konstituciją JAV prezidentui būtina. Tačiau daugelis ankstesnių Amerikos lyderių tokį reikalavimą ignoruodavo ir tiesiog informuodavo įstatymų leidėjus apie savo sprendimus.

Kadangi Baltųjų rūmų pozicija pasikeitė 180 laipsnių, nustebę ne tik JAV politikos ekspertai. Kitokių B.Obamos žodžių tikėjosi ir Sirijos gyventojai.

Skubėjo apsirūpinti maistu

Sirijos gyventojai su nerimu laukė dienos, kai Jungtinių Tautų (JT) cheminių ginklų ekspertai paliks šalį. O įtariamos dujų atakos vietą ištyrę ekspertai į Libaną išvyko šeštadienį.

Sujudimą pilietinio karo krečiama šalis pajuto kone akimirksniu. Masnaa sienos perėjos link į Libaną pajudėjo šimtai automobilių, pilnų išvargusių keleivių ir jų lagaminų.

„Ketinu išsinuomoti namą Libane – ten su šeima lauksime, kol padėtis aprims”, – kalbėjo 31 metų Abu Malekas, dirbantis vienoje aliuminio gamykloje netoli sostinės Damasko.

„Aš bijau. Visi mes bijome JAV smūgių, bet ką galime padaryti? Esame Dievo valioje”, – krimtosi ir 60-metė Aicha.

Tie, kurie neišvyko, grūdosi prie televizorių ekranų.

Daugelis neabejojo, kad B.Obama per šeštadienį paskubomis sušauktą spaudos konferenciją paskelbs karinių smūgių Sirijai pradžią.

Žmonės jau buvo apsirūpinę konservuotu maistu, žibintuvėliais, žvakėmis.

Valstybinė televizija nutarė neberodyti filmų ir serialų – juos pakeitė patriotinė muzika, lydima karinių pratybų vaizdų. O žinių vedėjai kalbėjo tik apie pergalę prieš JAV.

Savo ruožtu sukilėliai karštai aptarinėjo planus užimti vyriausybės pajėgų bazes.

Tiesa, su „Al Qaeda” siejami kovotojai, neabejodami, kad JAV aviacija taikysis ir į juos, skubėjo slėptis.

Pasijuto tarsi tampomos lėlės

Tačiau kai JAV prezidentas paskelbė iš pradžių sieksiąs Kongreso pritarimo, sirus ištiko šokas. Jų veiduose buvo matyti ir palengvėjimas, ir pyktis, ir sumišimas – marga emocijų paletė.

24 metų Mohammedas, kuris kritikuoja vyriausybę, B.Obamos kalbą stebėjo su savo draugais, kurie palaiko šalies prezidentą Basharą al-Assadą. Damaske tai nieko neįprasto.

„Visi mes staiga tapome politologais. Vieni manė, kad B.Obama buvo labai išsigandęs, kiti aiškino, kad jis atsitraukė nutaręs neskubėti. Tretiems visa tai tėra žaidimas”, – teigė Mohammedas.

58-erių Umm Hana B.Obamos klausėsi Chimso mieste – viename sukilimo židinių.

Moteris neslėpė nusivylimo JAV politikais.

„Juk tai taip akivaizdu: jie su mumis žaidžia tarsi su lėlėmis, o iš tiesų nori, kad B.al-Assadas liktų valdžioje, – kalbėjo U.Hana. – B.Obama moka tik kalbėti, jis silpnas.”

Kitas Chimso gyventojas Abu Bassamas į JAV vadovo sprendimą tesugebėjo reaguoti juoduoju humoru.

„Et, George’as W.Bushas būtų nieko nelaukęs. Jis gal per klaidą vietoj Sirijos būtų užėmęs Jordaniją ar Kiprą, tačiau bent jau ką nors būtų padaręs”, – juokėsi 31 metų siras.

Dar didesnio chaoso grėsmė

Daugelio sirų požiūris į galimus JAV karinius smūgius – dvilypis. Jie trokšta, kad B.al-Assadas būtų pagaliau pažabotas, bet drauge baiminasi naujo, dar didesnio, chaoso.

„Aš būčiau prieš karinę intervenciją, jei Sirija virstų naujuoju Iraku. Bet remčiau smūgius, jeigu jie išgelbėtų daugiau gyvybių”, – teigė Damaske dirbantis Khalidas al-Shami.

Vyras įsitikinęs, kad B.Obama nenori kartoti klaidų, padarytų per Irako karą 2003 metais.

„Jis siekia kompromiso. Be to, jam svarbu, kad JAV veiksmai nesikirstų su jo ikirinkiminiais pažadais neįvelti Amerikos į naujus karus”, – tvirtino Kh.al-Shami.

Žinoma, B.al-Assado režimo tvirtovėje netrūko ir triumfo ženklų – esą B.Obama išsigando Sirijos galybės. Tačiau dominuojanti nuomonė – kad Vašingtonas nėra įsitikinęs dėl to, kas panaudojo cheminį ginklą.

„B.Obama – racionalus, inteligentiškas politikas, kuris nepuls kariauti abejodamas, kad būtent režimas dujomis užpuolė civilius”, – tvirtino 29-erių damaskietis Aminas.

Aiškumo kol kas nedaug. Sirai suvokia, kad įtampa niekur nepradings, o blogiausia dar gali laukti.

Ar užsispyręs Kongresas išgirs B.Obamą?

„JAV karinės jėgos panaudojimo tikslas turėtų būti atgrasinti, sužlugdyti, užkirsti kelią būsimam cheminių ginklų ar kitokių masinio naikinimo ginklų naudojimui”, – skelbiama Baltųjų rūmų Kongresui perduotoje rezoliucijoje.

Vis dėlto žaidimas su įstatymų leidėjais, ypač – į B.Obamos politiką šnairai žiūrinčiais respublikonais, gali būti rizikingas.

Mat JAV Kongresas nuo pat 2010-ųjų nesugeba susitarti net dėl elementariausių projektų – Amerikos pašto reformos, naujų kelių tiesimo.

Problema tai, kad Atstovų Rūmus kontroliuoja B.Obamą kiekviena pasitaikančia proga koneveikiantys respublikonai, o Senatą – prezidento kolegos Demokratų partijoje.

B.Obamai užsitikrinti Kongreso paramą kariniams smūgiams Sirijai gali nepadėti net tai, kad respublikonai tradiciškai pasisako už agresyvesnę JAV užsienio politiką. Mat intervencijai nepritaria ir dalis liberalių demokratų.

„Balsavimas priklausys nuo respublikonų, nes demokratai skils per pusę”, – „Reuters” teigė vienas Atstovų Rūmų demokratų.

Bet Tenesio valstijai atstovaujantis respublikonas senatorius Bobas Corkeris jau pripažino, kad konservatoriams „kyla nemažai problemų”.

„Daug kongresmenų nesupranta, kas iš tiesų vyksta Sirijoje, be to, Amerikos žmonės bent jau dabar nepritaria kariniams veiksmams”, – aiškino B.Corkeris.

Diskusijas dėl galimo karinio smūgio Kongresas pradės tik po savaitės, rugsėjo 9-ąją, kai parlamentarai susirinks į darbą po atostogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo